Forza Motorsport 7

Forza Motorsport 7
Forza Motorsport 7
Release Datum:Genre:Platform:, Ontwikkelaar:Uitgever:Getest op:,

We zijn ondertussen alweer aanbeland bij het zevende deel uit de populaire Forza Motorsport-reeks. Met Forza Motorsport 6 leverde Turn 10 Studios een bijna perfecte race game af. We waren dan ook erg benieuwd of ze erin geslaagd zijn om het zesde deel te overtreffen. Ondertussen weten we wat we kunnen verwachten van een nieuwe Forza Motorsport game. De uitstekende basis voor deze game staat al enkele jaren als een huis .Zoals het hoort probeert elk nieuw deel daarop verder te bouwen en de reeks te verbeteren waar mogelijk. Hierdoor verwachten we dan ook geen schokkende veranderingen meer in deze reeks, maar we kijken natuurlijk wel uit naar de fine tuning van de bekende elementen waarover deze reeks beschikt. 

Wanneer ik de game voor het eerst opstartte werd ik meteen in de game gegooid met een Porsche 911 GT2 RS ’18  onder mijn kont, en gedropt op het nieuwe Dubai circuit. Het eerste dat meteen opviel is hoe prachtig deze game oogt. Het is deze keer niet zo een grote stap als van FM5 naar FM6, maar toch is de visuele pracht ook deze keer weer verbeterd. Vooral de lichteffecten en extra details vallen hier onmiddellijk op. Het tweede dat mij opviel was het feit dat Turn 10 ervoor heeft gekozen om meteen ook alle rij hulp in te schakelen in deze introductie race. Dit is iets dat ik persoonlijk best een vreemde keuze vind voor een game die zich profileert als een semi-simulatie game. Natuurlijk is dit niet erg, je kan deze erg snel en makkelijk uitzetten in het pauze menu, maar persoonlijk zou ik opteren om de speler voor de race zelf even te laten kiezen op welk niveau ze willen racen. Ik heb dan ook onmiddellijk alle assist uitgezet, om vervolgens enorm te genieten van de ervaring die Forza Motorsport 7 brengt.

Deze eerste race gaf meteen al een erg goede indruk, waardoor de game al snel naar meer smaakte. De besturing is, – zoals we gewent zijn uit deze reeks – weer uitstekend. De game is pefect speelbaar met zowel een controller als met een race stuurtje. En beide opties zijn erg vermakelijk. Het is niet zo dat je het gevoel krijgt dat je wat van de ervaring mist (zoals in Project CARS 2) wanneer je met een controller speelt. Natuurlijk zal een race purist zoals ik altijd verkiezen om een racing wheel te gebruiken, maar het is absoluut niet vereist om ten volle van deze game te kunnen genieten. Net zoals we al gewent zijn uit de vorige delen, kan je ook hier weer kiezen hoe moeilijk je het jezelf wil maken. Je kan zelf kiezen hoeveel hulp je aanzet. Je kan traction en stability control aan en uitzetten, net zoals dat voor ABS kan. Daarnaast heb je ook nog de keuze om de ideale lijn aan of uit te zetten, of net enkel om te kijken waar je moet remmen. Ideaal dus voor zowel de beginnende als gevorderde spelers.

Forza Motorsport 6 introduceerde nacht races, en racen in de regen. Dit is natuurlijk ook beschikbaar in Forza Motorsport 7, al doet men hier er nog een schepje bovenop. In FM6 betekende dit dat het tijdens de hele race zou regenen, of dat de hele race tijdens de nacht zou afspelen. Dit is niet langer meer het geval. Het dag en nacht-systeem en het weer-systeem is voortaan dynamisch. Zo kan het gebeuren dat je de race start in een zonnige omgeving, en gaande weg het weer overslaat naar een fikse regenbui. Iets dat er trouwens ook erg prachtig uitziet, want de lichteffecten zijn sterk verbeterd tegenover wat de vorige game wist aan te bieden. Ik ken geen enkele game die een zonsondergang zo prachtig weergeeft, het is een lust voor het oog!

