Dragon Ball FighterZ (Switch)

Dragon Ball FighterZ (Switch)
Dragon Ball FighterZ (Switch)

Goku of Vegeta? Iedereen had wel zijn favoriet destijds, maar die van mij was, en is nog steeds, Vegeta! Dragon Ball Z is altijd een groot onderdeel van mijn jeugd geweest, van de Super Nintendo tot de meest recente games, alsook de afleveringen die mij na school keer op keer konden vast kluisteren aan mijn televisie. Over de jaren heen heb ik heel wat games uit deze franchise gespeeld, waarvan niet alles even interessant was. Maar bij deze game had ik een vrij goed gevoel, en ik weet het, ik ben weer eens laat van de partij, maar laten we eens kijken naar de Switch versie van Dragon Ball FighterZ.

Vegeta is na al die jaren nog steeds mijn favoriet!

Vegeta is na al die jaren nog steeds mijn favoriet!

Rock the Dragon

Ik beken eerlijk dat het toch alweer een hele tijd geleden is dat ik nog een aflevering (of film) van Dragon Ball Z gekeken heb. De nieuwe reeks heb ik, wegens tijdgebrek, ook nog niet kunnen zien, maar als ik de intro van deze game zie krijg ik spontaan de drang om een aflevering te kijken. Je wordt vanaf moment 1 gewoon al opgezweept en klaargestoomd om al je tegenstanders van de kaart te vegen! De intro hanteert dat échte Dragon Ball Z gevoel, mede door de opzwepende muziek en de hoge snelheid waaraan je de bekende characters ziet voorbijkomen. Grafisch zitten we dus absoluut zeker goed, en het lijkt me dat de Switch versie alvast niet hoeft onder te doen voor zijn broertjes. Het valt ook op dat er veel moeite is gestoken in het nabootsen van de look and feel van de serie, van de achtergronden tot de vechters zelf.

Vooraleer je, na de toch wel vrij coole intro, echt kan beginnen spelen wordt je al voor een keuze gesteld. Wil je de online of de offline lobby betreden? Euhm… thja, ik geef het zonder schroom toe dat ik niet echt een fan ben van online spelen, dus ik koos tijdens mijn eerste sessie dan ook gewoon voor de offline lobby. Ik kreeg in de lobby een schattig uitziende chibi Goku figuurtje onder de knoppen, vergezeld van wat informatie en enkele missies. Deze missies zijn eigenlijk je tutorial, en tonen je alles wat de lobby te bieden heeft. Je zal shops ontdekken, waar je voornamelijk cosmetische zaken kan kopen met in-game lootboxes. LOOTBOXES? wacht, wacht… niet te snel omhoog vliegen, gelukkig zijn de lootboxes enkel te koop met geld dat je in het spel verzamelt, en zoals eerder vermeld, het is puur cosmetisch. Er is dus geen sprake van pay to win toestanden. Wel vervelend als je natuurlijk een specifieke outfit wil unlocken, want dan wordt het grinden en hopen dat je deze zo snel mogelijk te pakken hebt. Daarnaast zijn de verschillende modi ook hier te vinden, zie de lobby dus een beetje als een interactief menu.

Goku Black is een van de coolste slechteriken in de serie.

Goku Black is een van de coolste slechteriken in de serie.

Power comes in response to a need, not a desire

Vooraleer je sterk genoeg kunt zijn om de wereld aan te kunnen, is het aangeraden om de training mode uit te proberen, en eventueel de Local Play mode. In deze laatste kan je je vechtkunsten alvast oefenen en showen met je vrienden, op de gezellige couch co-op manier wel te verstaan. En dan is het zo ver, tijd om ofwel de Arcade mode aan te gaan, of de Story mode. We zullen ze even onder de loep nemen, te beginnen met de Story mode. Is dit, zoals bij de meeste Dragon Ball Z games, een korte samenvatting van de reeks of de films? Neen, dit verhaal is zijn eigen beest, en draait rond een nieuw personage, namelijk Android 21. Er zijn 3 arcs speelbaar, waar je gaandeweg het verhaal doorloopt. Het is gelukkig niet zomaar van gevecht naar tussenfilmpje en andersom. Elke chapter speelt zich af op een spelbord, een klein beetje zoals in Budokai 2 (voor de mensen die zich deze game nog voor de geest kunnen halen). Het rond bewegen kost je beurten, en eenmaal alle beurten op zijn, is het game over. Dit zal niet snel gebeuren als je je pad een beetje vooruit plant, en de teller in de gaten houdt. Je kiest zelf tegen wie je vecht, of dat je rechtstreeks naar de baas gaat. De baas verslaan zal de chapter afsluiten. Je kan ook andere Z fighters aan je rangen toevoegen hier, door hun te hulp te schieten op het bord. Je kan elk personage in level doen stijgen door te vechten, en kiezen met welk team je op pad gaat. Helaas is de moeilijkheidsgraad aan de lage kant, wat niet noodzakelijk slecht hoeft te zijn. Zie het als een goede training, en een leuke manier om het verhaal te ontdekken.

In de Story mode speel je op een spelbord, gelijkaardig als in Budokai 2.

In de Story mode speel je op een spelbord, gelijkaardig als in Budokai 2.

