Final Fantasy XV

Final Fantasy XV
Final Fantasy XV
Release Datum:Genre:Platform:, Ontwikkelaar:Uitgever:

Ontwikkelaar en uitgever Square Enix doet het weer. Het vijftiende deel in de epische franchise is een feit! Na een lang ontwikkeltraject sedert 2006 is Final Fantasy XV eindelijk gereleased. Final Fantasy Versus XIII, een spin-off die aanvankelijk bedoeld was voor de Playstation 3 heeft een meer dan machtige metamorfose doorstaan. In 2012 nam Hajime Tabata namelijk het project over en we moeten toegeven… de game is een pareltje geworden. Een buitengewoon sensationele avontuurlijke actie-rpg game die heel wat fans en harten zal doen smelten. De magie druipt ervan af. Een indrukwekkend verhaal over vriendschap, geloof, moed, emotie, dromen, kracht… glorieuze settings en onweerstaanbare graphics. Ik diepte de game verder uit voor jullie en was ronduit betoverd, ontroerd en meer dan ooit onder de indruk!

Het verhaal: Een prins, een bruid en conflicten

Het verhaal draait hem over vier vrienden die nogal close zijn met elkaar. Samen doen ze een roadtrip. De protagonist is Prins Noctis die binnenkort zijn aanstaande bruid Luna zal ontmoeten. De drie andere vrienden zijn Prompto (een jeugdvriend van Noctis die gek is op fotografie), Ignis (altijd straight to the point en vindt koken heerlijk) en Gladiolus (een forse kerel). Noctis is eigenlijk de troonopvolger van het koninkrijk Lucis. De bedoeling van het huwelijk tussen Luna en Noctis is dat het koninkrijk met de natie Niflheim verbonden wordt. De doelstelling van het huwelijk bevat dus een politieke kwestie. Tijdens hun roadtrip komen ze echter te weten dat Niflheim het koninkrijk van Noctis heeft aangevallen met magische krachten en wapens. Hierbij is de vader van Noctis overleden…Het trouwplan valt dus in het water en er moet gerivaliseerd en geknokt worden tegen een doordringende macht en er zullen heel wat vijanden moeten worden verslaan! Samen beschikken ze over een wagen (de Regalia) en gaan ze vastberaden op pad. En niet te vergeten kan je doorheen de game ook gebruik maken van de alom bekende epische chocobos! De gehele wereld is een kruising tussen realisme en magie en is meer dan goed tot zijn recht gekomen.

De gameplay: A Final Fantasy for fans and first timers

Met de auto kun je je dus van punt A naar punt B verplaatsen. Je moet dit zelf instellen en rijden gaat automatisch. Na een tijdje beschik je over fast travel waar je gebruik van maken voor 10gil. Van Final Fantasy verwachten we meestal de turn-based gameplay. Dit keer is het geheel anders. De game bevat een massieve open wereld gelinkt aan het linear verhaal en de manier waarop je speelt bepaal je zelf. Je hebt dus geen beurtelings vechtsysteem, deze game is een echte actie game!

Bij het vechten kan men aanvallen en ontwijken. Bij het ontwijken verlies je echter wel telkens een stuk mana en dus kan je dit niet onbeperkt doen. Noctis heeft vier wapens ter beschikking en je moet goed nadenken welk wapen je voor welke vijand gebruikt. Je kan je vijanden locken en ook gebruik maken van warpen. Een strategisch aspect waarmee je je stamina en points snel weer kan aanvullen. Via friendly fire kan je ook je team mates voorzien van bepaalde magie. Dit gebeurt door de samenstelling van items die je dan naar hen toegooit. En met link-strikes en blindside-strikes kan je nog meer shade toerichten aan de vijand.

Magie wordt bepaald door Lightening, Fire en Ice. Vooraleer je items kan craften moet magie geabsorbeerd worden. Verder kunnen talententen geperfectioneerd worden in de talent tree. Via de Ascension (AP) kan men punten optrekken verdeeld onder verschillende categorieën, zoals Combat, Teamwork, Techniques… daaronder heb je ook nog een aantal afsplitisingen en kan je zo de doeltreffendheid van het team verbeteren. Later in de game krijgt men ook de mogelijkheid om summons toe te voegen. Naast de main quest, krijgt men ook een heel resem aan side quest ter beschikking. Enig minpuntje bij het vechten is dat de camera niet altijd meewerkt zoals het zou moeten.

