F1 23

F1 23
F1 23
Release Datum:Genre:Platform:, , , , Ontwikkelaar:Uitgever:

Dat in 2023 een nieuwe F1-game zou verschijnen zal niemand van jullie verrassen. De vraag is of Codemasters en EA ons kunnen verrassen met nieuwigheden in F1 2023? Ze hebben in alle geval de moeite genomen om niet zo maar een jaarlijkse update uit te brengen. Knalt deze game recht naar pole positie of blijft het steken in de pitlane?

Braking Point 2

In 2021 maakten we kennis met Braking Point. De verhalende modus die ons rivalen Aiden Jackson en Devon Butler leerden kennen. Ook dit jaar lusten de twee rivalen elkaar rauw onder de kleuren van Konnersport Butler Racing Team, het team van de vader van Devon en het elfde team op de grid. Devon is niet het enige gezinslid dat ten tonele zal verschijnen, maar wie en hoe moeten jullie vooral zelf ontdekken.

Het verhaal zit alleszins heel goed in elkaar. Wie op Netflix ooit gekeken heeft naar de Drive to Survive reeks zal wel wat gelijkenissen herkennen. Met verbluffende cutscenes, prachtige facial animations en plotwendingen gaat het verhaal over van het vorige seizoen naar dat van dit jaar. Tijdens het verhaal dien je ook te reageren op interviews of vragen rond de werking van je team en wagen. Dit levert reputatie XP op. De resultaten in races brengen dan weer prestatie XP op. Hoe hoger beide resultaten hoe groter de beloningen. Zoals bij alle modes in F1 2023 verdien je in deze modus Podiumpas-XP punten boven op de beloningen voor het voltooien van het verhaal.

F1 World

De tweede toevoeging dit seizoen heet F1 World. Dit is een centrale hub waar alle modi in vervat zitten. Het leukste hieraan is dat je een eigen bolide en team aanmaakt die je gaandeweg kan upgraden. Je kan op drie manieren spelen in F1 World. Series, online en uitdagingen. Het duurde me even voor alles me duidelijk werd, maar het is wel een leuke manier om zowel online als offline een eigen team uit te bouwen. Race je offline dan zie je de namen van je vrienden verschijnen als rivalen. Online race je in Divisies. Hoe goed en clean je rijdt bepaald in welke divisie je racet.

F1 World bouwt verder op F1 Life van vorig jaar. Maar waar F1 Life niet verder kwam dan een uitgedoste coureur en diens living zorgt F1 World voor een totale beleving. Door het verdienen van XP kan je je eigen auto upgraden, maar ook nieuwe teamhoofden aanstellen. Zo voelt F1 World aan als een ongoing online en offline carrière.

Angst voor nieuwe Ultimate Team

Dat Codemasters overgenomen is door EA merk je wel sterk aan F1 World. Je kan XP boosts kopen waardoor je sneller stijgt in level en meer upgrades vrijspeelt. De impact hiervan is me nog niet helemaal duidelijk maar de schrik zit er wel al in dat dit op termijn gaat neigen naar een Pay to Win-systeem net als Fifa’s Ultimate Team. Laat ons dus vooral hopen dat dit niet het uiteindelijke resultaat zal worden want de opzet van F1 World is echt wel goed.

Racelicenties

Online races verlopen nu in verschillende Divisies en daar horen aparte licenties bij. Per klasse horen andere raceinstellingen. Denk hierbij aan pitstops in ware televisie stijl en bolides die niet met elkaar kunnen botsen maar door elkaar heen rijden. Dit maakt dat F1 2023 leuk is en blijft voor iedereen en op elk niveau. Gedaan dus met spelers die de race vergallen voor iedereen door in ware botsauto-stijl over het parcours te slalommen.

Carrière

Je zou het met de komst van Braking Point 2 en F1 World nog bijna vergeten dat er nog een offline modus is die jaarlijks door heel wat spelers gespeeld wordt. Ook dit jaar kan jij, al dan niet, met of tegen een vriend spelen. Uiteraard kan je ook volledig singleplayer spelen. Kies je voor het opbouwen van je eigen team of flikker je Max gewoon uit zijn racestoeltje en word jij de nieuwe held van Red Bull? De keuze is volledig aan jou. Deze modus blijft enorm leuk om te spelen vanwege de vele opties die er zijn. Wil je alle races van een seizoen of kies je enkel jouw favoriete circuits? Ga je voor een volledige race of ga je voor wat minder aantal laps? Alle keuzes zijn aan jou. Doe daar een regelbare moeilijkheidsgraad bij en je weet dat de game garant staat voor uren raceplezier op elk niveau.

