EA Sports UFC 3

EA Sports UFC 3
EA Sports UFC 3
Release Datum:Genre:, Platform:, Ontwikkelaar:Uitgever:, Getest op:

MMA blijft een enorm populaire sport en lijkt elk jaar meer en meer aan populariteit te winnen. Natuurlijk mogen hier dan ook geen games van ontbreken. Ondertussen is dit alweer de derde UFC game van EA. Waar de eerste game nog aanvoelde als een proof of concept, wist het tweede deel deze op bijna alle vlakken te verbeteren. Of EA Sports UFC 3 er ook in slaagt om het tweede deel te verbeteren kan je in deze review ontdekken.

Persoonlijk heb ik absoluut niets met MMA of UFC. Ik hoor je natuurlijk al denken: “Waarom review je deze game dan?”. Wel daar kan ik een zeer goed antwoord op geven. Hoewel ik geen liefhebber ben van deze sport, – en bijgevolg ook bijna niemand van deze atleten ken – ben ik wel een groot liefhebber van vechtspellen. In dit opzicht zal ik dan ook deze review brengen, want niet iedereen die deze game zal spelen volgt deze sport. In deze review zal ik dan ook vooral de gameplay behandelen, en dat is natuurlijk het belangrijkste element in een game. De vorige twee titels heb ik alvast met zeer veel plezier gespeeld. En dat is bij dit derde deel zeker niet anders.

Fight!

Waar ikzelf alvast erg van onder de indruk ben is het realisme die deze game naar je tv scherm weet te brengen. Alle vuistslagen en kicks lijken ongelooflijk hard aan te komen. Dankzij de fantastische graphics zie je de vechters zelfs erg pijnlijke grimassen maken bij elke impact die ze te verduren krijgen. Het lijkt bij momenten wel alsof je naar een match met echte deelnemers aan het kijken bent. Het oogt dan ook zeer indrukwekkend.

Hetzelfde kan gezegd worden over de gameplay. Alle vuistslagen en kicks voelen dankzij de impact die deze veroorzaken zeer bevredigend aan. Natuurlijk wil je zelf geen slaag krijgen, dus je zal niet altijd in de aanval kunnen gaan, want dan zal je al erg snel neerliggen op de grond na een welgemikte slag van je tegenstander. Naast aanvallen zal je dus ook zeer goed moeten verdedigen. Je zal dan ook steeds goed de bewegingen van je tegenstander in het oog moeten houden om alle hoge en lage aanvallen te blokken of te ontwijken. Iets dat al vrij snel opvalt is dat de controls iets veranderd zijn tegenover het tweede deel. Zo ontdekte ik al snel dat blokken nu onder andere knoppen geplaatst is. Hoewel dit in het begin even wennen is, zal je deze al snel uit noodzaak leren. Want zoals ik reeds vertelde, alle aanvallen komen enorm hard aan. Althans de staande aanvallen…

De ground game is helaas een ander verhaal. Deze was bij momenten al vrij moeilijk in UFC 2, maar lijkt hier – ondanks dat deze nog steeds op de zelfde manier werkt – veel lastiger. Het gebeurde dan ook erg vaak dat ik er niet in slaagde om uit de grondpositie of een submission te raken. Het probleem is dat de actie hier enorm vertraagd en je via een minigame probeert je tegenstander te laten submitten. Tenzij je een top mount uitvoert, waarna je kan proberen om zijn hoofd door de mat te rammen. Hoewel ook bij de ground game je tegenstander tot pulp slaan erg bevredigend aanvoelt, kan dat niet over de rest van de ground game gezegd worden. Het probleem is dat je het allemaal niet altijd even duidelijk ziet wat je nu precies moet doen, of hoe je moet reageren. Tel hierbij dat je maar een fractie van een seconde hebt om hierop te reageren, en je weet meteen dat je hier in de problemen zal komen.

Het kan natuurlijk aan mij liggen, maar ik kreeg de ground game deze keer niet onder de knie. En dit terwijl me dit wel lukte in het tweede deel. Dit is natuurlijk erg jammer, want het worstelen bij de ground game is natuurlijk een zeer belangrijk iets bij MMA. Een vechter zonder enige kennis hiervan zal het al snel moeten afleggen tegenover iemand die er wel ervaring mee heeft. Het is dan ook erg jammer dat zulk een belangrijk onderdeel van het gevecht niet goed uit de verf komt. Natuurlijk begrijp ik ook dat je hier niet met knoppencombinaties moet gaan beginnen zoals bij staande gevechten, maar toch zou de ontwikkelaar iets beter moeten kunnen verzinnen dan de huidige minigame die hier rond gebouwd is. Want nu wordt de ervaring hierdoor een beetje onderuit gehaald.

