Fallout 4

Fallout 4
Fallout 4
Release Datum:Genre:Ontwikkelaar:Uitgever:

War. War never changes.” Met deze iconische woorden begint Fallout 4, en zet het meteen de toon voor deze game. Hoe overleef je in een post apocalyptische wereld? Fallout 4 toont je hoe het moet.

Fallout 4 is alles wat je van een Fallout game verwacht. Een grote open wereld met een massa quests die op je te wachten staan, vol met vijanden en… radiatie. Alles wat je gewent bent uit de voorgaande delen vind je weer terug in deze game met enkele kleine, maar toch geslaagde vernieuwingen. Helaas betekend dit ook dat de bugs waarvoor de Bethesda games bekend staan ook in deze game weer aanwezig zijn. Net zoals soms erg lange laadtijden. Wanneer je de game start zal je een minuut of twee een laadscherm moeten aanstaren. Zodra je bezig bent zal je af en toe ook weer een laadscherm voor je ogen krijgen wanneer je een gebouw binnenstapt bijvoorbeeld, deze duren gelukkig wel minder lang, namelijk een twintig tal seconden. Hoewel dit geen ramp is, kan dit soms toch wel vrij irritant zijn. Een ander minpunt is dat de game soms last heeft van framedrops, hoewel ik het niet erg vaak heb voorgehad, is het af en toe wel merkbaar in de dichtbebouwde gebieden van Boston.

Wat ook meteen zal opvallen als je de game start is dat het grafisch niet al te indrukwekkend is. Fallout 4 is grafisch minder indrukwekkend dan enkele van de launch games van Xbox One en Playstation 4. Al is dit niet storend aangezien gameplay altijd boven graphics hoort te staan, en deze game is daar een perfect voorbeeld van. Hoewel de graphics uiteraard veel beter zijn dan in Fallout 3 en Fallout: New Vegas, is het echter niet zo een grote stap vooruit. Je kan deze het best vergelijken als de grafische verbeteringen tussen Oblivion en Skyrim.

Deze keer begint je avontuur voor de grote oorlog die gans de wereld in verwoesting bracht. Hierdoor kan je een glimp opvangen van het leven voor alles naar de virtuele kloten ging. Nadat je je personage hebt gemaakt, wat deze keer erg uitgebreid is. Zet je je eerste stappen in Fallout 4. Na de eerste introductie tot de game breekt alle hel los, en dien jij samen met je gezin te vluchten naar Vault 111. Deze vault is echter niet wat je ervan zou verwachten. Onder het mom van decontaminatie laten ze je plaatsnemen in een apparaat. Echter dient deze om je in te vriezen om een cryosleep te ondergaan. Hieruit ontwaak je 200 jaar later, om aan je avontuur te beginnen.

Nieuw in Fallout 4 is dat je nu ook nederzettingen kan beheren. Hier kan je zelf gebouwen bouwen, verdediging plaatsen, en je nederzetting beheren. Een andere nieuwigheid is de mogelijkheid om wapens en armor te upgraden. Dit doe je door junk te gebruiken die je in de wereld vind. Deze keer geven alle objecten items om te gebruiken, zo zul je uit sommige objecten staal of schroeven en dergelijke kunnen halen, om vervolgens deze te gebruiken in je upgrades, of om je nederzetting uit te breiden. Helaas werkt het bouwen van gebouwen nogal omslachtig, zo is het met momenten erg lastig om een muur op de juiste plek te krijgen aangezien je alles in first-person mode moet doen. Het had handiger geweest dat je alles kon bouwen zoals in bv The Sims kan, maar dit kan helaas niet. Hierdoor komt het nogal onhandig over.

Een andere vernieuwing is dat deze keer ook je hoofdpersonage voorzien is van een voice actor, waardoor de interacties tussen je personage en NPC’s veel realistischer en leuker overkomt. Ook de manier van antwoorden is aangepast. Vroeger kon je uit een hele zin kiezen om te reageren, nu krijg je enkele keywords om uit te kiezen. Hoewel je personage dan een heel gesprek aangaat kan het voorvallen dat deze iets anders zegt dan jij eigenlijk voor ogen had aangezien je niet op voorhand kan weten wat hij nu net gaat zeggen. Al komt deze manier van interactie de sfeer en gameplay natuurlijk alleen maar ten goede. Hoewel de gameplay in grote lijnen nog hetzelfde is als in de voorgaande delen zijn er nog enkele kleine subtiele veranderingen. Zo stopt de tijd niet meer bij V.A.T.S. Maar loopt deze trager, waardoor het erg spannend kan zijn wanneer een vijand vlak bij je staat, dit is zo gedaan om het net iets spannender te maken. Deze keer zal je zelf in V.A.T.S. Kunnen kiezen waneer je een critical hit doet. In de vorige games gebeurde dit puur op geluk, hier heb je een balkje dat langzaam aan vult, waarna je met een volle balk een crit hit kan uitvoeren. Ook radiatie word anders aangepakt in deze game. Zo zal je deze keer onmiddellijk leven kwijtspelen wanneer je in radiatie staat, en zal ook de hoeveelheid hitpoints die je tot je beschikking hebt dalen totdat je een “rad-away” gebruikt. Dit wil dus zegen dat ook zwemmen deze keer dodelijk kan zijn. Al bestaat er gelukkig wel een perk waardoor jij geen radiatie oploopt van water, en dus veilig kan zwemmen. Deze keer is het ook mogelijk om legendary vijanden tegen te komen, deze zijn sterkere versies van de gewone vijanden en laten speciale wapens met extra vaardigheden vallen wanneer je deze dood.

Tenslotte kan ik je nog zeggen dat de game weer net zo verslavend is als Fallout 3 en New Vegas. Het blijft erg leuk om nieuwe wapens en armor te bemachtigen en de meeste quests zijn erg zeer leuk gemaakt en worden niet snel vervelen. Ook de companions die je kan tegenkomen zijn stuk voor stuk geschifte en leuke karakters om mee op te trekken. Deze zullen maar al te vaak commentaar hebben op wat jij doet in de wereld. Elk personage heeft zo zijn eigen waarden, dus wat sommige van je companions niet goedkeuren, zullen andere dan weer niet erg vinden. Ook zullen ze dit zeker laten blijken aan de speler. Een ander handig feit is dat je ze ook als muilezel kan gebruiken wanneer jij weer eens teveel rommel hebt opgeraapt in de wereld van Fallout 4.

Conclusie:

Fallout 4 is wat je van een Fallout game verwacht. Zowel gameplay en de schoonheidsfoutjes zijn zoals je gewent bent van de voorgaande delen. De kleine vernieuwingen die in Fallout 4 verwerkt zijn, zijn net genoeg om de game fris aan te laten voelen. Fallout 4 is een geweldige RPG geworden, waarin je jezelf voor uren in kan verliezen.

Good

  • De bekende klassieke fallout gameplay
  • Erg sterke karakter creation
  • Enorm veel inhoud
  • Kleine maar zeer geslaagde verbeteringen

Bad

  • Lange laadtijden
  • De bekende Bethesda bugs zijn aanwezig
  • Af en toe framedrops
  • Grafish wat achterhaald
8.5

Geweldig

Jimmy "Verjim" is een gedreven gamer, met Tekken als zijn all-time favoriet. Aangevoerd door alle beschikbare soorten koffie, speelt hij elke game op zijn pad en zorgt ervoor dat zijn lezers precies weten waar games in uitblinken of net mis lopen. Overdag is hij actief bezig met fotografie, maar wanneer de schaduw valt, zal de pen van deze oprichter en hoofdredacteur genadeloos inkt doen vloeien

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lost Password