Sommige games speel je voor het aangenaam gevoel dat je krijgt van het spelen. Andere games speel je dan weer omdat je het verhaal boeiend vindt en wilt weten waar dit naartoe gaat. Persoonlijk heb ik ook wat games die ik af en toe speel omdat ik mijn skills wil verbeteren in deze game en hopelijk daarmee ook bij anderen. Er zijn echter een paar games die eigenlijk geen games zijn. Dr. Kawashima’s Brain Training is daar zo eentje van. Deze ‘game’ is eigenlijk een trainingsmiddel voor je hersenen. Klinkt dit bekend? Ja, best mogelijk aangezien dit niet de eerste game is die op de markt is gekomen uit de reeks.
Er zijn, sinds het verschijnen van de originele Brain Training op de Nintendo DS, al 2 sequels geweest. De eerste kwam eveneens uit op de NDS, namelijk ‘Meer Brain Training van Dr. Kawashima: Hoe oud is jouw brein?’ en zelfs op de N3DS ‘Dr. Kawashima’s Duivelse Brain Training: Kun jij je blijven concentreren?’. De rode draad doorheen de games blijft altijd dezelfde vicieuze cirkel: Test je vaardigheden, train je brein, verbeter, herbegin. Het zijn van die games die al snel niet meer aanvoelen als game, aangezien ze dat eigenlijk ook niet zijn. Toch zorgen ze vaak, voor enige tijd, voor wat plezier en motivatie om verder te spelen. Hebben de games enig positief effect? Geen idee, ik ben geen expert.
Train me Doctor!
Het principe van het ‘spel’ is duidelijk. We streven ernaar om de ideale hersenleeftijd te behalen. Dit doen we door doordachte en strategische spelletjes en oefeningen te doen. Na iedere oefening krijg je een melding hoe je huidig resultaat in vergelijking is met je vorige keer. Ook krijg je het zwevend hoofd van Dr Kawashima te zien die je uitlegt of je het goed hebt gedaan, waar deze oefening voor dient en wie dit onderzocht heeft. Het klinkt voor sommige mensen waarschijnlijk al erg bekend. Er zijn immers veel gelijkenissen met de vorige versies van het spel maar laten we duidelijk zijn. De Switch versie heeft, dankzij zijn extra mogelijkheden, echter meer te bieden dan de vorige versies. Maar dan heb je eerst een extraatje nodig.
Want wat had de DS dat de Switch niet standaard heeft? Een stylus pen waarmee je op je touch screen kon schrijven. Hoewel de Switch zijn scherm ook een touch screen is, ben je nog niet voorzien van een stylus pen. Gelukkig krijg je bij de aankoop van het spel een stylus die geschikt is voor de Switch. Deze werkt erg goed op je scherm en laat je erg duidelijke resultaten produceren. Het enige wat je misschien moet aanpassen is je schrijfwijze. Bij de gekende rekenoefeningen wordt je antwoord soms verkeerd geregistreerd door de manier waarop je schrijft. Voor mij was het even wennen hoe ik mijn ‘9’ schreef. Als ik zelf mag kiezen begin ik onderaan en ga ik omhoog voor de lus te maken. Aangezien mijn getal nogal recht is met een lus bovenaan erkende het spel dit vaak als een ‘1’. Speciaal voor het spel heb ik mijn gewoonte daarom aangepast en maak nu een duidelijkere cirkel bovenaan vanwaar ik een lijn naar onder trek. Aangezien je oefeningen allemaal op tijd en correctheid gaan zul je al snel zoeken achter deze trucjes om je resultaten zo vlot en juist mogelijk op je scherm te toveren.
