Dragon Ball FighterZ

Dragon Ball FighterZ
Dragon Ball FighterZ
Release Datum:Genre:Platform:, , Ontwikkelaar:Uitgever:Getest op:,

De laatste jaren hebben we absoluut geen tekort gehad aan Dragon Ball media. Denk bijvoorbeeld maar aan de Dragon Ball Super Anime die sinds 2015 wordt uitgezonden in Japan, en de talrijke Dragon Ball Z games, zoals Xenoverse 1 en 2. Het is echter alweer sinds de Dragon Ball Z: Budokai games geleden dat we nog een rasechte Dragon Ball Fighting game hebben gezien.  Het werd dan ook hoog tijd dat er nog eens een klassieke fighting game verscheen die gebaseerd is op deze uiterst populaire serie.  En die is er nu eindelijk in de vorm van Dragon Ball FighterZ.

Dragon Ball FighterZ is ontwikkeld door Arc System Works, bekend van twee andere zeer sterke fighting game titels zoals BlazBlue en Guilty Gear.  Twee games die bekend staan om hun sterke gameplay en zeer mooie 2D graphics.  Arc System Works is erin geslaagd om Akira Toriyama’s art stijl perfect over te zetten naar deze game. Daar blijft het echter niet bij, want de game zit ook vol fanservice en knipoogjes naar de anime-reeks toe,  waardoor diens look en feel onmiddellijk doen denken aan de populaire anime-serie. En zo hoort het natuurlijk ook bij een Dragon Ball Game.

Ka-me-ha-me-HA!!!

Arc System Works staat bekend om zeer technische games te maken zijn die moeilijk te masteren zijn. Gelukkig voor fans is dit niet het geval in Dragon Ball FighterZ, waardoor ook beginnende spelers spectaculaire gevechten kunnen beleven. De game bevat enkele auto-combos waarbij je enkele keren op de  light, medium of heavy attack knop moet rammen waarbij je meteen een mooie combo uitvoert, die er meteen ook erg spectaculair zal uitzien. Hierdoor is het gevechtssysteem niet te intimiderend voor nieuwe spelers.

Ondanks het feit dat de game makkelijk te leren valt en er uiteraard enkele makkelijke combos in verwerkt zijn, heeft de game genoeg te bieden voor hardcore spelers. Er zijn genoeg technieken die oefening vereisen om deze goed uit te voeren. Want met enkel de auto-combos zal je het natuurlijk nooit kunnen halen van een gevorderde speler.  Naast de standaard moves bevat de game nog diverse andere technieken. Uiteraard zal je in deze game ook je Ki moeten opladen, om je Ki meter te vullen zodat je special attacks zal kunnen uitvoeren. Wanneer je je Ki aan het herladen bent kan je jezelf niet verdedigen of voortbewegen, dus je zal deze momenten voorzichtig moeten inplannen. Zodra je genoeg Ki hebt kan je krachtige special attacks of finishing moves uitvoeren. het is dus zeker waard om te zorgen dat je genoeg Ki hebt. Bijna alle special attacks dienen uitgevoerd te worden met een kwart-cirkel input. Hierdoor zal je al zeer snel alle aanvallen voor alle personages kennen. Het klinkt simplistisch maar het werkt in deze game. Hierdoor zullen casual spelers dan ook al snel de ene na de andere Kamehameha kunnen uitvoeren. Wie toch meer uitdaging wil kan natuurlijk proberen om alle abilities te masteren.

Enkele voorbeelden van abilities die je kan gebruiken zijn  ‘vanish’ , waarbij je achter je tegenstander zal teleporteren. Met ‘dash’ kan je dan weer snel naar je vijand voortbewegen. Verder kan je ook recoveren wanneer je weggeslagen wordt door een tegenstander om zo toch op je voeten te landen. Het is ook mogelijk om een gecombineerde special attack uit te voeren met twee personages tegelijk om lekker veel schade te veroorzaken. Al deze technieken zorgen ervoor dat de game zeer strategisch wordt voor gevorderde gamers. Hierdoor is Dragon Ball FighterZ dan ook erg interessant voor de competitieve gamers die graag online spannende gevechten beleven. De game bevat geen grote verscheidenheid aan moves, maar dankzij deze technieken valt er genoeg te leren en te doen tijdens de gevechten.

Da game kent ook uitgebreide tutorials waardoor je buiten de auto-combos om makkelijk alle technieken kan leren. Zowel via de Practice mode als de Story mode kan je alles leren wat het gevechtssysteem te bieden valt. Ook tijdens het verhaal zullen er enkele levels zijn waarin bepaalde gameplay elementen uitgediept zullen worden. Maar daarover dadelijk meer.

Next time on Dragon Ball!

De story mode van Dragon Ball FighterZ bestaat uit drie arcs waardoor een leuke en uitgebreide campaign ontstaat. In de story mode volg je uiteraard het verhaal van deze game. Het verhaal gaat er in grote lijnen over dat een ziel ( jijzelf) het lichaam van Goku en zijn vrienden heeft overgenomen, waardoor jij alle gevechten in hun lichaam zal moeten uitvoeren.  Ik ga hier natuurlijk niet al te diep in opgaan, want spoilers wil ik natuurlijk vermijden. Het verhaal is compleet nieuw, dus verwacht geen enkele arcs uit de anime-serie. Hierdoor voelt het niet als de zoveelste herhaling van onder andere de Frieza of Cell saga, maar eerder als een nieuw fris verhaal. Hoewel het verhaal nergens het niveau haalt uit de manga’s of anime-serie, is deze toch boeiend genoeg om te blijven volgen.

