Forza Motorsport 6

Forza Motorsport 6
Forza Motorsport 6
Release Datum:Genre:Ontwikkelaar:Uitgever:

Ondertussen is het alweer tien jaar geleden dat het eerste deel van Forza Motorsport is verschenen. Nu na talrijke sterke delen uit deze reeks, en het iets mindere Forza Motorsport 5 komen Turn 10 en Microsoft met het 6de deel. Hebben ze geleerd van hun fouten uit Forza Motorsport 5?

Forza Motorsport 5 kreeg kritiek op hun microtransactie-beleid, de inkomsten en uitgaven die je deed waren absoluut niet gebalanceerd bij launch van de game, dit was dan ook opzettelijk zo gedaan, om zoveel mogelijk microtransacties te genereren. Later werd dit wel aangepakt in een patch waardoor het wel haalbaar werd om bepaalde wagens aan te schaffen met ingame credits, daarnaast was ook het aanbod auto’s en circuits aan de magere kant.

Gelukkig heeft Turn 10 hier hun lessen uit geleerd, je verdient vlotjes credits zodat je zonder problemen je droomwagens kan kopen. Ook het aanbod circuits en auto’s zit deze keer erg goed. Met meer dan 450 wagens en 26 circuits, – die allen nog eens over meerdere varianten beschikken – zit het met de inhoud van deze game alvast goed. Ook draait de game vlot op 1080p met 60fps.

Forza Motorsport 6 is geschikt voor zowel de beginnende als de meer ervaren speler. Je kan namelijk zelf kiezen hoeveel hulp jij hebt opstaan. Wil je rijden met of zonder abs, traction control, met een automaat of schakelen, het kan allemaal. Ook handig voor de beginnende Forza speler is de mogelijkheid om de ideale lijn weer te geven tijdens het rijden, zo kan je perfect zien hoe je moet rijden en waar je moet afremmen. Naarmate je meer ervaring krijgt kan je dus kiezen om minder hulp aan te zetten, en om eventueel de tegenstanders op een hogere moeilijkheidsgraad te zetten. Dat laatste zal de game zelf ook voorstellen als deze merkt dat jij gemakkelijk de winst binnenhaalt.

Net zoals in de voorgaande delen kan je in Forza 6 je auto volledig aanpassen. Je kan je wagen upgraden met onder andere betere remmen, andere motor, en tal van andere onderdelen die je aan een wagen kan verbeteren. Daar houdt het zelfs niet bij op, na deze upgrades kan jij je auto tot in de laatste kleine details tunen. Je kan kiezen hoe hoog of laag je auto op de baan ligt, tot zelfs de banden spanning.

Naar goede gewoonte kan je ook weer in dit zesde deel een kunstwerkje maken van je wagen. Je kan weer eindeloos deze verven naar wens en stickers plaatsen waar je maar wil op je wagen. Deze kan je natuurlijk ook zelf ontwerpen. Ben je zelf niet creatief genoeg? Dan kan je altijd terecht bij de creaties van andere spelers. Je kan volledige paints voor wagens downloaden, of ook enkel stickers als je deze aan je wagen wil toevoegen. Het voordeel van ze zelf te maken is wel dat je ze kan delen en dus ook credits ontvangt telkens ze gedownload of gebruikt worden. Zo kan je voor de liefhebbers een roze Audi R8 ontwerpen met Hello Kitty stickers op, succes verzekerd tijdens online races!

Deze game kent een uitgebreide career mode, waarmee je meer dan 70 uur zoet zult zijn. In de career mode zal je jezelf opwerken van kleine tragere stadswagentjes tot aan de snelste en meest exotische race-bolides die er bestaan. Deze mode is verdeeld onder 5 verschillende volumes waarin telkens andere wagenklasses de hoofdrol opeisen. Tussendoor krijg je ook nog de kans om mee te doen aan showcase-events. Hierin krijg je de kans om mee te doen aan speciale events of challenges. Denk bijvoorbeeld aan een bepaald aantal wagens inhalen, Autocross, of zelfs Top Gear Showcase waarin je met je wagen kegels moet omverwerpen die over het circuit verspreid staan.

Nieuw deze keer is de mogelijkheid om ‘s nachts of in de regen te racen, net zoals dat al kon in Forza Horizon 2. ‘s Nachts zal een race extra spannend zijn, en vooral dan op de wat langere circuits waar niet overal verlichting aanwezig is. Hierdoor zul je veel voorzichtiger moeten rijden en je minimap meer in het oog moeten houden om aankomende bochten op tijd op te merken. Racen in de regen is een totaal andere ervaring dan je gewend bent. Je moet nu rekening houden met de langere remafstand en het feit dat je auto nu minder grip heeft. Zo zul je ook moeten oppassen voor aquaplaning. Tijdens de race zullen er diepere plassen ontstaan waarin je even de controle over je wagen verliest, waardoor je extra moet opletten op plassen en ze eventueel vermijden, of even aanpassen hoe je rijdt wanneer je toch in die situatie terechtkomt.

