Hands-on Preview: Elden Ring (Closed Network Test)

Hands-on Preview: Elden Ring (Closed Network Test)
Hands-on Preview: Elden Ring (Closed Network Test)
Release Datum:Genre:, Platform:, , , , Ontwikkelaar:Uitgever:, Getest op:

Zo nu en dan kan ik enorm uitkijken naar een game, zelfs door enkel maar wat vage teasers te zien te krijgen. Elden Ring is er zo eentje, en sinds de initiële aankondiging 2019 bleef ik uitkijken naar dat eerste moment dat ik mijzelf zou kunnen verliezen in dit spel. Dit weekend was het eindelijk zo ver, ik mocht namelijk deelnemen aan de “Closed Network Test” en zo voor de eerste keer afdalen naar “The Lands Between”. Hoe me dat beviel, lees je uiteraard hier.

Alvast even een heads-up, tijdens de demo was het niet mogelijk om in-game screenshots te nemen dus de foto’s die je in dit artikel zal zien komen van officiële screenshots of foto’s genomen tijdens de speelsessie.

A feast for the Soul

De “Closed Network Test” vond plaats dit weekend van 12 tot 15 november, binnen bepaalde tijdsloten. Zelf heb ik al redelijk wat uren kunnen spelen binnen enkele van deze sloten en kon ik al redelijk wat ervaren van wat Elden Ring ons zal brengen. Op vlak van verhaal wil ik nog niet te veel vertellen, maar jij bent een “Tarnished” die in de “Lands Between” verzeild bent geraakt, een plaats tussen leven en dood. Aan het begin van het spel kan je kiezen tussen enkele classes: Warrior, Enchanted Knight, Prophet, Champion en Bloody Wolf. Voor elk kan je type A of B kiezen wat in principe de keuze is tussen een mannelijke of vrouwelijke variant. Zelf koos ik voor de Bloody Wolf, gewoon omdat deze class er mij het coolst uit zag.

Vanaf het eerste moment waan je je weer in een “Souls”-achtige setting dankzij de duistere fantasy setting, maar vooral in gameplay en mechanics. Nee, ik heb het niet enkel over de moeilijkheidsgraad en hoe vaak je de “You Died” boodschap ziet verschijnen, maar wel over bijvoorbeeld het Estus Flask systeem uit Dark Souls 3 waar je kon kiezen of je meer flasks wou gebruiken voor levenspunten of eerder voor mana als je speelstijl meer focus legt op magie gebruik. Daarnaast zijn er ook de vele locaties waar je een “Lost Grace” kan vinden, welke functioneren als je savepoint en fast travel spot. Een beetje zoals de bonfires uit de Souls games, echter hebben ze hier nog een andere interessante functie. Ze duiden de aangeraden weg aan om te volgen, iets wat zeker geen overbodige luxe is in deze grote open wereld.

A whole new world

Het gaat hier natuurlijk om een test sessie, dus we konden in principe maar een klein deel van deze prachtige wereld ontdekken. Laten we daar trouwens even bij stilstaan, want hoe fantastisch ziet deze game er wel niet uit! Er is zoveel detail te vinden in deze wereld en ook de personages, zowel vriend als vijand, zien er fenomenaal uit. Af en toe had ik wel eens wat slowdown en merkte ik wat framedrops op, maar dat gebeurde gelukkig erg zelden en hopelijk is dit een punt dat ze nog kunnen oplossen in de finale versie van de game. Zoals ik al zei, is de wereld op bepaalde plaatsen volledig afgesloten in deze test, maar toch heb ik uren kunnen rondzwerven en zoveel verschillende locaties kunnen ontdekken. Geen van deze locaties werden afgeschermd door vijanden die plots een heel pak sterker waren waardoor je eender welke richting kon uitgaan en je heel wat verborgen bosses en dungeons kon ontdekken om zo sterker te worden alvorens je weer richting het volgende punt in het verhaal ging onderzoeken.

Meestal is het doorkruisen van zo grote werelden een heuse onderneming, zeker als een game gebruikt maakt van stamina meters. In Elden Ring kan je echter ongelimiteerd lopen, en rollen, zolang je niet in combat bent. Ook heb je toegang tot een paard die je, eender wanneer je wil in de open vlakten, kan oproepen met een specifiek item. Er zijn ook meerdere automatische respawn points, naast de “Lost Graces”, zodat je in moeilijke gebieden snel terug kan gaan naar een plaats waar je het leven liet. Best handig, want ook hier zal je weer al je zuurverdiende runes, je currency die nodig is om dingen te kopen en in level te stijgen, verliezen als je sterft en kunnen recuperen door terug naar de plaats te gaan waar je gestorven bent. Ga je een tweede keer dood vooraleer je je runes hebt kunnen terughalen, ben je ze voorgoed kwijt.

