Firewatch

Firewatch

Het is al een tijdje geleden dat ik nog een “Backlog” heb geschreven, daar komt nu verandering in. De game is nu al een tijdje verkrijgbaar, en daardoor ga ik er dan ook geen review over schrijven. Wel wou ik toch nog even mijn mening kwijt over deze game, vandaar een “Ook gespeeld” over Firewatch.

Firewatch is een first-person mystery adventure game, ontwikkeld door Campo Santo. Jij speelt als Henry, die een job aanneemt als boswachter. Het verhaal speelt zich af in 1989, in het Shoshone National Forest in Wyoming. De game speelt zich af na de Yellowstone branden van 1988, het is dan ook Henry zijn taak om te voorkomen dat er een soortgelijke ramp zal gebeuren.

Persoonlijk speel ik best wel graag eens een game met een grote focus op het verhaal. Ook Firewatch is zo een verhalende game. De gameplay bestaat vooral uit het verkennen van het bos en het oplossen van de situaties die zich hier kunnen voordoen. Naarmate de game vordert vallen er enkele mysterieuze gebeurtenissen voor, die jij als speler probeert op te lossen.

Het verhaal in Firewatch wordt grotendeels verteld door de conversaties tussen Henry en Delilah, jouw baas die een andere brandtoren bemant.  De game focust dan ook voornamelijk op de relatie die onderling opgebouwd wordt tijdens dit avontuur. Persoonlijk vond ik de conversaties zeer goed geschreven waarbij de zeer sterke voice acting enorm bijdraagt tot de geloofwaardigheid van deze twee personages.

Helaas wist deze game mij echter absoluut niet te boeien. Goed, het verhaal is leuk gebracht, je kan tijdens de conversaties ook zelf je antwoorden kiezen om zo de loop van het gesprek te beïnvloeden.  En hoewel de gesprekken best interessant zijn, kan dit – in mijn ogen althans – niet gezegd worden over het verhaal. Het wordt allemaal gebracht alsof de personages in gevaar keren en alsof er een groot mysterie en complot aan de gang is, maar dat blijkt aan het einde van deze game absoluut niet waar te zijn. Ik ga naar goede gewoonte niet te diep in op het verhaal, want ik wil dit natuurlijk niet spoilen voor wie deze game nog wil spelen. Maar voor mij persoonlijk was het einde zeer teleurstellend na de met momenten best wel spannende opbouw.

Begrijp me echter niet verkeerd, het gaat hier zeker niet om een slechte game, maar ondanks de paar spannende momenten vond ik het verhaal en de gameplay grotendeels saai. Maar laat je dat zeker niet weerhouden om deze game te spelen, want dat is enkel een kwestie van persoonlijke smaak. Zo zullen er genoeg andere gamers zijn die het verhaal van deze game geweldig zullen vinden, maar het was alvast niet mijn ding.  Het idee achter de game en het verhaal zijn op zich wel interessant, in deze game speel je eens niet met een oersterke held, maar speel je met een gewone alledaagse persoon, en dat is best wel eens een leuke afwisseling. Jammer dus dat het mij allemaal zo niet wist te boeien. Ik ga nu ook niet beweren dat ik mij heb zitten te vervelen tijdens het spelen, maar ik had er net wat meer van verwacht.

De gameplay zelf bestaat grotendeels uit het verkennen van deze omgeving, je kan Firewatch dan ook bekijken als een soort verhalende wandel simulator. Je krijgt een map en kompas in je handen, en je zal dan ook zelf de weg moeten vinden om te raken waar jij naartoe moet gaan. Zo zal je af en toe de weg geblokkeerd zijn waardoor jij een alternatieve route moet zien te vinden. Op sommige momenten zal je zelf de weg moeten vrijmaken, maar eigenlijk krijg je hier net iets te weinig vrijheid in. Hoewel de game aanvoelt als een groot gebied, bestaat de map eigenlijk voornamelijk uit gangen waardoor je moet heen wandelen, met maar af en toe een open ruimte. Hierdoor heb je niet het gevoel in een groot open bos te zitten, maar voel je je eerder opgesloten op een kleine bosrijke locatie. De gameplay doet op zich niets nieuws, ik heb het allemaal al eens eerder gezien in andere games, en ook al beter uitgevoerd zien worden. Laat dit je echter niet afschrikken, want in tegenstelling tot in andere games draagt de gameplay van Firewatch bij tot het verhaal in plaats van andere games waarbij het verhaal bijdraagt tot de sfeer en de gameplay. In Firewatch is dan ook vooral het verhaal de belangrijkste factor.

Ondanks dat de game voor mij persoonlijk tegenviel raad ik deze toch niet af. Het idee achter deze game is erg interessant, en het verhaal is zeer leuk en geloofwaardig gebracht. De game slaat erin om zelf na te denken over wat er nu aan de hand is, en zo zul je zelf al snel enkele theorieën bedenken. Helaas blijkt het allemaal net wat minder spectaculair te zijn dan je zou verwachten, waardoor veel gamers – net als ikzelf – teleurgesteld zullen zijn in het einde.  Wil je toch eens een keer een totaal andere game spelen op verhalend vlak, dan wat je gewend bent? Dan kan ik zeker en vast aanraden om deze game eens te proberen, hou er echter rekening mee dat het einde kan tegenvallen. De game is op een vier-tal uur uit te spelen. Hoewel dit kort lijkt is het toch de perfecte lengte voor deze game.

Hoewel deze game voor mij persoonlijk een teleurstelling was, (en dan voornamelijk vanwege het einde) hoeft dit niet zo voor iedereen te zijn. Hierdoor ben ik dan ook erg benieuwd naar wat andere gamers van deze game vinden, dus aarzel zeker niet om jullie mening over Firewatch in de comments te laten weten!

Jimmy "Verjim" is een gedreven gamer, met Tekken als zijn all-time favoriet. Aangevoerd door alle beschikbare soorten koffie, speelt hij elke game op zijn pad en zorgt ervoor dat zijn lezers precies weten waar games in uitblinken of net mis lopen. Overdag is hij actief bezig met fotografie, maar wanneer de schaduw valt, zal de pen van deze oprichter en hoofdredacteur genadeloos inkt doen vloeien

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lost Password