Fuser

Fuser
Fuser
Genre:, Platform:, , , Ontwikkelaar:Uitgever:Getest op:

Rhythm en muziek games, je bent ervoor, of je bent er niet voor, zo simpel is het. Ondanks dat er vaak toch een beperkt publiek is voor zulke games, verschijnen er toch regelmatig leuke muziek en rhythm games. Gelukkig, want ik kan best wel eens een leuke game in het genre smaken. Al sinds Bust-A-Groove op de allereerste PlayStation, kan ik geen genoeg krijgen van zulke titels. Rock Band, Guitar Hero, DJ Hero en noem maar op heb ik allemaal met veel plezier gespeeld. Harmonix, bekend van onder andere Rock Band heeft in ieder geval veel ervaring op dit gebied. Daarom heb ik me dan ook met veel plezier op hun nieuwste titel gesmeten. 

We zitten een beetje in een vreemde tijd. Dankzij de Covid-19 pandemie worden we helaas erg beperkt in ons doen en laten. Dit betekent dat we niet meer naar diverse food truck events, kerstmarkten en andere leuke events zoals onder andere muziek festivals kunnen gaan. Gelukkig heeft Harmonix hier een oplossing voor, want in Fuser mag jij zelf de show stelen als DJ op een muziek festival.

Be the DJ

In Fuser kan jij zelf een digitale carrière maken als DJ. In de career mode krijg je kans om als rookie sets met je mixes te spelen op een muziek festival. Het is hier dus meteen de bedoeling om je op te werken tot populaire DJ en uiteindelijk te scoren als Headliner. In de praktijk komt hier niet zo heel veel bij kijken. Je krijgt verscheidene events die je moet zien uit te spelen, naargelang hoe goed je presteert krijg je een rating in sterren. Zelfs al haal je niet het maximum aantal sterren, je kan na het completen van een event steeds beginnen aan het volgende. Het is natuurlijk perfect mogelijk om het vorige event opnieuw te spelen om te proberen meer sterren te behalen. Hierdoor is de herspeelbaarheid factor best wel hoog. Althans als de game je ligt natuurlijk.

De gameplay is in de basis best wel simpel. Je kiest voor een event een hoop plaatjes uit, of je laat de game zelf kiezen welke nummers je kan gebruiken in je set. Vervolgens kies je de stage effecten, zoals de verlichting, vuurwerk en display art en je kan aan de slag. Vervolgens kan je van elk nummer kiezen om een bepaald deel van een liedje te plaatsen op je draaitafel. Van elk nummer kan je uit vier verschillende categorieën kiezen. Zo kan je de drum/bass van een nummer kiezen, de synth van een ander, eventueel wat gitaar spel erbij van nog een ander nummer, en tenslotte de zang van – je raad het al – nog een ander nummer. Doe je dit goed, dan heb je een mooi klinkende mix. Fuck je dit up dan heb je een warboel aan lawaai. Nu dit laatste geval heeft helaas geen invloed op je uiteindelijke score. Je mix mag zo slecht zijn dat je oren ervan gaan bloeden, zolang je alles maar op het juiste ritme doet zal het publiek uit zijn dak gaan en zal je set niet failen.

Alles wat je doet zal op de maat van het ritme moeten gebeuren. Ongeacht of het nu mooi klinkt of niet. Klik je net te vroeg of te laat iets aan, dan zal het publiek ontevreden zijn en dit laten merken. Die je alles wel op het juiste ritme, dan maakt het niet uit hoe het klinkt. Was het leven in het echt ook maar zo simpel. Tijdens een mix kan je wanneer je maar wil wisselen van muziekstukjes, om zo voor jezelf toch variatie te bekomen in een mix. Gaandeweg leer je meer en meer technieken aan die ook steeds wat meer ingewikkeld worden. Zo kan je de snelheid (BPM) van een song aanpassen, maar ook de toonhoogte. Zelf even een stukje componeren met een drumcomputer of synth, en dit toevoegen aan je mix. Je kan ook een stukje muziek muten of in solo laten spelen, plaatjes in wacht zetten en vervolgens meerdere stukjes tegelijk activeren om zo plots een heel ander muziekje te creëren in je mix. Op zich zijn alle afzonderlijke componenten zeer simpel te leren, maar deze allen gebruiken tijdens een mix vraagt zeer veel concentratie, zeker om dit op het juiste ritme te doen. Je zal dus zeer aandachtig moeten blijven om alle handelingen correct uit te voeren. Gelukkig zijn deze extra handelingen optioneel, maar je zal ze wel moeten uitvoeren om hogere scores en dus meer sterren te verkrijgen. Gelukkig leer je alles tijdens de carreer modus, die tegelijkertijd dienst doet als tutorial.

Zet die plaat af!

Naast de career heb je ook nog de freestyle mode. Hierin mag je zelf wat muziekjes mixen zonder voorgelegde muziek keuzes of beperkingen uit de career mode. Met andere woorden, hier mag je zelf helemaal losgaan met de muziek. Deze modus kan je ook online spelen samen met een andere speler, om zo elk om te beurt te laten horen wat die speler in zijn mars heeft.

Tenslotte heb je ook nog de battle modus. Hierin speel je competitief tegen een andere speler voor een plaatsje in de wereld ranking. Helaas is deze mode niet zo spectaculair. De bedoeling hier is om te zorgen dat jouw gekozen plaatjes worden gespeeld, dit doe je door als snelste op het juiste moment van het ritme jouw muziek stukje op de draaitafel te knallen. Lukt dit je niet, dan zal het plaatje van de andere speler door de boxen knallen. Deze modus gaat trouwens van start zonder enige uitleg. Het is een beetje ontdekken terwijl je het speelt, wat eigenlijk bijna meteen wel voor een loss zorgt. Ook zodra je deze mode door hebt voelt deze niet echt doordacht aan, waardoor deze net iets te snel zijn charme verliest. Ik zie het competitief gedeelte dan ook niet echt populair worden.

Conclusie

Fuser is op zichzelf best wel een leuk concept, zeker in tijden van Covid-19 kan het je even weer laten proeven van een muziekfestival. De basis van de game is best simpel te leren, maar naarmate er meer mogelijkheden vrijgespeeld worden kan het pittig en onoverzichtelijk worden. Je zal goed geconcentreerd moeten blijven om alles te benutten in een mix. De vraag die ik mij echter moet stellen is of deze game lang interessant blijft. Het idee erachter is leuk, de uitvoering werkt, maar na de zoveelste keer dezelfde nummers gemixed te hebben, heb je het wel gezien. Het feit dat de multiplayer mogelijkheden erg beperkt zijn in aanbod en bovendien niet zeer sterk uitgewerkt zijn is een domper op de feestvreugde.

Good

  • Leuk Concept
  • Mooi aanbod aan muziek schijven

Bad

  • Matige uitwerking
  • Raakt snel zijn charme kwijt
  • Ongeïnspireerde multiplayer modus
6.8

Aardig

Jimmy "Verjim" is een gedreven gamer, met Tekken als zijn all-time favoriet. Aangevoerd door alle beschikbare soorten koffie, speelt hij elke game op zijn pad en zorgt ervoor dat zijn lezers precies weten waar games in uitblinken of net mis lopen. Overdag is hij actief bezig met fotografie, maar wanneer de schaduw valt, zal de pen van deze oprichter en hoofdredacteur genadeloos inkt doen vloeien

Lost Password