Hetzelfde geld voor alle aanwezige lichten van zowel het circuit als de wagens, dezen ogen allen erg indrukwekkend, en zeker op een nat wegdek, waarbij de reflecties prachtig worden weergegeven. En dit zelfs op de gewone Xbox One. Forza Motorsport 7 is momenteel één van de mooiste games voor Xbox One. Dit belooft voor de aankomende release van de Xbox One X, zeker wanneer je ziet hoe prachtig het er al uitziet op een standaard Xbox One. Het voelt wel een beetje vreemd aan om deze game nog te moeten reviewen op een gewone Xbox One, aangezien Forza Motorsport 7 aanzien wordt als het paradepaartje en de systemseller voor de Xbox One X.  Maar als je ziet hoe mooi de game er nu al uitziet, zal dit des te meer indrukwekkend worden op de Xbox One X, waar ik dankzij FM7 nu des te meer naar uitkijk. Hetzelfde geld trouwens voor de PC Versie, ook deze ziet er subliem uit, want deze versie kan uiteraard zoals op de Xbox One X gespeeld worden in 4K met 60fps en HDR.

Al dat grafische geweld heeft echter wel een keerzijde. De laadtijden duren best wel lang, en zeker op de wat grotere circuits die veel details bevatten. Hopelijk zal dit op de krachtigere Xbox One X minder opvallend zijn, maar ook op pc had ik ook last van toch best wel lange laadtijden. Gelukkig kan je tijdens het laden wel al kiezen welke assist je aan of uitzet, mods kopen en  equippen (dadelijk meer hierover) en kan je je auto tunen en aanpassen voor de aankomende race. Dit is een pleister op de wonde die ik alleen maar kan toejuichen, want hierdoor ben je na het wachten tot alles geladen is onmiddellijk klaar om te racen.

Waar ik persoonlijk niet zo over te spreken ben is het feit dat de game nu ook de oh zo populaire loot boxes bevat. Je kan deze gelukkig wel met in game credits aankopen, maar in de toekomst zal dit helaas ook mogelijk zijn met microtransacties. Dit geeft mij dan ook het gevoel dat dit toegevoegd is om meer geld uit de zakken van gamers te schudden, jammer. Uit deze loot boxes kan je mods, wagens of driving gear voor je in game avatar halen. De mods ga je trouwens hard nodig hebben, want wanneer je de challenges van deze mods met succes weet te voltooien dan zul je een xp en credits boost verdienen. Deze zal je trouwens erg hard nodig hebben voor later in de game, want je zal af en toe verschillende dure wagens moeten aanschaffen om een kampioenschap te kunnen uitrijden. Een andere optie is natuurlijk om reeds voltooide kampioenschappen opnieuw uit te spelen, maar dit kan natuurlijk veel tijd in beslag nemen. Natuurlijk is het geen straf om een kampioenschap weer te spelen, maar hierdoor ontbreekt er af en toe een gevoel van progressie.  Blijkbaar heeft Turn 10 toch niets geleerd uit de microtransactie situatie bij de release van Forza Motorsport 5, waarbij het bedrijf vanwege dit feit onder het vuur lag door misnoegde gamers.

De loot boxes breken de game niet, maar het is toch een kleine domper op de feestvreugde. Gelukkig heeft Turn 10 wel enkele welkome verbeteringen en tweaks uitgevoerd. Zo is de AI sterk verbeterd in dit nieuwe deel. In andere Forza games kon het wel eens voorvallen dat één enkele racer kilometers voor hing, zonder de mogelijkheid dat deze door iemand anders kon ingehaald worden. Dit probleem lijkt volledig verleden tijd, want tijdens de talrijke races die ik heb gereden, heb ik dit geen enkele keer voorgehad. Forza Motorsport 7 erft trouwens ook een nieuwe toevoeging uit Forza Horizon 3. Net zoals in deze spin off beschikken sommige wagens nu ook over body kits, waardoor je wagen er volledig anders zal uitzien, inclusief de performance upgrades die hierbij horen. Denk bijvoorbeeld maar aan een Rocket Bunny kit voor je nissan 240SX. Vervolgens kan je er ook deze keer weer je eigen ontworpen stickers aan toevoegen, waardoor je met je eigen unieke creatie kan gaan racen. ben je echter zelf niet erg creatief? Dan kan je er altijd voor kiezen om stickers of een paint te downloaden die een andere speler heeft ontworpen.