Tijd voor een oefeningetje
Welke oefeningen en spelletjes zijn het dus allemaal? De game is verdeeld in 2 delen. De één is het (dagelijks) trainen van jezelf, het ander is een multi-player optie om, lokaal samen, met je familie of vrienden te spelen. De games zijn gedeeltelijk dezelfde spelletjes die zich wisselen tussen een single player en multi player versie. Je vindt in deze game een verzameling van oudere en nieuwe oefeningen terug. Mensen die ooit op de Nintendo DS het brain training spel hebben gespeeld zullen zich ongetwijfeld nog een set oefeningen herinneren. Bij het selecteren van de dagelijkse training en je profiel krijg je Dr Kawashima op je scherm die aanhaalt de hoeveelste dag van oefeningen het is en hoe lang het geleden is dat je het spel hebt gespeeld. Daarna krijg je de keuze om aan je training te beginnen of je hersenleeftijd te testen. Eenmaal je een week geen hersenleeftijds-test hebt afgelegd raad Dr Kawashima je aan om dit opnieuw te doen. Of je dit ook effectief doet is echter altijd volledig je eigen keuze.
De hersenleeftijds-test bestaat uit 3 willekeurige oefeningen die je moet afleggen. Hierna krijg je statistisch te zien hoe je scoort en dus welke leeftijd je hersenen hebben volgens het spel. Dit komt in een grafiek te staan waardoor je kan zien of je vooruitgang boekt of juist niet. De training-optie laat je kiezen tussen de vrijgespeelde spelletjes. Deze speel je trouwens simpelweg vrij door genoeg dagen het spel te spelen.
- Woorden maken: vorm woorden uit een warboel van letters.
- Rekenen met vingers: gebruik de camera onderaan je rechter joystick om de rekenoefening op je scherm op te lossen.
- Meesterwerk spelen: op je scherm krijg je een partituur met muzieknoten en codes. Onderaan je scherm heb je pianotoetsen met dezelfde codes en moet je zo snel mogelijk het muziekstukje spelen.
- Laag naar hoog: je krijgt een set getallen voor een korte tijd te zien. Hierna verdwijnen ze en moet je op je scherm aanduiden, van laag naar hoog, hoe de getallen verdeeld waren.
- Rekenen X 25: 25 rekensommen die je zo snel mogelijk met je stylus moet oplossen op je scherm.
- Rekenen X 100: 100 rekensommen die je zo snel mogelijk met je stylus moet oplossen op je scherm.
- Huisbezoek: een reeks observatieopdrachten waarin je mensen een huis ziet betreden en/of tegelijk ziet ontvluchten. Het is aan jouw om op het einde het aantal personen te onthouden.
- De krant lezen: een oud krantenartikel moet je zo snel mogelijk hardop voorlezen.
- Fotografisch geheugen: je krijgt een foto te zien waarna je de voorgaande foto moet selecteren uit een reeks opties.
- Duale taak: bovenaan je scherm loopt een mannetje op een parcours, deze moet je laten springen over de hindernissen. Ondertussen moet je onderaan je scherm het hoogste getal selecteren.
- Vingeroefeningen: met de camera van de rechter joystick moet je de voorbeelden zo snel mogelijk na doen.
- Sudoku: los een sudoku op.
- Bacteriën uitroeien: een ontspannende oefening dat eigenlijk het oude ‘Dr Mario’-spel is, gekend van onder andere de Game Boy en NES.
Conclusie
Het spel is niet meer dan dit maar is daarmee een hele boterham. Dagelijks zou je je oefeningen moeten doen, wekelijks je hersenleeftijds-test. Hiermee zou je je hersenen trainen en beter functioneren. Of dit effectief resultaten oplevert is niet (onmiddellijk) merkbaar voor mij. Dit hoewel ik van de startleeftijd van 69 ben gegroeid naar 30 jaar. Het feit dat je dagelijks best maximum 3 oefeningen doet bepaald ook nog eens dat je niet veel tijd, en dus plezier, beleefd. Hierdoor heb ik gemerkt dat al snel motivatie afneemt. Natuurlijk is dit geen spel dat je hoort te spelen voor het genot en amusement. Het is een trainingsmiddel met een doel. De ene zal dus langer en meer motivatie voelen voor dit spel dan de andere, maar dit zal vooral voortkomen uit externe factoren in plaats van het spel zelf. Qua afwerking en kwaliteit van oefeningen biedt het spel wel de beloofde resultaten.