Dusk Diver 2

Het is zeker niet ongewoon dat ik een nieuwe titel kies op basis van weinig informatie. Op basis van een enkele trailer of teaser, een promotionele website of een interview kan je echter al behoorlijk wat verwachtingen kweken. Zeker als een stemmetje in je achterhoofd dit vuur een beetje aanwakkert op basis van eerdere ervaringen. Dusk Diver 2 zal dit bij veel gamers ongetwijfeld hebben veroorzaakt. De originele Dusk Diver werd goed onthaalt en heeft wat fans bijeen kunnen sprokkelen. Als je het spel kent of je, zoals ik, gaat verdiepen en bijlezen over de titel, kom je vaak mooie woorden van lof tegen. Over alles vind je voor- en tegenstanders, maar ik las vooral over een mooi totaalpakket van actie, geliefde personages en een interessante wereld. Hoge verwachtingen dus voor zijn sequel. Tijd om in Dusk Diver 2 opnieuw naar Youshanding te gaan.

Intro

Elke game begint met een intro, opening of opbouw van een bepaalde vorm of soort. Dusk Diver 2 heeft ervoor gekozen om deze zo klein en minimaal mogelijk te houden en de gamer in het spel te droppen met de veronderstelling dat hij de termen en gebeurtenissen uit de eerste game met zich meedraagt. Dit maakt het begin van het spel niet onmogelijk, maar geeft nieuwe spelers, zoals mij, wel even een verloren gevoel. Gelukkig komt er na een tijdje wel een synopsis vrij die je kan raadplegen waardoor je mee bent met het verhaal van de eerste game. De game is dus gelukkig wel speelbaar zonder het verhaal of de inhoud van de eerste game te weten, maar door zijn late introductie en uitleg voelt het begin wat vreemd aan en vliegen wat termen en namen gewoon aan je voorbij zonder enig inzicht van hun belang of omvang.

We springen officieel terug in de huid van Yang Yumo. Deze jonge dame werd in het eerste spel in een andere dimensie, Youshanding, getrokken die met onze realiteit verbinding maakt. Hier krijgt ze de kracht om te strijden met Chaos Beasts in de vorm van Dragon Energy. Door deze energie te gebruiken transformeert ze gedeeltelijk en kan ze rake klappen beginnen uit te delen. In DD2 bezit Yumo deze kracht nog steeds maar is er, initieel, geen sprake meer van een dreiging uit Youshanding. Yumo probeert daarom om haar leven op te pakken met haar vrienden en als een semi-normale tiener door het leven te gaan. Al gauw blijkt echter dat er toch nog steeds Chaos Beasts hun weg vinden tot in de stad Ximending, waar Yumo leeft, waardoor ze de confrontatie terug aangaat en op zoek gaat naar een oorzaak van deze vreemde gebeurtenissen.

Shop ’till you drop

De stad Ximending is een winkelstad waar Yumo samen met haar vrienden werkt in een winkeltje. Terwijl je in de normale wereld rondloopt, zal je je hier vertoeven en je tegoed doen aan allerlei aankopen en restaurants. Wie nu echter een ietwat gelijke verdeling tussen items, wapens, armor en extra’s verwacht kan en zal zich vergissen in deze game. Bijna elke toegankelijke locatie is een vorm van restaurant of kraampje wat je van een enorm gevarieerd aanbod van eten en drinken zal voorzien doorheen het spel. In je eigen winkel kan je terecht voor bruikbare items en upgrades. Het eten dat je kan kopen is ongelimiteerd maar de consumptie ervan niet. Elk gerecht heeft zijn tijdelijke boosts aan stats en andere voordelen maar kan je alleen consumeren als je in de stad rondloopt met voldoende honger. Honger bouwt zich overigens terug op door te vechten waardoor dit een oneindige herhaling wordt. Krijg een voordeel voor 5 gevechten en onderneem deze gevechten om terug honger te krijgen enzovoort… Ik snap dat je hierdoor verwacht om meer variatie of strategie in de game te verwerken, maar helaas maakt het allemaal weinig uit. Het is leuk om met een verhoogde aanval of verdediging aan bepaalde gevechten te beginnen, maar uiteindelijk is er geen echt bevredigende meerwaarde op te merken.

In Tumaz Mart, de winkel waar je werkt, kan je al je buit van je gevechten verkopen voor geld. Hiermee kan je natuurlijk je eten en drank kopen. Daarnaast kan je in deze winkel ook je wapens upgraden, ze van gem slots voorzien en skills kopen om zo meer en indrukwekkender je mannetje te staan. Zowat alles wat belangrijk is zal in deze winkel gebeuren aangezien hier iedereen samenkomt die jouw geheim en kracht kent. Enkele van je vrienden zijn ook in staat om hun eigen krachten en vaardigheden te gebruiken en je bij te staan in gevechten. Ook voor hun voorzie je dus allerlei upgrades en skills. De game heeft ervoor gekozen om exp te delen onder zijn teamleden. Je moet met andere woorden niet alleen je materiaal upgraden, maar ook jezelf. Door het aankopen van een stat stijg je in level en natuurlijk wordt na elke aankoop de volgende een stukje duurder. Je zou dus perfect 1 personage, waarschijnlijk Yumo, kunnen kiezen en van een hoog level kunnen voorzien terwijl je de andere personages zwak en hulpeloos laat. Natuurlijk is dit, strategisch gezien, geen beste keuze maar dat leg ik zo dadelijk wel uit.

