Dragon Quest is, voor de JRPG-liefhebber, zeker geen onbekende en heeft al redelijk wat titels en spin-offs op zijn palmares staan. Dragon Quest Treasures is ook een spin-off, waarin we twee personages volgen uit Dragon Quest XI. Deze game is rijk aan heel wat gevestigde waarden uit de Dragon Quest reeks, maar is toch nog steeds een zeer toegankelijke JRPG en kan voor velen een goed beginpunt zijn voor spelers die de serie nog niet kennen of weinig ervaring met het genre hebben. Waarom dat is, en of het de meer doorwinterde fans ook weet te bekoren zullen we even samen ontdekken.
Going on an adventure!
Zoals ik eerder al aanhaalde, volgt dit verhaal twee personages die we ook al in ons team hadden in Dragon Quest XI. Erik en zijn jongere zus Mia zijn aan boord van een Viking schip, op zoek naar schatten. Het valt wel onmiddellijk op dat de Vikings hier een stuk minder gemeen en dreigend zijn, maar ook dat Erik en Mia een heel stuk jonger zijn dan in Dragon Quest XI. Je zou dus kunnen zeggen dat deze game zich daar dus ver voor af speelt, maar in feite maakt het weinig uit en mis je dus niets als dit je eerste Dragon Quest game zou zijn. Het verhaal blijft relatief luchtig en draait dus vooral rond Erik en Mia die op een heuse schattenjacht gaan, een eigen basis uitbouwen en op avontuur trekken om je schatkamers zo vol mogelijk te krijgen.
Grafisch ziet het geheel er weer, vooral dankzij de prachtige tekenstijl van Akira Toriyama die bekend staat voor de ontwerpen van Dragon Ball, fantastisch uit. Zowel de personages en monsters als de verschillende gebieden die je doorkruist zijn mooi vorm gegeven en elke locatie voelt uniek en authentiek aan. De soundtrack, voornamelijk tracks uit de serie die gecomponeerd werd door Koichi Sugiyama, blaast extra leven in de wereld en bevat nog steeds enkele van mijn meest favoriete tracks uit de reeks. Er is ook voice-acting aanwezig, zowel Engels als Japans, maar deze beperkt zich enkel tot bepaalde tussenfilmpjes of een gesproken woordje of zinnetje, terwijl al de rest enkel tekst is.
Exploration is key
Dat de focus voornamelijk op het schatten jagen ligt, wordt al vrij snel duidelijk in de eerste uren van het spel. In deze periode wordt de basis gameplay stilletjes aan geïntroduceerd en leer je hoe je monster zal kunnen rekruteren, schatten kan vinden en uiteraard leren ze je ook hoe combat in elkaar zit. Je begint in een centrale hub wereld waar je je basis opstelt en van daaruit kan je met een trein naar andere gebieden gaan. Elk van deze gebieden heeft ook treinstations die je zult moeten heractiveren en deze dienen als locaties van waar je naar je basis kan en andersom. Er is geen fast travel in deze game, dus je zult best veel te voet moeten verkennen en heelhuids zien terug te raken met je schatten.
Gevechten gebeuren in real-time en zijn vrij eenvoudig. Zo hebben Erik en Mia steeds dezelfde combo die ze met hun speciale dolk kunnen uitvoeren, naast een dodge roll die je uit netelige situaties kan redden. Er is ook een “Unleash the Dragon” skill die je als Erik of Mia kan uitvoeren wanneer de meter van je dolk gevuld is en hiermee kan je veel meer schade uitdelen en ben je ook heel wat sterker. Je kan ook, in plaats van zelf in Dragon mode te gaan, een monster diens Dragon Attack laten uitvoeren. Dit is een speciale skill die per monster anders is en naast het uitdelen van schade ook heel wat buffs met zich kan meebrengen.
