Facebook onder vuur voor toelaten van dubieuze microtransacties

Documenten van een rechtszaak uit 2012 die nu zijn vrijgegeven, tonen aan dat Facebook goed op de hoogte was van soms erg dubieuze praktijken omtrent microtransacties in games die via Facebook gespeeld konden worden. Ook is duidelijk dat Facebook lange tijd nooit actie heeft ondernomen, ondanks talloze klachten.

Het feit dat games microtransacties aanbieden, is hier overigens niet het probleem. Wel dat dat op een erg dubieuze manier gebeurde. Zo was er bijvoorbeeld een game waarbij de in-game munteenheid begon te knipperen wanneer die op was. Erop klikken zorgde meteen voor een nieuwe aankoop ervan met echt geld. Dit kon wanneer een kredietkaart aan het systeem gekoppeld was. Stuitend is echter dat nooit duidelijk werd gecommuniceerd dat het hierbij om echte aankopen ging en dus was het ook voor ouders moeilijk om het op te merken alvorens het te laat was.

De rechtszaak waar de documenten uit voortkomen, werd aangespannen door Glynnis Bohannan, wiens 12-jarige zoon bijna 1000 dollar uitgaf in Ninja Saga. Geschat wordt dat dergelijke dubieuze microtransacties tussen 2008 en 2014 zo’n 34 miljoen dollar hebben opgeleverd. 90% van refund requests zouden te maken hebben met dergelijke microtransacties.

In een reactie laat Facebook weten dat het regelmatig zijn eigen praktijken onderzoekt en dat in 2016 werd beslist om aanpassingen door te voeren ter bescherming van minderjarigen. Ook voorziet Facebook middelen voor terugbetalingen voor aankopen door minderjarigen.

Mandasperger is een eigenwijze levensgenieter die maar al te graag zijn mening laat weergalmen over het wereldwijde web. Gamen is een passie, net zoals schrijven. Een goed boek kan er ook altijd in, maar nogmaals, laat er passie zijn!

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lost Password