Familiespel: Qwirkle

Ik hoor je al denken, een gezelschapsspel op een gaming-website? Waarom niet? Tenslotte is dit een spel dat je alleen of met meerdere mensen kan spelen en probeer je te winnen. Er worden zelfs wedstrijden en bijeenkomsten gehouden om gezelschapsspellen te spelen, net zoals je dat bij DoTA 2 en League of Legends hebt. En geef nu zelf toe, na enkele spelletjes Rummikub en UNO ben je wel toe aan iets nieuws op vakantie. Daarnaast kan je met een gezelschapsspel een avond met vrienden op vrolijken, zonder de tv op te zetten en iedereen op zijn smartphone bezig is. Graag deel ik met jou de leukste gezelschapsspellen die je zeker eens gespeeld moet hebben.

Een paar maanden geleden was ik met mijn vriend in Frankrijk op familiebezoek, waar we even de tijd moesten doden. Een tante van hem vroeg of er iemand zin had om een spelletje te spelen. Niemand reageerde onmiddellijk dus zei ik dat ik wel wilde spelen. Dol enthousiast haalde ze het spel Qwirkle boven en nu snap ik waarom.
Qwirkle - voorkant
Eerst en vooral, in de doos zit een zak, 3 x 36 blokjes en de spelinstructies. Er zijn 6 verschillende kleuren en 6 verschillende vormen, waardoor je verschillende combinaties kan maken. Een combinatie wordt in de instructie ook wel een reeks genoemd. Het is een spel voor 2 tot en met 4 personen, kan drie kwartier duren (hangt er vanaf hoe tactisch iedereen speelt) en het is geschikt voor leeftijden vanaf 8 jaar. Dit spel werd uitgegeven door 999 Games (wij zijn hier fan). Wij vinden dit spel een beetje lijken op Rummikub en Triominos met een vleugje Domino.

 photo 2016IMG_5563_zpsfalofnlo.jpg

Zoals de achterkant van de doos aangeeft, moet je de gekozen stenen aan het speelveld leggen en daarmee zoveel mogelijk punten scoren. Dit doe je door reeksen te maken. Een volledige reeks bestaat uit maximum 6 verschillende blokjes. Om zo’n volledige reeks te maken, heb je twee mogelijkheden.

a) Ofwel ga je voor dezelfde kleur en zijn alle vormpjes verschillend;
b) ofwel ga je voor dezelfde vorm en zijn alle kleuren verschillend.

 photo 2016IMG_5569_zpsazjaq0hp.jpg

Om het spel te beginnen, moet iedereen 6 blokken pakken. Je bekijkt de blokjes en telt hoeveel blokjes je in 1 reeks kan afleggen. De speler met het hoogste aantal blokjes in 1 reeks mag beginnen. Gaat de persoon voor een reeks in kleur, dan telt elk verschillend vormpje voor 1 blokje. En omgekeerd. Wanneer jij dus 2 x een blauwe cirkel, een paarse cirkel, een gele cirkel, een oranje vierkant en een groene ster hebt, dan betekent dit dat jij een reeks kan maken van 3 blokjes in de cirkels. Want blauw kan maar 1 keer in de reeks voorkomen. Zodra de speler zijn blokjes heeft afgelegd, krijgt hij punten voor elk blokje dat hij heeft afgelegd. Stel dat hij ze alle 6 heeft afgelegd, dan krijgt hij nog eens 6 punten extra voor de volledige reeks. Niet omdat hij alle blokjes heeft afgelegd. Hij mag nadien nieuwe blokjes uit de zak nemen en gaat de beurt naar de volgende speler.

 photo 2016IMG_5576_zpszsqdezjk.jpg

De volgende speler moet blokjes leggen aan de bestaande reeks. Dit kan door

a) de reeks aan te vullen,

Wanneer je enkel de reeks aanvult, krijg je een punt voor elk blokje dat in die reeks ligt. Dus lagen er al 3 cirkels in de reeks en jij legt er 2 cirkels bij, dan krijg jij 5 punten. Maak je de reeks af waardoor er 6 verschillende blokjes in dezelfde reeks liggen, dan krijg jij bovenop die 6 punten ook nog eens 6 punten. Dus een reeks vervolledigen is gewoon 12 punten waard! Je neemt weer blokjes bij tot je er terug zes hebt en de beurt gaat naar de volgende speler.

b) de reeks aan te vullen en een nieuwe reeks te starten;