Helaas zijn er geen echte nieuwigheden te melden. Ook hier kan je de vergelijking maken met Fifa waar de carrière ondergeschikt is geworden aan Ultimate Team. Nogmaals, hopelijk duwt F1 World de carrière fans niet zachtjes aan richting de garage voor een pitstop.

Grafisch

Er zijn mensen die zeggen dat de F1 games dringend toe zijn aan een upgrade op grafisch vlak. Persoonlijk vind ik dat de game er echt al jaren heel goed uitziet. Akkoord, met de komst van de huidige consoles en grafische kaarten kan het vast nog mooier, maar voor mij voelt alles aan deze game als F1. De lichten, lens flare in de nieuwe circuits van Qatar en in Las Vegas spatten van je scherm. Ook de facial animaties en cutscenes in Braking Point 2 zijn, zoals eerder aangehaald, fantastisch. Wat mij betreft voelt F1 2023 net weer een tikkeltje mooier maar verwacht geen grootse veranderingen.

Lekker soepel

Racegames speel je nog altijd het best met een racestuurtje in een comfortabele stoel. Uiteraard ben ik me bewust dat niet iedereen thuis beschikt over zo een race setup. Voor wie F1 2023 gaat spelen met controller heb ik uitstekend nieuws. Je bolide laat zich zeer goed door bochten jagen met je controller en niets staat je nog in de weg om mits voldoende fingerspitzengefühl je rivalen met een stuurtje het leven zuur te maken.

De auto’s zelf laten zich ook iets meer controleren. Kerbs zijn toegeeflijker geworden en je zal minder snel beginnen spinnen op de baan. Je bolide voelt ook een tikkeltje zwaarder aan. Hierdoor heb je een verhoogd gevoel van grip op de weg wat zeker met een controller goed van pas komt.

Nieuwe circuits

F1 2023 kent dit jaar twee nieuwe circuits. Zo is Qatar toegevoegd en trekken we naar Sin City, Las Vegas. Vooral die laatste is een pareltje geworden. Las Vegas zou Las Vegas niet zijn als je niet verblind zou worden door neon lichten in allerlei kleurtjes. Geweldig om hier in de late uurtjes door te knallen. Qatar voelt wat aan als het circuit van Bahrein en is niet echt een uitdagende baan. Maar dit valt Codemasters uiteraard niet te verwijten.

Conclusie

Je merkt het inmiddels vast wel…ik ben grote fan van F1 2023. Deze game gaat me weer heel wat zalige raceuurtjes bezorgen. Verhaallijnen in sport games zijn enkel leuk als ze goed zijn en met Braking Point 2 scoort de game absoluut punten. Het verhaal laat zich in ware Drive to Survive stijl spelen en bevat voldoende plotwendingen om alles boeiend te houden. Net als bij de bekende Netflix-serie focust Braking Point zich niet enkel op de races, maar vooral op wat zich afspeelt in de paddock. De rivaliteit, de ruzies, de highs en lows van de coureurs…alles komt aan bod met prachtige facial animations en cutscenes.

F1 World bouwt verder op F1 Life van vorig jaar. Het geeft je een beetje het gevoel van een multiplayer carrière waarbij je XP verdient en zo je auto en team verder uitbouwt. Enig minpuntje aan deze modus is dat op termijn F1 World wel eens kan uitdraaien op F1 versie van Ultimate Team want ook hier zit een serieus verdienmodel aan vast die je toelaat XP-boosts te kopen en je zo sneller door de Podium Pass te jagen. Alsjeblieft EA doe het niet!

Fans van de offline carrière hoeven geen nieuwigheden te verwachten. Je kan uiteraard nog wel met en tegen je vrienden aan een carrière bouwen. Gelukkig lopen alle multiplayer races vlot dus zal je ook aan deze modus nog steeds heel wat plezier beleven. De liveries voor je auto zien er dit jaar naar mijn mening wel een stuk vetter uit dan vorig jaar, maar dat is uiteraard persoonlijk. Met Qatar en Las Vegas zijn er 2 nieuwe circuits toegevoegd dit jaar. Vooral Las Vegas is een uitdagende en hele mooie.F1 2023 is een game die je met een gerust hart in huis mag halen. Het overtreft F1 2022 op alle vlakken en is het al even geleden sinds je laatste F1 game, dan ben je met F1 2023 zeker een hele tijd zoet.

Good

  • Braking Point 2
  • F1 World
  • Perfect te spelen met controller
  • Las Vegas circuit

Bad

  • Verdienmodel achter F1 World
9.4

Fantastisch

Robin is een overlevende dinosaurus uit het pixeltijdperk maar heeft z'n natuurlijke habitat door de jaren heen moeiteloos omgezet naar het huidige gamelandschap. Singleplayer games blijven een belangrijk onderdeel van z'n voedingsgewoonte en hij peuzelt graag als dessert virtuele mensen op in first person shooters of sportspellen.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lost Password