Na sommige gevechten zal je ook een cutscene voorgeschoteld krijgen. het leuke hierbij is dat de originele stem acteurs weer terugkeren om hun personages te vertolken. Je kan kiezen om de game met de originele Japanse stemmen te spelen, of met de Engelstalige stemmen. Hierdoor kan iedereen de game beleven met de stemmen die je gewent bent uit de anime. De conversaties tussen de personages zijn dan ook geweldig om te volgen. Je hoort ook dat de stemacteurs met veel plezier hun personages hebben ingesproken, waardoor het zeer vermakelijk is om de gesprekken tussen de personages te volgen. Zeker als je weet dat ze zich absoluut niet inhouden om andere karakters even te dissen over gebeurtenissen uit de anime-serie. Denk bijvoorbeeld aan Krillin die er meermaals aan herinnerd wordt dat zijn vrouw eigenlijk sterker is dan hijzelf…

De story mode speelt zich af op een soort van board-game menu, waarbij je zelf de route kiest die je aflegt terwijl je naar de boss van het chapter voortbeweegt. Hierdoor kun je zelf de volgorde van de gevechten kiezen, of zelfs enkele gevechten vermijden indien je dit wenst. Enkele gevechten zijn ook veredelde tutorials waarbij bepaalde gameplay elementen uitgelicht zullen worden. Op deze manier kan je al spelenderwijs alle abilities en technieken leren die er in de game zitten. Na een tijdje kan dit wel repetitief worden, zeker wanneer je alles al kent. Gelukkig zijn deze tutorials tijdens deze gevechten optioneel. Je kan ze dus perfect negeren en het gevecht afwerken op de manier die je zelf wil. Voor beginnende spelers is het natuurlijk wel de ideale manier om de game goed te leren.

Presentatie

Op audiovisueel vlak is de game om van te smullen. De game ziet er tijdens de gevechten uit alsof je naar de anime aan het kijken bent. Het oogt dan ook allemaal zeer spectaculair en flashy, net zoals je van Dragon Ball verwacht. Ook het geluid is fantastisch. Alle geluiden lijken zo uit de serie te komen, en dankzij het fantastische werk van de stemacteurs heb je dan ook meteen het gevoel alsof je naar de anime-serie aan het kijken bent. Ook de soundtrack past perfect bij deze game en het Dragon Ball universum.

Ook de menu’s zijn origineel samengesteld. Deze keer loop je met een avatar door een hub wereld waarin je zelf naar de beschikbare spelmodi kan wandelen. In deze hub zie je trouwens ook andere online spelers rondwandelen, waardoor je deze ook ineens kan uitdagen voor een online gevecht. Stoor je je echter toch aan dit menu kan je nog altijd door een druk op de knop een klassiek menu oproepen om onmiddellijk naar de spelmodus te gaan die je wil gaan spelen.

Dragon Ball FighterZ Bevat 24 speelbare personages, al zijn er meer op komst via (betalende) dlc. Hoewel het voor een Dragon Ball game waarin je 3 VS. 3 gevechten aangaat een laag aantal lijkt,  zijn dit toch genoeg personages. Hierdoor zijn de beschikbare personages dan ook zeer goed gebalanceerd waardoor niemand overpowered of te zwak zal aanvoelen.

Conclusie

Arc System Works is erin geslaagd om een zeer sterke 2D Dragon Ball fighting game te ontwikkelen. Maar dat komt natuurlijk niet als een verassing gezien de ervaring die deze ontwikkelaar reeds heeft opgedaan met BlazBlue en Guilty Gear. Dragon Ball FighterZ is zeer trouw aan het bronmateriaal en is tevens een lust voor het oog. Dankzij de sterke gameplay die makkelijk te leren is, en uitdagend genoeg om te masteren, heeft de game genoeg te bieden voor zowel casual als hardcore spelers. Dragon Ball FighterZ is één van de beste Dragon Ball fighting games ooit geworden, die zowel voor fans van de serie als fighting game fans veel plezier zal bieden.

Good

  • Visueel indrukwekkend
  • Sterke gameplay
  • Makkelijk te leren voor casual spelers
  • Genoeg uitdaging voor hardcore spelers

Bad

  • Alle personages voelen min of meer hetzelfde aan
  • Een groter character roster zou welkom zijn
9

Fantastisch

Jimmy "Verjim" is een gedreven gamer, met Tekken als zijn all-time favoriet. Aangevoerd door alle beschikbare soorten koffie, speelt hij elke game op zijn pad en zorgt ervoor dat zijn lezers precies weten waar games in uitblinken of net mis lopen. Overdag is hij actief bezig met fotografie, maar wanneer de schaduw valt, zal de pen van deze oprichter en hoofdredacteur genadeloos inkt doen vloeien

Lost Password