Je kan de reeks aanvullen door extra blokjes te leggen, maar ondertussen ook een nieuwe reeks starten in de andere richting. Er liggen op tafel 3 cirkels in de kleuren blauw, geel en paars. Jij hebt een cirkel in de kleur rood, maar ook nog een vierkantje en een ster in diezelfde kleur. Dan mag jij de cirkel achter de bestaande horizontale reeks leggen en de twee andere vormpjes aansluiten op de cirkel in een verticale reeks. Je telt de blokjes van de cirkel reeks op en zo bekom je 4 punten. Maar je maakte ook een nieuwe reeks, die bestaat uit 3 blokjes (incl. de rode cirkel). Dat geeft je 3 punten, waardoor je voor deze ronde 7 punten krijgt. Stel dat je de bestaande reeks had vervolledigt, dan kreeg je voor die reeks 12 punten plus 3 punten voor de nieuwe reeks, waardoor je 15 punten krijgt in deze ronde. Je neemt weer blokjes bij tot je er terug zes hebt en de beurt gaat naar de volgende speler.

c) een nieuwe reeks te starten onder/naast een blokje dat al op tafel ligt;

Stel dat je de reeks niet kan aanvullen, maar je hebt wel blokjes die een nieuwe reeks kunnen starten met 1 van de blokjes op tafel, dan mag je die nieuwe reeks daar aan leggen. We gaan verder met de 3 cirkels die al op tafel liggen in de kleuren blauw, geel en paars. Jij hebt een paarse vierkant en een paarse ster. Deze mag je dan onder de paarse cirkel leggen. Je telt elk blokje in deze reeks, waardoor je op een ronde totaal van 3 punten komt. Je neemt weer blokjes bij tot je er terug zes hebt en de beurt gaat naar de volgende speler.

d) aantal blokjes te ruilen met nieuwe.

Het ruilen van nieuwe blokjes doe je door eerst de blokjes te kiezen die je wil wegdoen. Deze leg je apart, zodat je ze niet opnieuw kan nemen uit de zak. Dan neem je uit de zak hetzelfde aantal blokjes en gooi je de oude in de zak. Je krijgt hiervoor geen punten en je beurt gaat naar de volgende speler.

 photo 2016IMG_5581_zpsfswzciij.jpg

Het spel eindigt wanneer er geen blokjes meer in de zak zijn en een speler niet meer kan OF zijn laatste blokje op tafel heeft gelegd. Wanneer hij niet meer kan, krijgt hij uiteraard geen punten. Maar als de speler zijn laatste blokje op tafel heeft gelegd, krijgt hij bovenop de verdiende punten ook nog 6 punten extra. Dit kan er voor zorgen dat het tot het einde spannend blijft.

Opgelet

Je moet zien dat de reeksen gescheiden blijven. Er kunnen dus maar max. 6 blokjes naast elkaar liggen. Op bovenstaande foto zie je dat de speler een blauwe cirkel heeft. Deze kan hij niet plaatsen naast de oranje cirkel en de blauwe ruit, omdat er links een geel vierkant ligt. Naast de blauwe ster kan hij de cirkel ook niet leggen, omdat daaronder een oranje bloem ligt.

Tips

Wanneer de zak bijna leeg is, kan je beter blokje voor blokje spelen om zo meer punten te verzamelen. Stel dat er op tafel al een reeks van 4 blokjes ligt en jij hebt de 2 overige, dan kan jij meer punten verdienen door de blokjes in 2 ronden af te leggen. Eerst krijg je er 5 punten voor en nadien 12. Wat een totaal van 17 is, ipv enkel 12.

Elk blokje zit 3 x in het spel. Op een gegeven moment kan je blokken tellen en uitrekenen wanneer je een blokje het beste kan leggen om punten te scoren.

Mijn beoordeling

Qwirkle is echt een aangename ontdekking. Je moet goed opletten waar je je blokjes legt, want misschien laat je wel ergens véél punten liggen. Het moment dat je daarachter komt, kan pijnlijk zijn. Bvb de speler na je die hetzelfde blokje op die plek legt. Je weet echt niet hoe je het spel eindigt. In het begin kan je het enorm slecht doen, maar win je uiteindelijk. Of andersom. Ik vind het echt héél leuk om te spelen. Het liefst met 4 personen voor de gezelligheid. Scoor jij graag hoge punten, dan speel je het spel het best met 2 personen.

Het spel is te koop bij Bol.com; Collishop; Bart Smit; …

Diskettes, 'uren' wachten tot een spel laadde, joysticks, ... zo begon Karen met een Amiga haar reis in de gamingwereld. Op dit moment, na enkele upgrades van computers, horen Counter-Strike:Global Offensive, Sims en Mario Kart tot haar lieveling games. Naast deze games staat ze ook altijd open voor een leuk gezelschapsspel.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lost Password