Get that Chaos Beast

De game is action packed en best recht door zee met zijn actie. Je hebt de gekende light en heavy attack, dodge move en counter met daar bovenop signature skills, support skills, allerlei special moves en een burst mode. Je signature skills zijn persoonsgebonden speciale aanvallen die je kan uitvoeren zo lang je hier de energy voor hebt in je SP balk. Hetzelfde geldt voor je special moves die uitgebreider zijn en die je kan verwisselen als je nieuwe koopt. Support skills zijn aanvallen of acties van je vrienden die je kan laten uitvoeren tijdens gevechten die zich met een timer terug opladen. Eenmaal je meerdere vrienden mee op pad neemt, zal je merken dat deze acties allemaal volledig persoonlijk zijn en dat er veel variatie kruipt in deze creatief te combineren en af te wisselen. Daarnaast kan je, tijdens gevechten, ook kiezen om te wisselen van speelbaar personage. Ook hier is de variatie in personages een deftige troef en overduidelijk merkbaar.  Dit wisselen is iets wat overigens ook automatisch gebeurt als Yumo zonder HP valt. Het is daarom logisch om je teamleden ook van een deftig level te voorzien aangezien je anders al snel in de situatie komt dat een enkele krachtpatser niet genoeg is of niet de beste keuze is om stand te houden tijdens boss battles. De burst mode is een soort van overdrive mode waarin je kan komen waardoor je meer schade toebrengt en de kans krijgt om je super move uit te voeren. De game is met andere woorden meer dan een simpele hack and slash game en biedt je alle kansen om gevarieerd en strategisch te spelen.

Deal damage, take damage

Ik moet echter niet doen uitschijnen dat de game rozengeur en maneschijn is. Zo heb ik me al een paar keer in mijn ogen gewreven omdat ik een onaantrekkelijke maar opvallende schrijffout zag op mijn scherm. Ik moet toegeven dat ik zelf ook niet perfect ben en mezelf op een fout kan betrappen maar in een afgewerkte game zou dit absoluut niet mogen. Daarbij ben ik niet helemaal tevreden over de afwerking van de game. Ik snap dat de focus op de protagonist hoort te liggen maar om in deze tijd nog in een digitale stad rond te lopen waar er geen inspanning is gedaan om de NPC’s van gezichten te voorzien vind ik ongepast. Ook de animatie, tijdens allerlei momenten en zelfs tijdens cutscenes, voelen vaak onafgewerkt. Gedeeltelijk wordt dit versterkt door de stijl en vormgeving van het spel, maar het gaat jammer genoeg dieper dan dat. Soms mist er echt gewoon een afwerking of belangrijk detail. Daarnaast kan ik opnieuw terugwijzen naar het ontbreken van de juiste opbouw en context bij het opstarten van het spel, maar dit is een keuze die de game nu eenmaal heeft gemaakt. Als laatste wil ik nog even verwijzen naar de side quests van de game. Deze zijn voldoende aanwezig maar zijn zowat allemaal van dezelfde aard, fetch quests, waardoor ze al snel als een overbodige sleur aanvoelen. Zeker het feit dat er meerdere quests slechts voor een bepaalde tijd uitvoerbaar zijn doen ze aanvoelen als een overbodige, verplichte, extra taak met minimale beloning.

Conclusie

De game heeft wat troeven mee. De actie zit goed, gevechten zijn gevarieerd als je hiervoor kiest en je gameplay ernaar schikt en je personages zijn elk voorzien van een eigen vechtstijl. Helaas hadden deze personages meer diepgang mogen krijgen zodat het verhaal en alle gebeurtenissen me meer zouden meeslepen. Misschien komt dit voort uit het niet spelen van de eerste titel, waar de game duidelijk wel de voorkeur aan geeft. Desalniettemin bewijst Dusk Diver 2 meer te zijn dan een zoveelste hack and slash titel en kan hij spelers een gepersonaliseerde ervaring aanbieden.

Good

  • variatie in gameplay mogelijk

Bad

  • afwerking niet op punt
7.5

Goed

Kevin heeft de gamewereld pas verkend toen hij dit via weekend- en vakantiewerk zelf kon bekostigen. Hierdoor heeft hij enkele generaties gemist maar dit compenseert hij graag door regelmatig zowel zijn collectie retro als current gen games aan te sluiten. Kevin heeft energie met bakken op reserve staan! De enige gekende methode om hem langer dan 13,42 minuten stil te laten zitten is door hypnose op basis van vlotte gameplay, meeslepende soundtracks, betoverende storylines en een dosis flatterende graphics.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lost Password