Fifa 19

Fifa 19
Fifa 19

Voetbal is niet honderd procent mijn ding. Daarom is het lang geleden dat ik nog een game zoals Fifa gespeeld heb. Uitgebreid bedoel ik dan natuurlijk. Hoelang geleden? Weet u nog dat Blur dat ene hitje had? Inderdaad, zolang geleden. Ik ben daarom wel benieuwd wat er in al die jaren is veranderd. Aangezien voetbal op zich zo’n belangrijk element blijft voor veel mensen, zowel in games als in het echt, kon ik bijna niet anders dan de game een uitgebreide kans geven.

Beginnersfinale

Beginnen doen we met… een tutorial? We zijn in de finale beland van de Champions League, die tussen Juventus en Paris SG werd gespeeld. Je kiest een kant en bij elke actie worden de knopjes uitgelegd. Handig voor een beginneling en een leuke opfrissing voor mezelf. Na deze match worden we geloodst naar de verschillende menu’s en spelmodi.

Ik besluit mijn gevoel te volgen en mij naar het “Ultimate Team” gedeelte te begeven. Dit is de modus die ik de meesten heb zien spelen als ik sporadisch naar Twitch keek. Immers, van nul beginnen, zweten en zwoegen en proberen een team uit te bouwen die het op kan nemen tegen andere (virtuele) spelers, wie zou daar niet voor tekenen? Veel voorkennis is er niet nodig, enkel een beetje instinct en statistiek. En doorzettingsvermogen.

Oneindig falen

Met mijn eigen ploegje onder de arm probeer ik de eerste virtuele centjes bij elkaar te schrapen om wat betere spelers aan te trekken. Dit doe je door wedstrijden te spelen, véél wedstrijden. Dit kun je in verschillende categorieën doen. Je kunt beslissen om voor het offline gedeelte te kiezen en te leren spelen tegen de computer of je kunt online gaan om je wedstrijd na wedstrijd te zien afgemaakt worden door de meer ervaren speler. Ik heb het welgeteld 5 wedstrijden volgehouden. Toen ik na de 5de wedstrijd al na de eerste helft met maar liefst 8-0 achter stond dacht ik dat het misschien geen slecht idee zou zijn om toch maar even tegen de computer te oefenen en mijn ploeg wat beter uit te bouwen. Waarschijnlijk ligt het niet aan de ploeg maar dat terzijde.

Dan heb je de offline kant van Ultimate Team en deze bestaat uit de Squad Battles, seizoenen en een enkele match. Hier kan ik op mijn dooie gemak de broodnodige centjes bijeen schrapen om mijn ploeg deftig uit te bouwen. Moet het gezegd worden dat ik het moeilijkheidsniveau op het tweede laagste heb gezet?

De reis naar de top

En dan heb je iets wat “The Journey” heet. Eigenlijk een soort verhaal dat je van nul begint en zo jezelf opwerkt tot de hoogste regionen van het betaalde voetbal. Omdat ik de vorige stukken heb gemist is er een korte intro die mij leert wie wie is en waar ze zijn beland. We hebben Alex Turner (die al in de hoogste regionen is beland), zijn beste vriend Danny Williams (die nog aan zijn avontuur moet beginnen) en Alex Turner’s halfzus Kim Hunter (goeie zet om het vrouwenvoetbal te promoten). Je wisselt GTA gewijs tussen deze drie om hun pad naar het hoogst mogelijke te begeleiden. Voor Alex is dat de Champions League en voor Kim is dat toegelaten worden tot het nationale team. Is het een dun verhaaltje om het voetbal te begeleiden? Volgens die intro had ik wel dat gevoel maar moest het bijstellen naarmate ik vorderde in het verhaal. De dialogen zijn aardig geschreven en fijn ingesproken, de intriges en plottwisten een stuk verrassender en de keuzeopties diepgaander. Daar neem ik elke training en andere zijsprongen er maar al te graag voor bij. Vooral als de apotheose zelfs de mooiste thrillers uit de voetbalgeschiedenis gaat benaderen.

Kampioenenbal

En dan komt de rest. Velen van jullie hebben Fifa trouw ieder jaar gekocht en zullen wellicht beter weten als ik wat de nieuwigheden zijn. Ik heb mij daarom een beetje ingelezen en ga ik proberen kort te zijn.

Er is de Champions League licentie en dus kunnen jullie met een ploeg naar keuze, een gooi doen naar de fel begeerde beker. Er is nog steeds de oude Career mode en Pro clubs die wel eens een opfrissing kunnen gebruiken. Sinds vorig jaar hebben ze het tempo vertraagd (ok, ik begon me al af te vragen of het aan mijn controller lag) en wordt de focus meer gelegd op het samenspelen en harder je best te doen om leuke combinaties te verzinnen. Het gameplannen echter is nog steeds in erbarmelijke staat en mist teveel functies om op elke fase van het spel te kunnen inspelen. Niet dat ik deze veel gebruik want ik heb al moeite met de juiste speler op de juiste positie te zetten.

Conclusie

Ik vind het best belangrijk om aan te halen in hoeverre Fifa door de jaren heen is gegroeid. Helaas moet ik toegeven dat ik te weinig van de laatste jaren en ontwikkelingen heb meegekregen om goed te benadrukken hoe dat is gebeurd. Ik ben gefixeerd op het RPG-gedeelte (ja, ik heb net Fifa vergeleken met een RPG) van de Ultimate Team modus en grind vrolijk een weg naar een team dat mij terug naar het online gedeelte moet lokken. Dat de gameplay, het management gedeelte en bepaalde modi dringend eens onder handen moet worden genomen gaat compleet aan mij voorbij.

Toegegeven, ik had wat dieper kunnen ingaan op de verschillende manieren hoe je een wedstrijd kunt benaderen maar ik moet toegeven dat ik gewoon niet goed genoeg ben in dit spelletje. Weet je wat? Ik spreek met jullie af dat ik nu gewoon lekker ga verder spelen en dat ik volgend jaar jullie kan verblijden met een uitgebreide vergelijking met deze editie. Deal? Deal!

Good

  • The Journey
  • Ultimate Team
  • Champions League LIcentie

Bad

  • Meer van hetzelfde
  • Verouderde tactiek mogelijkheden
8

Geweldig

Mandasperger is een eigenwijze levensgenieter die maar al te graag zijn mening laat weergalmen over het wereldwijde web. Gamen is een passie, net zoals schrijven. Een goed boek kan er ook altijd in, maar nogmaals, laat er passie zijn!

Lost Password