Fight to survive

Veel mensen krijgen maar niet genoeg van de uitdagingen die de “Souls”-like games weten te brengen. Een groot onderdeel hiervan is natuurlijk de combat, waar je ook weer redelijk aan moet wennen aangezien de meeste aanvallen er even over doen alvorens je echt aanvalt en een vijand je aanval snel kan stoppen ondertussen. Ditzelfde geldt ook voor als je probeert te healen of jezelf te verdedigen met een schild of door te rollen. Vergeet natuurlijk de stamina meter niet, want eenmaal deze leeg is zal verdedigen of jezelf uit de voeten maken bijna onmogelijk zijn en je dood onvermijdelijk kunnen zijn.

Er zijn ook wat nieuwigheden toegevoegd zoals een guard counter waarmee je een inkomende aanval kan afblokken en een counter-attack uitvoeren, iets wat mij niet echt zo geweldig lukte in de meeste gevallen. Verder kan je ook nog een jump attack doen waarmee je gemakkelijker vijanden met schilden kan uitschakelen. Maar de grootste aanpassing vinden we in hoe deze game omgaat met skills en upgrades. In vorige games waren verschillende skills enkel gebonden aan bepaalde wapens of wapenklassen en kon je wapens transformeren in andere types om ze meer base damage of een element te geven. Deze mechanics zijn deze keer gecombineerd in iets wat ze “Ashes of War” noemen. Deze kan je equipen op wapens en schilden waardoor hun stats veranderen maar ook een skill kunnen geven, die uniek is voor die specifieke “Ash of War”. Hierdoor kan je ook wapens gaan equipen die anders totaal niet bij jouw personage zouden passen, maar met de “Ashes of War” getransformeerd kunnen worden naar een wapen met stats die jouw character net complementeren. Het leukste aan dit alles is dat de “Ashes of War” niet opgebruikt worden en je ze dus kan overzetten op andere wapens indien je betere of andere vindt die je wil gaan gebruiken.

Welcome to the dungeons

Naast de vele, meestal kleine, dungeons die slechts uit enkele kamers bestaan alvorens je een boss moet bevechten, zijn er ook nog de zogenaamde “Legacy Dungeons”. Dit zijn vrij lange en erg uitdagende locaties waar je heel wat verschillende bosses zal tegenkomen. Tijdens de test kon ik “Stormveil Castle” ontdekken, een erg uitgebreide locatie waar ik al vrij snel de keuze kreeg tussen twee verschillende paden elk met hun eigen challenges. Natuurlijk moest ik beide opties eens proberen en stootte ik spijtig genoeg bij alle twee op het einde van het demo gebied. Mogelijks gaan beide paden wel ergens samenkomen in de volledige game, maar het is wel interessant om te zien dat je altijd wel op meerdere manieren verder kan geraken, mocht er ergens een pad zijn dat je teveel last bezorgt.

Praise the others

Toch zijn er af en toe bosses waar je alleen maar met heel wat moeite voorbij geraakt. Af en toe kan het wel eens voorvallen dat er een boss is waar je gewoonweg keer op keer bij sterft, en dan kan je wel wat hulp gebruiken. Daar komt het multiplayer onderdeel mooi naar voren, want je kan (met de hulp van wat items waar ik er nu enorm veel van had in de demo) de hulp inroepen van andere spelers door ze te summonen. Zelf kan je ook andere spelers gaan helpen, wat je extra runes kan opleveren, maar nadat je hun geholpen hebt met de taak verlaat je hun spel alweer. Of als de host sterft, in ieder geval zal je nooit erg lang in iemand anders wereld vertoeven. Toch is het zo een leuk gevoel als je iemand kan helpen met een boss te overwinnen waar ze waarschijnlijk toch al even bij vast zaten, en het is ook echt fijn als iemand jou kan helpen wanneer je zelf vast zit.

Maar naast helpen kan je ook gewoon proberen om iemand anders om zeep te helpen, in de PvP invasions die kunnen plaatsvinden van zodra je andere spelers summoned om je te helpen. Mocht je gewoon zin hebben om bewust PvP te willen spelen dan kan je bv. het item “Taunter’s Tongue” gebruiken om invaders te lokken.

Conclusie

Ik heb toch een goeie 10 uur in de gesloten netwerk test gestoken en ben echt wel al helemaal overtuigd van de game. Niet alleen ziet het er echt fantastisch uit, het spel is weer enorm uitdagend en vervult mijn “Souls”-like pleasure zoals ik het al een hele tijd niet meer heb ervaren. Het ergste is dat we nu nog enkele maanden moeten wachten op de volledige game, maar als het zo ver is dan zie ik jullie zeker en vast terug voor een volledige review!

Sinds het vroege Nintendo tijdperk wist Niels al dat hij een gamer was in hart en nieren. Zijn liefde voor games is enkel gegroeid, voornamelijk zijn grote voorliefde voor RPG's en alles wat Japans is. Met de controller in de ene hand, en de machtige pen in de andere speelt en laat hij zijn oordeel vallen over elke game die zijn pad kruist.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lost Password