Carrière maken

Naast gameplay moeten we het natuurlijk ook nog even hebben over de beschikbare game modi. De eerste waarover we het hier gaan hebben is de Career mode. Deze mode heeft alvast de nodige verbeteringen gekregen. Je zal jezelf moeten opwerken tot één van de beste UFC vechters. Dit doe je door tussen elke match door te trainen met je zelfgemaakt personage. Op deze manier zal je gaande weg je stats opbouwen en verbeteren waar nodig. Waar je in de vorige titels steeds bepaalde challenges moest doorstaan is dit hier niet meer nodig om je stats te verbeteren. Je wordt hier simpelweg lid van een gym naar keuze, waarna je naar hartenlust kan trainen. Let er echter wel op dat elke gym een andere prijsklasse heeft. Dus zorg er zeker voor dat je veel gevechten weet te overwinnen, zodat je in steeds betere gym’s kan gaan trainen. Elke beschikbare week tussen de matches door krijg je 100 punten om te spenderen aan activiteiten. Je kan zelf kiezen welke activiteiten je tijdens deze weken zal aangaan. Let er echter wel op dat elke optie punten kost, waardoor je niet oneindig kan doorgaan.

Zoals ik net al wist te vertellen kan je dus gaan trainen voor je stats te verbeteren met deze punten. Verder kan je ook kiezen om nieuwe moves te leren. Deze bevatten echter wel challenges zoals in de vorige game. Om bepaalde moves te leren zal je het moeten opnemen tegen verschillende training partners. Slaag je erin de desbetreffende challenge succesvol uit te voeren. Dan leer je de moves die hieraan vast hangen. Slaag je er niet in dan kan je deze challenge nog altijd herstarten. Doe je dit niet? Dan ben je natuurlijk de punten die je hieraan hebt besteed kwijt. Verder kan je ook het aankomende gevecht promoten door social media te gebruiken of deel te nemen aan publiciteit events. Tenslotte kan je elke week sparren tegen iemand die op de zelfde manier vecht als je tegenstander voor de volgende match. Op deze manier kan je alvast oefenen en jezelf voorbereiden op deze tegenstander.  Ook een leuk detail is dat je tijdens je carrière steeds een rivaal toegewezen zal krijgen die je dient te verslaan.

Je carrière begin je in de World Fighting Alliance. Wanneer je erin slaagt om hier goede resultaten te boeken zal je een UFC contract in de wacht weten te slepen. Vanaf dan begint natuurlijk het echte werk, want wanneer je goed presteert zal je steeds betere contracten binnen kunnen halen, waardoor jij weer meer geld zal kunnen verdienen per match. Iets dat natuurlijk erg belangrijk is, want hierdoor kan je gaan trainen in betere gyms, waardoor jouw personage ook weer veel beter zal worden.

Naast de career mode keert ook de Ultimate Team mode weer terug. Deze mode is grotendeels nog hetzelfde als in de vorige game, met het verschil dat je deze keer ook echte UFC vechtersbazen kunt gebruiken naast je eigen creaties. Je kan meer vechters en moves unlocken door booster packs vrij te spelen of te kopen. Al zal je voor de laatste optie wel weer je credit card moeten bovenhalen want deze booster packs zijn weer de gehate loot boxes. Want ook hier geld dat je niet op voorhand weet wat je zal krijgen. En uiteraard duurt het weer vrij lang om items te unlocken zonder te betalen, al is het wel perfect mogelijk om alles aan te kopen met ingame credits.

Verder beschikt de game ook over andere modes. Zo keren Fight Now en Knockout mode uiteraard weer terug. Daarnaast heb je ook modes zoals Submission Showdown, waarin je da match moet zien te winnen door een submission uit te voeren. Nieuw is de tournament mode waarin je 8 tot 16 vechters het tegen elkaar kan laten opnemen in een bracket-stijl toernooi met custom regels. Verder is het natuurlijk ook weer mogelijk om online gevechten aan te gaan. Al moet je zeker ervoor zorgen dat je weet wat je doet, anders zal je online niet ver raken.

Conclusie

EA Sports UFC 3 is één van de beste MMA games die ooit zijn verschenen. Dankzij de brute realistische actie en prachtige graphics is deze game ook geschikt voor gamers die de sport niet volgen. Al helpt het natuurlijk wel om kennis te hebben over deze sport. De game beschikt naast alle standaard modi ook over een zeer leuke career mode, waarin je het zal opnemen tegen bekende en minder bekende tegenstanders. Al moet je wel rekening houden met de ground-game die niet zo geslaagd is vergeleken met de staande gevechten. De game is op zijn best wanneer je iemand vol in zijn bakkes slaat, en op zijn slechts wanneer je samen met je tegenstander op een homo-erotische manier op de mat ligt te worstelen. Zowel UFC fans als fans van fighting games kunnen veel plezier beleven aan deze game. Al raad ik aan deze laatste groep wel aan om de game eerst even uit te proberen alvorens deze aan te schaffen.

Good

  • Prachtige graphics
  • Aanvallen voelen zeer krachtig en bevredigend aan
  • Verbeterde career mode
  • Groot aantal vechters beschikbaar

Bad

  • Ground-game staat niet helemaal op punt
  • Frustrerend submission systeem
7.8

Goed

Jimmy "Verjim" is een gedreven gamer, met Tekken als zijn all-time favoriet. Aangevoerd door alle beschikbare soorten koffie, speelt hij elke game op zijn pad en zorgt ervoor dat zijn lezers precies weten waar games in uitblinken of net mis lopen. Overdag is hij actief bezig met fotografie, maar wanneer de schaduw valt, zal de pen van deze oprichter en hoofdredacteur genadeloos inkt doen vloeien

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lost Password