Final Fantasy XV: Pocket Edition

Final Fantasy XV: Pocket Edition
Final Fantasy XV: Pocket Edition
Genre:Platform:, , , , , Ontwikkelaar:Uitgever:Getest op:

Mobile games, ik ben er geen fan van. Degene die ik al gespeeld heb was ik snel beu, of waren gewoon vrij slappe afkooksels van goede games, meestal nog eens boordevol reclame advertenties of micro-transactions zodat ik toch maar geld er in zou steken. En dan hoor je opeens dat Final Fantasy XV een Pocket Edition heeft gekregen, iets wat totaal aan mij voorbij is gegaan. Tot ik hoorde dat deze game uitgebracht zou worden op de verschillende consoles. Een mobile game die geport wordt naar consoles? Wil dat zeggen dat dit zo een goede game is, tegenover de hopen andere gelicentieerde mobile games? We zullen het snel genoeg weten!

The Pauper Prince

Dat we grafisch geen hoogvlieger moesten verwachten van deze game, hoef ik je alvast niet te vertellen. Maar toch was ik aangenaam verrast over hoe het spel er uit ziet. Ze hebben gekozen voor een soort van “Chibi” tekenstijl, waardoor de personages weinig detail nodig hebben en er kleiner uitzien dan hun gewone tegenhangers zoals we ze al kenden. Ik moet toegeven dat het voor mij in het begin ook wat wennen was, maar uiteindelijk ben ik toch gevallen voor de stijl. De muziek en voice acting aan de andere kant zijn exact hetzelfde als in de gewone Final Fantasy XV game, wat mij enorm veel plezier deed. Voor de mensen die Final Fantasy XV niet gespeeld hebben, de muziek is echt prachtig, hetgeen we gewoon zijn van Final Fantasy games. De voice acting is overigens zowel in het Engels als Japans enorm goed.

Dus we zien nu al veel dingen terug komen, is er dan meer dat terugkomt? Uiteraard het verhaal en dezelfde missies, hoewel we hier kunnen spreken van een iets miniemere aanpak, wat niet noodzakelijk slecht is. Want we krijgen hierdoor een grotere focus op de belangrijkste punten uit het verhaal, zonder afgeleid te worden door allerlei side-missions. We spelen weer chapter per chapter het verhaal van Noctis en zijn vrolijke bende, gelukkig zonder zelf te moeten rondrijden deze keer. Deze stukken zijn er nog, om wat extra verhaal te vertellen, maar ze zijn gelukkig vrij kort gehouden. Er zijn ook side-missions, maar deze zijn een stuk korter, en komen niet heel vaak voor. Enkele van de meest terugkomende zijn het zoeken naar verborgen schatten in de buurt en het zoeken naar dog-tags van hunters.

The Power of Kings

Maar wat met de combat? Wel, deze is ook in deze game min of meer dezelfde real-time combat zoals in de gewone game. Enkel is het hier ook natuurlijk wat simpeler gemaakt, wat daarom niet wil zeggen dat het soms niet wat uitdagend kan zijn. Zeker de boss fights kunnen vrij pittig zijn, en zorgen er voor dat je alles uit de kast moet halen. Magie is aanwezig, maar je kan slechts één magische aanval stockeren om te gebruiken, en dat met een gemakkelijk combinatie van 2 knoppen. Gebruik hem dus wijselijk, want eenmaal gebruikt is het wachten tot je terug een plaats vind om een nieuwe aanval te stockeren. Je kan verder gewoon aanvallen en, zolang dat je nog MP hebt, warpen en warp-strikes uitvoeren. Als je wat verder in het verhaal zit, kan je ook nog je Armiger arsenaal gebruiken. Dit is een collectie aan wapens die je verzameld hebt en welke toebehoorden tot vroegere koningen, zie het gebruiken van de Armiger een beetje als een overdrive waar je in terecht komt waardoor je tijdelijk veel sterker bent. Ook je metgezellen hebben speciale moves die je gemakkelijk kan uitvoeren met de druk van een knop. Counter-attacks en dodgen zijn ook heel gemakkelijk, de tijd vertraagd en je moet op tijd reageren door op een knop te drukken. Deze knop is altijd dezelfde knop. Als laatste kan je nog items gebruiken, vanuit het pauze menu, en als je eenmaal ver genoeg gevorderd bent kan je ook summons gebruiken.

Wat ook hard aangepakt is, is de manier waarop je stijgt in level. Na elke missie zal je automatisch alle vergaarde experience points toegekend krijgen, zoals dit ook zou gebeuren wanneer je ergens overnacht in de originele game. Wat er echter niet is, is het stijgen in level op individuele skills zoals fotografie, overleving, koken en vissen. Dit wil niet zeggen dat Ignis geen gerechten maakt, hij maakt ze nog steeds, na het verkrijgen van je experience points, maar enkel als je de ingrediënten voor zijn gerecht hebt weten te vinden tijdens de missie. Deze zijn gelukkig goed aangegeven op de kaart, dus je moet al moeite doen om ze te missen. Ook het Ascension menu, waar je permanente buffs en skills kunt unlocken met je ascension points, is wat gedownscaled en daardoor veel simpeler om keuzes in te maken. De kaart van de omgevingen is ook een pak kleiner uiteraard en wat ooit complexe dungeons waren waar je gemakkelijk verloren kon lopen zijn nu ook wat makkelijker om te navigeren, ook iets waar ik niet van klaag!

Conclusie

Je merkt dus wel snel op dat de game oorspronkelijk gemaakt werd voor mobiele toestellen. De controls zijn erg simpel, de chapters en missies zijn vrij kort gehouden waardoor je meerdere korte sessies kunt spelen. Wat dan wel weer cool is, is dat het de essentie van het origineel heel goed omvat, en dat perfect uit weet te spelen in een beperktere en minimalistischere versie. Hier was ik vooral aangenaam door verrast, en het was voor mij ook een plezier om nog eens door het verhaal te spelen, in een versneld tempo. Het doet echter zijn naam niet meer eer aan op de meerderheid van de consoles, gezien ik Pocket Edition toch echt zie als een naam voor iets dat bedoeld is om mee te kunnen nemen en te spelen op een draagbaar systeem. Daarom raad ik ook eerder de Nintendo Switch aan. Enerzijds vanwege het portable aspect, maar anderzijds ook omdat de originele Final Fantasy XV hier niet op beschikbaar is. Voor mensen die écht interesse hebben in het spel, het verhaal en al de rest dat de game te bieden heeft, raad ik aan om gewoon Final Fantasy XV te spelen. De Pocket Edition is een erg mooie aanvulling voor de fans en uitermate geschikt voor mensen die minder tijd in het hele RPG-gebeuren willen investeren, maar toch het geweldige verhaal willen ontdekken.

Good

  • Compacte versie van een top game!
  • Korte missies, perfect voor even tussendoor

Bad

  • Het is even wennen aan de controls
8

Geweldig

Sinds het vroege Nintendo tijdperk wist Niels al dat hij een gamer was in hart en nieren. Zijn liefde voor games is enkel gegroeid, voornamelijk zijn grote voorliefde voor RPG's en alles wat Japans is. Met de controller in de ene hand, en de machtige pen in de andere speelt en laat hij zijn oordeel vallen over elke game die zijn pad kruist.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lost Password