Ook nieuw is het level systeem. Je krijgt zoals van oudsher XP verdient door vijanden te verslaan, maar krijgt deze pas wanneer je samen met je vrienden ergens een kamp weet op te richten, daarbij kookt Ignis op dat moment een lekkere maaltijd voor je waardoor je statistieken een boost krijgen, allemaal afhankelijk van het soort gerecht. Hoe verder je komt in de game, hoe meer je gerechten je vrijspeelt en hoe meer boost je dus ook krijgt. (Tip: Noctis is gek op gaan vissen, eens iets anders voor op de kaart te zetten). Gladiolus daarentegen specialiseert zich in healing items (loot). Geen zin in kamperen? Geen paniek, jullie kunnen ook gerust een kamer in een hotelletje huren. Bij deze krijg je een bonus op je XP.

Audiovisueel: Subliem, glansrijk en oogverblindend! Pure klasse!

Grafisch is deze game werkelijk wondermooi en het is een gewaagde uitspraak maar in mijn ogen grenst deze zeer dicht tegen de perfectie. Alles is geweldig knap uitgetekend en met een arendsoog voor detail. Een visueel juweel. Het geheel vloeit allemaal ongelooflijk bevallig in elkaar. Af en toe hoor ik hier en daar wat geklaag over kleine glitches en enkele wisselende texturen, maar ikzelf vind dit muggenziften, deze game is zo onvoorstelbaar briljant knap dat je daar eigenlijk niet zou mogen over vallen. De wereld en omgevingen zijn werkelijk indrukwekkend! Tankstations, natuuromgevingen, auto’s, chocobos, dungeons, vijanden, weersomstandigheden… eindeloze schittering!

Wat vooral erg fijn is aan het audio gedeelte is dat men alle nummers die in eerdere Final Fantasy games voorkwamen nu kan beluisteren via de radio. En wel zo’n 350 nummers! Hierdoor wordt je gewenteld in pure nostalgie! De intro song slaat al meteen te toon met het ‘stand by me’ van Florence and The Machine. Een opvallende keuze waar je meteen een warm gevoel bij krijgt. De voice-acting krijgt zowel een Engelse als Japanse voice-over. Het klinkt allemaal soms een beetje teveel met een Amerikaans accent in verwerkt, maar dit valt wel reuze mee!

Conclussie: Innig, energiek en betoverend!

We hebben er lang moeten op wachten maar deze Final Fantasy XV was dit meer dan waard! Square Enix heeft met dit deel in de reeks een meer dan charmante, oogverblindende en betoverende game gecreëerd. Een game om u tegen te zeggen. Artistiek, origineel en verfrissend. Een knap verhaal, een vernieuwende soepele gameplay, sublieme settings en grafisch top! Deze game is een must have voor de collectie van iedere gamer in de wereld. Het doet mij vooral plezier dat ideeën van mensen, creativiteit en de verbazingwekkende kracht van emotie kunnen uitgroeien tot grootse kunst. Vrienden en vijanden, aanvallen en verdedigen, respect en minachting, overtuiging en oorsprong, wanhoop en hoop, zon en maan, liefde en verdriet, licht en duisternis… deze game is één en al onvervalst genot.

Good

  • Prachtig verhaal
  • Vernieuwende soepele gameplay
  • Grafisch top
  • Must have voor iedere gamer
  • Onvervalst genot

Bad

  • Camera setting
9.5

Fantastisch

*D4RK Ink Ang3l* Bezield door de geur van inkt... Vindt schrijven en gamen héérlijk! Vooral shooters, Rpg's en mmo's spreken haar aan. Is kunstzinnig en creatief ingesteld, andere hobby's zijn criminologie, tekenen en gitaar spelen. Heeft communicatiebeheer pers & voorlichting gestudeerd. Ze verdiept zich sinds een aantal jaren in de game-journalistiek en vindt game-design bijzonder interessant! Redactrice bij GameBrain.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lost Password