Visueel gezien ziet de regen en het natte wegdek er prachtig uit. Verlichting en wagens reflecteren er erg mooi in, en ook de regendruppels op je wagen en die op je scherm spatten zijn erg indrukwekkend. Hetzelfde geldt voor racen tijdens de nacht. Het spel kent enorm mooie lichteffecten, en het is dus een lust voor het oog om ‘s nachts te racen. Echter kan ik hier wel enkele kleine minpuntjes bij vermelden. Het zal tijdens nachtraces helaas nooit regenen, en ook niet op elk circuit is een nachtrace, of zelfs regen beschikbaar. Ook is de regen niet dynamisch. Het zal zo nooit voorvallen dat een race droog begint en het tijdens de race begint te regenen, terwijl dit toch wel zo was in Forza Horizon 2. Dit zal er ongetwijfeld mee te maken hebben dat Turn 10 niet wil afwijken van hun Heilige 1080p aan 60fps. Op zich is het natuurlijk geen ramp, maar deze opties hadden wel leuk geweest als ze mogelijk waren. Hopelijk zal dit wel zo zijn in Forza Motorsport 7. Dus dan hebben we dat alvast om naar uit te kijken in een mogelijk vervolg.

De auto’s zien er, zoals we gewend zijn van Forza, weer prachtig uit. Zo is het mogelijk om alle wagens te bekijken in Forza Vista. Hierin kan je de auto van alle kanten en in close-up bekijken. Meer nog, je kan zelfs alle deuren openen, net zoals het koffer en de motorkap. Het is ongelooflijk hoeveel detail ze in de auto’s hebben verwerkt. Alles klopt en is zoals het in het echt gemaakt is, tot en met het laatste schroefje. Nog een minpuntje is het feit dat het schademodel erg beperkt is. Meer dan enkele kleine deuken, krassen en wat vervormingen komen er niet aan te pas. We hadden hier toch graag gezien dat je eens een bumper kon kwijtspelen, wat dan weer wel kan gebeuren met je zijspiegels.

Ook de geluidseffecten mogen er zijn. De auto’s klinken krachtig en het lijkt net of je echt naast die auto’s staat. Zo zal elke aanpassing die je aan je motor of andere onderdelen maakt zich laten horen, aangezien ook het geluid van je wagen aanpast. Ook de effecten van het raken van andere wagens of wanneer je eventjes een muur ramt zijn enorm goed gemaakt en geven echt de impact weer die je wagen ondergaat. De muziek daarentegen is niet zo geweldig, de deuntjes beginnen snel te vervelen en het klinkt soms net iets te episch. Zelfs tijdens races met een trage auto zoals de VW Beatle of de VW Van, laat de muziek het klinken alsof jij een enorm epische race tegen 300 km/u aan het rijden bent, en dat komt dus een beetje verkeerd over (al zou ik natuurlijk wel eens graag deze wagens aan zulke snelheid zien rijden).

Nog een nieuwtje in deze game is de mogelijkheid om mods in te stellen. Dit zijn, zoals de perks in Call of Duty, enkele voordelen die je kan instellen voor offline-races. Zo kan je mod pakketjes winnen wanneer je een level omhoog gaat (waarna je net zoals in Forza Horizon 2 een wheelspin krijgt, waarna je iets kan winnen). Je hebt mods die je één enkele maal kan gebruiken, maar die ook permanent de jouwe blijven. Zo heb je mods die je auto meer grip of remkracht geven of waarmee je meer XP of credits kan verdienen. Naast zulke gewone mods heb je ook de “dare” mods. Met deze mods kan je jezelf een extra uitdaging geven in ruil voor meer credits of xp. Denk aan bv met bumper-cam rijden zonder hud, of dat je enkel achteraan mag vertrekken in de grid.

Conclusie:

Turn 10 heeft absoluut geleerd uit hun fouten van het vorige deel. Forza Motorsport 6 is een enorm sterke racing-sim geworden. Met een enorme hoeveelheid aan content in de vorm van wagens en circuits, samen met de aanpassingsmogelijkheden is dit de game die je als race-fanaat niet aan je neus kan laten voorbijgaan.

Good

  • Audiovisueel prachtig weergegeven
  • Mooi aantal wagens en circuits
  • Uitgebreide career mode
  • Racen in de regen of tijdens de nacht

Bad

  • Beperkt schademodel
  • Niet op elk circuit regen of nachtraces mogelijk
  • Geen dynamish weer
9

Fantastisch

Jimmy "Verjim" is een gedreven gamer, met Tekken als zijn all-time favoriet. Aangevoerd door alle beschikbare soorten koffie, speelt hij elke game op zijn pad en zorgt ervoor dat zijn lezers precies weten waar games in uitblinken of net mis lopen. Overdag is hij actief bezig met fotografie, maar wanneer de schaduw valt, zal de pen van deze oprichter en hoofdredacteur genadeloos inkt doen vloeien

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lost Password