Fifa 20

Fifa 20
Fifa 20
Release Datum:Genre:Platform:, , , Ontwikkelaar:Uitgever:Getest op:

Koning voetbal is inmiddels al enkele weken van start gegaan maar ook op de groene virtuele mat rolt het balletje opnieuw. De nieuwe FIFA is aan een nieuw decennia gestart met deze FIFA 20. De eerste Fifa die ik speelde was de 1994 versie en sindsdien mistte ik niet één jaargang. In de loop der tijd heeft het spel al heel wat vernieuwingen doorgemaakt maar de laatste jaren kreeg het ook veel terechte kritiek dat de innovativiteit wat achterwege bleef. Kan deze FIFA 20 daar verandering inbrengen of is het een project dat al even hard sputtert als het seizoen van Anderlecht? Let’s kick-off!

Career Mode

Zoals in de meeste sportspellen die ik speel start ik meestal eerst in de carrièremodus.
De laatste jaren krijgt deze modus het qua kritiek het felst te verduren. Veel aandacht ging uit naar Ultimate Team omdat deze ook nog eens extra geld in het laatje brengt voor EA. De fans van de carrièremodus smeekte bijna om hen niet te vergeten en het spel dit jaar van de welgekomen verbeteringen te voorzien. Helaas voor hen staan ze, op enkele cosmetische dingen na, nog maar eens een jaartje in de kou. Enkele van die ingrepen zijn bv. dat je je trainer iets meer kan customizen. Je kan nu een vrouwelijke trainer aanmaken en hem of haar aankleden uit een ruimere kledingkast dan voordien. Je coach zie je dit seizoen wel meer in beeld dit jaar dankzij interviews voor en na de match. Meestal krijg je drie standaard vragen waarop je dan standaard antwoorden mag teruggeven. De antwoorden die je geeft hebben een directe impact op de moraal van individuele spelers en die van je team.

Allemaal leuk en aardig maar de antwoorden zijn vaak zo voor de hand liggend dat ze weinig inzicht van jezelf als coach vragen. Soms gebeurd het ook dat de vragen compleet onjuist of naast de kwestie zijn.
Ook transfergesprekken zijn niet aan de make-up ontsnapt. Die gaan nu bv. door in een restaurant.
Tot slot heb je ook nog af en toe gesprekken met je spelers. Ook hier hebben je antwoorden weer een directe invloed op hun moraal.

Maar hoe speelt de carrièremodus en deze FIFA nu eigenlijk?

Op het veld merk je kleine veranderingen ten opzichte van vorig jaar. Het spel is trager maar daar tegenover zijn snelle wingers dit jaar beduidend sneller dan trage verdedigers. Wat mij betreft een verbetering. De bal stuitert iets meer nu en voelt meestal realistischer aan. Met zijwaarts dribbelen heb je nu meer vrijheid in je bewegingen. Zo kan iemand die niet alle truukjes wil of kan leren toch tactisch zijn man passeren en ruimte creëren.
Je merkt het de verschillen zijn eerder subtiel maar ze zijn er wel. Wat er bijvoorbeeld niet in zit is de VAR of de spelregel dat de bal nu wel in de grote rechthoek mag aangenomen worden bij een uittrap van de keeper. Vooral die laatste vind ik wel jammer.

Klinkt best aardig maar dan doet het spel iets wat dringend in een patch moet verholpen worden.
Stel je speelt je carrière met Brighton en je moet naar Manchester City. Wel dan stelt Pep Guardiolo plots een zevental bankzitters of jeugdspelers op waardoor je de match makkelijk kan winnen. Resultaat… City eindigt de competitie als middenmotor. Ze hebben bij EA nochtans wel goede bedoelingen vermoed ik met deze ingreep. Het is niet ongewoon dat een trainer z’n goede spelers roteert tegen zwakkere teams maar zoals het nu in het spel verweven zit is het verre van realistisch.

