EA Sports UFC 5

EA Sports UFC 5
EA Sports UFC 5
Release Datum:, Genre:Platform:, Ontwikkelaar:Uitgever:

EA Sports UFC 5, een langverwachte voortzetting van UFC 4, is na 3 jaar eindelijk hier. Met de Frostbite-engine en verbeterde functies belooft het spel een realistische ervaring voor liefhebbers van vechtsportgames. Maar hoe presteert het echt in vergelijking met zijn voorganger? Het is tijd om te ontdekken of deze game werkelijk “as real as it gets” is geworden.

Een gelijkwaardige Carrière Modus

De carrièremodus in UFC 5 volgt grotendeels dezelfde opzet als in UFC 4. Spelers kunnen een vechter importeren of er een vanaf nul creëren in de gewichtsklasse van hun keuze Het creëren van een vechter biedt uitgebreide mogelijkheden voor aanpassing, zoals het kiezen van vechtstijlen, uiterlijk en persoonlijke kenmerken. Het is mogelijk om je vechter te trainen in verschillende disciplines, zoals boksen, Braziliaans jiu-jitsu en worstelen. Vervolgens beginnen ze hun reis van het vechten in achtertuinen tot aan de top van de competitieve scene. Een belangrijk onderdeel van de carrièremodus is de training. Je kan kiezen hoe lang de trainingskampen zullen duren, van één week tot maximaal zes weken later in de modus. Het is raadzaam om voor de langst mogelijke tijd te kiezen, aangezien de fitheid van je vechter na elke wedstrijd laag zal zijn en opnieuw geconditioneerd zal moeten worden. Bovendien is het belangrijk om je vechter te verbeteren door middel van evolutiepunten, die je kunt verdienen door goed te trainen, gevechten te winnen en doelen te behalen. Deze evolutiepunten kunnen worden gebruikt om de statistieken en vaardigheden van je vechter te verbeteren.

Ondanks de verbeteringen valt de carrièremodus van UFC 5 nog steeds in een herhalende cyclus. Gelukkig kunnen spelers, als ze goed scoren in de sparringsessies, deze later simuleren in plaats van dezelfde trainingssessies te herhalen. Maar het blijft vrij repetitief aanvoelen, zeker als je de carrière van UFC 4 veel hebt gespeeld, want de carrière in het vervolg is nagenoeg hetzelfde.

Gevechtscontracten en Online Modus

Naast de carrièremodus biedt UFC 5 ook andere spelmodi zoals Fight Contracts en Online modi. In de Fight Contracts-modus kunnen spelers deelnemen aan gevechten onder bepaalde voorwaarden om UFC-munten te verdienen. Deze contracts worden regelmatig vernieuwd met nieuwe gevechten en uitdagingen. In feite is dit een uitdagingsmodus waarin gevechten worden opgezet met specifieke vechters en moeilijkheidsgraden. Voor elk gevecht krijg je vier pogingen om het te verslaan, waarbij je wordt beloond met XP. Mis je alle pogingen, dan kun je de uitdaging niet opnieuw proberen. De Online-modus biedt spelers de mogelijkheid om hun vechter op te bouwen en hun reputatie online te vestigen door echte spelers te verslaan.

Een van de meest opvallende verbeteringen in UFC 5 is het vereenvoudigde grappling-systeem. Het nieuwe systeem maakt het gemakkelijker voor spelers om zich te verdedigen en aanvallen uit te voeren op de grond. In plaats van ingewikkelde minispellen, kunnen spelers nu naadloos overgangen en aanvallen uitvoeren met eenvoudige stuurcommando’s. Hierdoor is de gameplay, hoewel grotendeels gelijk aan vorige delen, toch subtiel verbeterd.

De overgang naar de Frostbite Engine

De overstap naar de Frostbite-engine is een van de grootste veranderingen in UFC 5. Deze krachtige game-engine, gebruikt in titels zoals EA Sports FC 24 en de remake van Dead Space, levert een aanzienlijke verbetering van de algehele presentatie in vergelijking met UFC 4.