De career mode is ook op de schop genomen. Deze keer heet deze mode de “Forza Driver’s Cup”.  In deze career mode krijg je een zes-tal kampioenschappen voor de kiezen, die telkens onderverdeeld zijn in meerdere events en showcases.  Deze vernieuwde career mode doet nog het meeste denken aan Gran Turismo. Alle events zijn onderverdeeld in specifieke klasses of wagentypes. Denk zo bijvoorbeeld maar aan racen met pick-up trucks, hot hatches, waarbij je steeds verder opwerkt naar de hogere classes zoals events met super en hyper cars. Hoewel deze opzet absoluut niet vernieuwend is, werkt deze nagenoeg perfect bij een game als deze. Het is dan ook enorm leuk om deze talrijke events één voor één af te werken. Een andere vernieuwing is het feit dat er deze keer restricties gelden op hoe krachtig je gekozen wagen getuned mag zijn. Je zal dan ook grotendeels met stock settings racen. Hoewel dit jammer klinkt dat je je wagen niet kan uitbouwen tot de ultieme race machine, is dit toch geen gemis. Hierdoor kan je geen wagen overtunen waardoor je steevast kilometers voor je tegenstanders eindigt. Hierdoor blijven de races dan ook altijd spannend. De mogelijkheid om wagens te tunen zit er natuurlijk nog steeds in, maar deze is vooral bruikbaar voor online multiplayer. Er is trouwens ook geen gebrek aan wagens, want Forza Motorsport beschikt over meer dan 700 auto’s om uit te kiezen. Tel hierbij de talrijke events en je zal best een tijdje zoet zijn met deze game.

Om een volgend kampioenschap te unlocken moet je voldoende punten zien te scoren in het huidige kampioenschap. Hou er echter rekening mee dat niet meteen alle events in een kampioenschap beschikbaar zullen zijn. Sommigen zitten namelijk locked achter een Tier list. In Forza Motorsport 7 dien je voldoende wagens te verzamelen om te stijgen in je huidige car tier. Wanneer je er voldoende hebt verzamelt unlock je de volgende car tier. Hierdoor zul je dan soms ook eerst andere events moeten afwerken en nieuwe wagens zien te kopen en te winnen, om zo het vereiste tier level te bereiken. Persoonlijk ben ik hier geen fan van, want hierdoor neem je de vrijheid van de gamer een beetje weg, want je kan tenslotte bepaalde events niet meteen rijden.  Gelukkig kan je door goed te racen deze natuurlijk wel snel unlocken.

Naast deze singleplayer content heeft FM7 zowel offline als online multiplayer. Forza Motorsport 7 is zelfs in splitscreen speelbaar, iets waar ik zelf erg gelukkig van wordt, want dit zie je helaas niet vaak meer in moderne games. Online kan je een privé lobby opzetten, of deelnemen aan verschillende multiplayer events. Waarin je net zoals in de career mode met ene bepaalde wegentype of klasse het kan opnemen tegen andere gamers. In de toekomst zal je online ook aan league seasons kunnen deelnemen, maar deze zijn op dit moment nog niet beschikbaar. Gelukkig valt er tot deze beschikbaar zijn, toch nog genoeg te beleven online en offline. Online hadden we echter wel last van het feit dat de Xbox niet goed wist of het de voice chat ingame of in party moest weergeven. Telkens ik de game met vrienden speelde slaagden we er niet in om onze gesprekken enkel in party te houden, waardoor heel de room kon mee genieten van onze gesprekken. Hopelijk wordt dit snel opgelost.

Conclusie

Forza Motorsport 7 is wederom een erg sterk deel geworden. De game weet op voldoende punten te vernieuwen, al slaat het de bal ook mis met de loot boxes.  FM7 is momenteel één van de mooiste Xbox One games op de markt, en is tevens het meest uitgebreide game uit deze reeks. Met meer dan 700 beschikbare wagens en 32 circuits weet de game meer dan genoeg inhoud te brengen om lang interessant te blijven.

Good

  • Prachtige graphics
  • Forza Driver's Cup
  • Groot aantal beschikbare wagens en circuits

Bad

  • Lange laadtijden
  • Loot boxes
9

Fantastisch

Jimmy "Verjim" is een gedreven gamer, met Tekken als zijn all-time favoriet. Aangevoerd door alle beschikbare soorten koffie, speelt hij elke game op zijn pad en zorgt ervoor dat zijn lezers precies weten waar games in uitblinken of net mis lopen. Overdag is hij actief bezig met fotografie, maar wanneer de schaduw valt, zal de pen van deze oprichter en hoofdredacteur genadeloos inkt doen vloeien

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lost Password