De verschillen tussen topteams en degradatiekanditaten zijn wel merkbaarder op het veld. Zwakke teams maken net wat meer fouten of laten iets meer ruimte. Anderzijds gebeurd het toch nog iets te vaak dat je riant wint tegen een topteam om daarna zwaar de boot in te gaan tegen het kneusje in het klassement.
Voor wie graag speelt met Nederlandse commentatoren heb ik goed nieuws. Het eeuwige gebrabbel van Youri Mulder over theedrinkende spelers is nu vervangen door het gekoekoek van Sierd de Vos en Jeroen Grueter. Nog verrevan perfect maar toch al iets beter hoewel ik na enkele matchen weer naar m’n vertrouwde english commentary overstapte. Oh ja en nog dit… Er zit dit jaar geen Juventus in de game. Of toch een beetje. Christiano Ronaldo en z’n mannen spelen bij Piemonte Calcio.

Peter Panna

Een andere nieuwigheid in deze game is VOLTA of beter gezegd FIFA STREET anno 2019-2020.
Waar je in de vorige games nog het verhaal van Alex Hunter in The Journey kon volgen krijg je nu een storymode voorgeschoteld rond Jayzinho en z’n ballers. Je speelt als je eigen aangemaakte personage in zijn team op weg naar het WK. Het verhaal vervalt al te vaak in clichés en hebben je resultaten geen impact op de verhaallijn.
Zo verloor ik in mijn eerste toernooi twee wedstrijdjes maar gingen de cutscenes alleen maar over hoe cool en goed alles ging.

Volta probeert de gameplay op het grote veld te vertalen naar kleinere veldjes op daken, sporthallen, buurten enz. maar komt niet verder dan pure arcade straatvoetbal voor als je de grote groene grasmat even beu bent.
Deze game mode word plots wel weer leuk met enkele vrienden op de bank hoewel de veldjes te klein zijn om echt leuk te voetballen.

Ultimate Team

Last But not least heb ik EA’s paradepaardje Ultimate Team, beter bekend als FUT, nog voor jullie.
In weze is het nog steeds dezelfde modus als voorheen maar heeft EA er nog meer voor gezorgd dat je het blijft spelen dankzij allerhande challenges die je kan halen in ruil voor coins, XP of pakketjes.
Zo kan je nu ook de arcadeachtige speltypen die je voorheen enkel in kick-off kon spelen nu ook online spelen. Nieuwe varianten als veldbeheer en geluksbal zijn eigenlijk best fun online.
Tenminste…als FUT niet lagged als de pest. Button delay, traag wendbare spelers, slechte verbinding ondanks groene balkjes… Het blijft nu al enkele jaren een feit voor velen en zorgen uiteindelijk ervoor dat ik er, jawel de “FUT” er niet meer voor heb om te blijven sleutelen aan het perfecte Team of the Year elftal.

Conclusie

Voetbal is en blijft voetbal. Je kan niet elk jaar honderden nieuwe dingen toevoegen maar het mag toch ietsje meer zijn hoewel EA met deze FIFA het tenminste wel geprobeerd heeft.De carrièremodus blijft alweer onder de verwachtingen en heeft dringend een eerste patch nodig voor de irritante rotatie bug. Volta is aardig als afwisseling en is vooral met vrienden op de bank garantie voor arcade spelplezier. En FUT is een blijft FUT… You either love it or you hate it. Voor mij is de lag al enkele jaren een gamebreaker. Velen hebben hier last van terwijl anderen er helemaal geen hinder van ondervinden. Ik helaas wel. Nochtans speltypen als veldbeheer en geluksbal vond ik een verademing en brachten een constante spanning.

Good

  • Volta met vrienden
  • Subtiele gameplay wijzigingen

Bad

  • Volta storymode
  • Rotatie bug career mode
  • Online lag en button delay ondanks "groene" connectie
7

Goed

Robin is een overlevende dinosaurus uit het pixeltijdperk maar heeft z'n natuurlijke habitat door de jaren heen moeiteloos omgezet naar het huidige gamelandschap. Singleplayer games blijven een belangrijk onderdeel van z'n voedingsgewoonte en hij peuzelt graag als dessert virtuele mensen op in first person shooters of sportspellen.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lost Password