Met deze nieuwe engine zien de vechtersmodellen er ongelooflijk realistisch uit, met gedetailleerde texturen en levensechte reacties. Het licht en de schaduwen worden op een zeer overtuigende manier weergegeven. Het resultaat is een verbeterde immersie en een gevoel alsof je daadwerkelijk in de octagon staat. Daarnaast zijn de animaties vloeiender en zijn de reacties van de vechters levensecht. Zelfs de kleinste details, zoals zweet, speeksel en bloed, worden prachtig weergegeven en reageren realistisch op de bewegingen en impacts van de gevechten. Bovendien zijn de laadtijden ondanks al dit moois gewoonweg razendsnel.

Hoewel de vechtersmodellen er indrukwekkend uitzien, is er een merkbare kloof in de visuele kwaliteit tussen de echte vechters en de door de speler gecreëerde vechters. Deze inconsistentie kan afbreuk doen aan de algehele beleving van het spel. Al blijft het natuurlijk wel erg leuk om met je eigen creatie de carrière modus te doorlopen.

Realistische weergave van letsels

Een ander indrukwekkend aspect van UFC 5 is hoe realistisch de verwondingen van vechters eruitzien. Dit dankzij de toevoeging van het “Real Impact System”. Deze nieuwe mechanic voegt een extra laag realisme toe aan de gevechten. Blessures hebben nu daadwerkelijk invloed op de prestaties van de vechters. Van snijwonden en blauwe plekken tot gebroken neuzen en beschadigde benen, de schade die vechters oplopen tijdens gevechten wordt op een zeer gedetailleerde en overtuigende manier weergegeven. Een gebroken neus kan bijvoorbeeld de ademhaling beïnvloeden en de herstelsnelheid van de stamina verminderen. Daarnaast hebben blessures aan de benen invloed op de bewegingssnelheid en de kracht van de aanvallen. Deze nieuwe toevoeging vereist dat spelers hun tactiek aanpassen tijdens de gevechten en zorgt voor een meer realistische en strategische ervaring.

De nieuwe replay camera is een andere toevoeging aan UFC 5 die zorgt voor een spannende ervaring. Deze functie laat de meest indrukwekkende KO’s in slow-motion zien, waardoor spelers de volle impact van hun overwinningen kunnen waarderen. Het vechtersrooster in UFC 5 is uitgebreid en divers, met een scala aan vechters uit verschillende gewichtsklassen en achtergronden. Of je nu de voorkeur geeft aan boksen, Braziliaanse jiu-jitsu, muay thai of worstelen, er is een vechter die bij jouw speelstijl past. Echter zijn bij release niet alle grote ranked namen meteen beschikbaar, maar gezien het verleden van EA met gratis update van hun titels, verwacht ik wel dat enkele bekende namen alsnog toegevoegd zullen worden.

Conclusie

EA Sports UFC 5 is een waardige voortzetting van UFC 4, met tal van verbeteringen en nieuwe functies die de algehele ervaring verrijken. Hoewel er enkele tekortkomingen zijn, zoals de kloof in visuele kwaliteit tussen de echte vechters en de gecreëerde vechters en het herhalende aspect van de carrièremodus, is UFC 5 over het algemeen een sterke en boeiende vechtsportgame. De overstap naar de Frostbite-engine heeft gezorgd voor realistische vechtersmodellen en vloeiende animaties. Het Real Impact System voegt een extra laag strategie en realisme toe aan de gevechten. Hoewel de carrièremodus enigszins repetitief kan aanvoelen, zijn er genoeg andere spelmodi om van te genieten. Met zijn indrukwekkende grafische weergave en verbeterde gameplay is UFC 5 zeker het proberen waard voor fans van mixed martial arts en vechtspellen.

Good

  • Realistische verwondingen
  • Prachtige graphics
  • Versimpelt submission en grappling-systeem
  • Cinematic Replays

Bad

  • Ongewijzigde carrièremodus
  • Niet alle grote namen aanwezig in het roster
  • Career mode voelt repetitief en langdradig aan
8.3

Geweldig

Jimmy "Verjim" is een gedreven gamer, met Tekken als zijn all-time favoriet. Aangevoerd door alle beschikbare soorten koffie, speelt hij elke game op zijn pad en zorgt ervoor dat zijn lezers precies weten waar games in uitblinken of net mis lopen. Overdag is hij actief bezig met fotografie, maar wanneer de schaduw valt, zal de pen van deze oprichter en hoofdredacteur genadeloos inkt doen vloeien

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lost Password