Monster Hunter
Er zijn heel wat verschillende monsters die je kan inlijven in je persoonlijke legertje. Om monsters te rekruteren moet je eerst zorgen dat ze onder de indruk zijn van je skills door tegen ze te vechten en ze te verslaan. Hoe dit proces net werkt, is me niet geheel duidelijk en lijkt voornamelijk op willekeurige basis te werken. Wel kan je je kansen verhogen door met je katapult specifieke steentjes tegen een monster af te vuren. Eenmaal een monster onder de indruk is, kan je deze in je basis rekruteren door een bepaalde kost te betalen. Dit stelt zich telkens in de vorm van voorwerpen die je her en der kan vinden in de verschillende werelden.
Naast het vechten aan je zijde heeft elk monster een zogenaamde “Forte” vaardigheid die je op verschillende manieren kan helpen. Zo zijn er monsters die je kunnen helpen door op hun te springen en je zo naar hoger gelegen plaatsen te duwen, of je net helpen met zweven in de lucht zodat je niet te pletter valt als je van een klif springt. Of wat dacht je van stealthy voorbij andere monsters te sluipen dankzij een andere “Forte”? Het is in ieder geval een zeer goede manier om te zorgen dat je verschillende monsters probeert te rekruteren en een beetje nadenkt over je teamopstelling, want je kan slechts 3 monsters meenemen naast Erik of Mia. Je kan steeds wisselen tussen Erik en Mia, maar in principe spelen ze alle twee exact hetzelfde, dus er is weinig voordeel om de een of de andere te kiezen, wat ergens een gemiste kans is.
Maar monsters zijn niet enkel nuttig in gevechten, ze helpen je ook enorm goed bij het zoeken naar schatten! Je kan je dolk gebruiken om je in de richting van een schat te wijzen, maar eenmaal je in de buurt komt beginnen je monsters er ook naar te hinten door een icoontje te tonen. Eenmaal je bijna een schat gevonden hebt, krijgen je monsters een visioen die je laten zien waar de schat begraven ligt. Wat hier wel heel leuk aan is, is dat elk monster zijn visioen er net wat anders uit ziet. De visioenen zijn vanuit andere perspectieven of hoeken, wat het zoeken makkelijker maakt, maar ze zijn steeds vanuit het oogpunt van een monster wat er voor zorgt dat je een zwart-wit visioen kan zien, of net een heel erg vage vlek terwijl andere monsters de wereld gewoon zien zoals wij.
Online
Er is ook een online modus, waar Nintendo Online trouwens niet voor vereist is, met heel gelimiteerde functionaliteit. Je kan naar andere spelers hun universum gaan en daar een kopie van je eerder gevonden schatten gaan verstoppen, waardoor je hun kan helpen om hun schatkamer te vullen met schatten die ze nog niet gevonden hebben. Je kan ook monsters naar iemands basis sturen als een welkom comité, maar dit doet niet veel meer dan gewoon spelers te laten zien wat voor monsters er te rekruteren zijn. Deze functie lijkt me vooral op jongere spelers gericht te zijn die met hun vriendjes en vriendinnetjes zo ervaringen kunnen uitwisselen.
Conclusie
Dat Dragon Quest Treasures niet dezelfde diepgang biedt als een van de hoofdgames uit de serie is wel duidelijk, maar dat schrijft de game daarom nog niet af. Alles wat je van een JRPG zou verwachten is hier ook aanwezig, al is het wat minder complex en ietsje meer basic. De real-time combat en het “vangen” van monsters doet wat denken aan een combinatie van Xenoblade Chronicles en Pokémon. Dat het verhaal zich vooral richt op het zoeken naar schatten is een leuke en welkome afwisseling tegenover de vaak “einde van de wereld” scenario’s en geeft de game een luchtige vibe waardoor het gewoon pure fun is om jezelf uren te verliezen op schattenjachten in deze rustgevende wereld. Voor de hardcore fans is deze game misschien niet onmiddellijk wat je er van zou verwachten, en voelt het vooral gericht op nieuwkomers en een jonger publiek. Toch raad ik aan om de game een kans te geven, want je weet nooit welke schatten er zich onder het oppervlak bevinden!