ForsVC en Koiba helpen Antwerpse gamestudio Cyborn groeien

Via een investering van ruim twee miljoen euro haalt de Antwerpse videogamestudio Cyborn minderheidsaandeelhouders ForsVC en Koiba aan boord. Met die krachtenbundeling versterken ze de verdere innovatie en ontwikkeling van Cyborn, dat zich aan het transformeren is van een animatiestudio tot een videogamebedrijf.

Met een financiële injectie van meer dan 2 miljoen euro door investeringsmaatschappijen ForsVC en Koiba bereidt het Antwerpse videogamebedrijf Cyborn zich voor om zijn game Hubris VR te lanceren. Verder zal het zijn kwalitatieve B2B dienstverlening uitbouwen en voortzetten. Het partnership heeft als ambitie de internationale positie van Cyborn als gameproducent en specialist in extended reality en motion capture te versterken.

Cyborn heeft al meer dan 20 jaar ervaring als animatiestudio. Naast het (co-)produceren van animatiefilms (zoals Firedrake & Ploey) ontwikkelt het ook apps en games, met een sterke focus op Extended Reality (XR). Cyborn specialiseerde zich binnen dit segment onder meer in complexe en hyperrealistische 3D-karakters. Cyborn beschikt daarvoor over een eigen motion capture studio waarin bewegingen van mensen gekopieerd worden naar realistische animaties. Cyborn ontwikkelt ook Augmented Reality (AR) en Virtual Reality (VR) apps en games voor marketingcampagnes van grote bedrijven en levert eveneens diensten aan game studio’s.

Sinds 2019 heeft Cyborn een transitie ingezet van animatiestudio naar gamestudio. De focus werd verlegd naar het produceren van eigen games en IP’s, startend met zijn eerste titel Hubris VR: een action-adventuregame die zich afspeelt in het unieke, intrigerende Hubris-scifi-universum dat de designers van het bedrijf voor hun games hebben bedacht. Nu al krijgt Hubris VR wereldwijd heel wat aandacht in de videogame-vakpers omwille van zijn grafische topkwaliteit en zijn baanbrekende VR-game mechanics. Cyborns B2B-activiteiten, waarvan XR-app-producties de belangrijkste waren, zijn tijdens de transitie uitgebreid met innovatieve digital humanen motion capture-diensten gericht op internationale gamestudio’s.

Voor ForsVC, het Belgische durfkapitaalfonds met absolute focus op de Belgische videogame-industrie, is dit de eerste investering. “We vonden het belangrijk om meteen uit te pakken met een bedrijf dat er al staat”, zegt Arne Ottoy, managing director bij ForsVC. “We investeren echt in een team met een unieke expertise die fel gegeerd is. Dat blijkt uit de diensten die Cyborn reeds verleent, onder meer aan wereldwijde AAA studio’s.” Ook Mark Vandecruys, die al jaren zetelt in de raad van bestuur van Cyborn en het bedrijf door en door kent, achtte de tijd rijp om Cyborn met de familiale holding Koiba, samen met ForsVC, naar een volgend niveau te tillen.

Mede dankzij het gigantische succes van de Oculus/Meta Quest is de videogamemarkt in virtual reality aan het evolueren van een nichemarkt tot een volwaardig marktsegment. De Playstation VR 2-headset die voor het najaar 2022 wordt verwacht, zal deze groei nog verder versnellen. Daartegenover staat momenteel nog een relatief klein aanbod van VR-games van blockbusterniveau. Het potentieel van Hubris VR is dan ook zeer groot nu het wereldwijd door reviewers wordt geprezen als Best Looking VR Game. Niet toevallig staat de game al maanden voor de release bovenaan de lijst van Best Upcoming VR Games op pc-downloadwinkel Steam.

“Met de middelen van de nieuwe partners kunnen we ons op korte termijn ten volle concentreren op het tijdig en tot in de puntjes afwerken van het game, en op die manier de nodige inkomsten genereren om door te groeien tot een succesvolle AAA-game producent en producent van Extended Reality voor derden”, zegt Ives Agemans, CEO van Cyborn. “Ook de expertise en het netwerk van de nieuwe partners zal hierbij een belangrijke rol spelen.”

Hoogopgeleid Belgisch talent in de wereld van videogames en digital arts deelt de visie van ForsVC en Koiba over Cyborn: daarvan getuigen de vele spontane aanvragen van stagiairs en sollicitanten die de studio constant krijgt. Ze zien in Cyborn een aantrekkelijke werkgever waar uitdagende projecten in de pipeline zitten. Om haar ambities te realiseren, zal Cyborn dat talent zeker kunnen gebruiken.

Sinds het vroege Nintendo tijdperk wist Niels al dat hij een gamer was in hart en nieren. Zijn liefde voor games is enkel gegroeid, voornamelijk zijn grote voorliefde voor RPG's en alles wat Japans is. Met de controller in de ene hand, en de machtige pen in de andere speelt en laat hij zijn oordeel vallen over elke game die zijn pad kruist.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lost Password