Dan is er natuurlijk ook de Arcade mode. Het is niet de standaard arcade mode die we gewoon zijn uit fighting games, waar je gewoon level na level je tegenstander vakkundig alle hoeken van de arena laat zien. Je doorloopt wel verschillende ladders met elk hun eigen moeilijkheidsgraad, en afhankelijk van hoe goed of slecht je presteerde, zal je volgende ladder gekozen worden. Dit zorgt er voor dat ervaren spelers toch wel op hun hoede moeten blijven en niet zomaar door de ladders heen kunnen walsen. Heb je echter wat meer moeite, dan zal de game je ook daar in tegemoet komen en de volgende gevechten wat makkelijker maken. Wil je echter bepaalde characters unlocken, dan zal je toch serieus moeten trainen en zorgen dat je op hogere moeilijkheidsgraden nog steeds kunt laten zien dat je je mannetje kan staan. Want zeg nu eerlijk, zo een Goku of Vegeta met blauw haar is toch té vet om niet te hebben.

Elk gevecht is gewoonweg een grafisch spektakel.

Elk gevecht is gewoonweg een grafisch spektakel.

There’s no such thing as fair or unfair in battle, there is only victory

Er is geen ontsnappen aan, de online mode is immers ook een vrij groot onderdeel van de game, dus heb ik deze ook even getest voor jullie. En natuurlijk had ik vaker dan niet prijs met de matchmaking. Minutenlang naar het scherm gapen om dan uiteindelijk in een gevecht te belanden, die prematuur beeïndigd werd omdat de verbinding niet goed was. De game maakt, op de Switch alvast, gebruik van het peer-to-peer systeem, wat dus betekent dat je verbinding maar zo goed is als de minst goede verbinding van de spelers. Dan maar tegen vrienden spelen die de game ook hebben, en waar ik van weet dat hun internetverbinding goed is! Ook hier weer een kleine tegenslag, want het is niet zo heel simpel om dit te doen. Je moet allereerst er voor zorgen dat jullie in dezelfde lobby zitten en daarna zelf een Ring Match maken waar je vrienden dan bij kunnen komen. En dan komen de laadschermen, iets wat ik nog niet aangehaald heb. Niet enkel hier, maar over heel de game zitten vaak wat langere laadschermen. Maar hoe dan ook, dit alles kon de pret niet bederven, want dit is een van de weinige games waar ik mij online toch vrij goed heb weten te amuseren, en waar ik ook toch best wat wins heb binnengehaald, zonder al te veel mensen die plots disconnecten of dergelijke.

Nu goed, dit alles is wel heel tof, maar jullie weten natuurlijk nu nog niet hoe lekker vloeiend de game speelt. Is het spel erg moeilijk qua controls? Neen, absoluut niet. Deze game is eerdere een “easy to learn, hard to master” waar elke knop voor een bepaalde basis aanval staat. Je kan met een simpele druk op de knop naar je tegenstander toe vliegen, weg teleporteren en dan de ene na de andere zware combo landen. Ook de speciale aanvallen zoals een Kamehama, Vegeta’s Big Bang Attack en andere zijn ook gemakkelijk uit te voeren door een combinatie van 3 toetsen. En alsof dat nog niet genoeg is, kan je per gevecht 3 fighters kiezen. De andere 2 fighters kunnen assist aanvallen doen, of je kan je huidige vechter inwisselen voor een van de reserve op de bank. Dit deed me vooral hard denken aan het systeem van Marvel vs Capcom, en er zijn uiteraard nog games die dit doen. Maar het zorgt er in ieder geval voor dat de game enorm vlot speelde en de actie genadeloos doorging nadat een character uitgeschakeld werd.

Bulma is helaas niet speelbaar, maar je kan haar terugvinden in de story mode.

Bulma is helaas niet speelbaar, maar je kan haar terugvinden in de story mode.

Conclusie

Als Dragon Ball Z fan bestaat de kans er wel in dat je deze game al gespeeld hebt. Het kan echter ook dat je, net zoals mij, toch de kans nog niet had om hiermee aan de slag te gaan. Dan is dit zeker hét moment om Dragon Ball FighterZ in huis te halen. Wat voor mij zeker de meerwaarde is, is dat de Switch portable is, en ik dus eender waar een vriend kon uitdagen en snel enkele wedstrijden kon spelen. Helaas is de DLC niet standaard bijgevoegd in deze game, iets waar ik wel stiekem op had gehoopt, zeker aangezien we al zoveel langer moesten wachten op de Switch versie. Maar ach, Vegeta is speelbaar, en voor mij is dat toch het belangrijkste.

Beslis je deze game op te pikken, dan kan je genieten van een uniek verhaal in de Story mode of je skills testen in de Arcade mode. Genoeg van de CPU tegenstander? Dan kan je online je gelijke proberen te vinden, of gewoonweg als een rasechte Saiyan triomfant boven al de rest uit stijgen. Wat je reden ook mag zijn, er is voor ieder wel wat wils. Persoonlijk voor mij ook wel dé beste Dragon Ball Z fighting game die momenteel op de markt is!

My adoration for Vegeta? It's over 9000!

My adoration for Vegeta? It’s over 9000!

Good

  • Cool verhaal maakt de Story mode een must play!
  • Perfect voor enkele korte gevechten
  • De Switch versie staat zijn mannetje naast de andere versies
  • In-game lootboxes zijn cosmetic only

Bad

  • DLC characters zijn niet included
  • Story mode is wat aan de makkelijke kant
  • Soms lange laadtijden
8.9

Geweldig

Sinds het vroege Nintendo tijdperk wist Niels al dat hij een gamer was in hart en nieren. Zijn liefde voor games is enkel gegroeid, voornamelijk zijn grote voorliefde voor RPG's en alles wat Japans is. Met de controller in de ene hand, en de machtige pen in de andere speelt en laat hij zijn oordeel vallen over elke game die zijn pad kruist.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lost Password