Double Dragon Gaiden: Rise of the Dragons

Double Dragon Gaiden: Rise of the Dragons
Double Dragon Gaiden: Rise of the Dragons
Platform:, , , , , Ontwikkelaar:Uitgever:Getest op:

Voor we aan de review van de nieuwste Double Dragon starten neem ik jullie mee op een kleine trip down memory lane. In 1987 kwam de allereerste Double Dragon uit. Nu heeft iedereen wel een PC of console thuis, maar toen was dit lang niet het geval. Dezer dagen krijg je me met geen stokken richting de drukte van een kermis, maar destijds was de arcadehal een soort bedevaartsoord voor de gamer. Bij de kast van Double Dragon was het ook steevast aanschuiven om te kunnen spelen, liefst met een vriend in co-op. Dit was ook meteen de eerste game waarbij ik heel geregeld -INSERT COIN- op het scherm zag verschijnen.

De nieuwe Double Dragon Gaiden: Rise of the Dragons neemt me weer mee naar die heerlijke tijd van toen. Rechttoe rechtaan button bashen, maar toch voldoende diepte om je gevechten tactisch aan te pakken. Laten we dus maar snel kijken of 36 jaar na de eerste game deze nieuwste telg me evenveel kan bekoren als de game van toen.

Classic

Meteen van bij het opstarten van deze old-school beat ‘em up word je terug gekatapulteerd in de tijd. Alles straalt een retro vibe uit. De grafische look van toen is nagenoeg behouden maar een klein beetje opgepoetst. De gamers die zich de eerste game nog levendig herinneren zullen deze aanpak zeker weten te appreciëren.
De verhalende intro bij de game mag je echter snel vergeten. Kortweg…er zijn wat bendes in de stad en het is aan jou, maar beter nog met zijn tweeën, om hier korte metten mee te maken.
Ook de soundtrack brengt je helemaal terug naar de jaren ’80. Maar nu, net zoals toen, ben ik geen fan van deze drukke muziekjes, dus deze heb ik wel meteen uitgezet. Uiteraard is dit louter persoonlijk.

Met z’n allen

In de originele Double Dragon kon je met de tweeling Billy en Jimmy Lee aan de slag. In Double Dragon Gaiden heb je de keuze uit 4 hoofdpersonages. Naast Jimmy en Bill kan je aan de slag met de uit de kluiten gewassen Uncle Matin, een krachtpatser van de zuiverste soort, maar de handigste in co-op is misschien wel Marian. Ik heb de game in co-op gespeeld met the lady of the house en zij is niet bepaald een gamer. Marian kan vanop afstand schieten, wat haar meteen uniek maakt, maar ook een tactisch voordeel oplevert. In ruil voor dat voordeel kan zij wel geen wapens als messen, knuppels of flessen gebruiken. Vooral in boss battles is de combo met Marian succesvol gebleken.  Als dit viertal niet voldoende is dan wachten er nog 9 personages om vrij te spelen, elk met hun eigen vaardigheden.

Verder speel je eigenlijk nooit met één personage, maar vorm je eigenlijk een tagteam met de overgebleven characters. Deze kan je dan inzetten als een situatie er om vraagt. Ook wanneer je eerste personage sterft dan speel je verder met je tag team alter ego.

To be continued

Wie de klassieke speelhal beat ‘em ups kent en wel eens speelt weet ook dat het loodje leggen er gewoon simpelweg bijhoort. Vroeger wierp je dan een muntstuk in de kast en je kon weer verder. In deze Double Dragon vergaar je tijdens het spelen geld, die je kan inzetten wanneer game over op je scherm verschijnt. Kleine valkuil is echter dat je je vergaarde munten ook kan inzetten voor upgrades. Vaak zijn dit upgrades die je combat of levensbalk net dat tikkeltje sterker maken. In realiteit merk je hier weinig van, dus is het misschien beter om alles op te sparen voor die broodnodige continue. Het had mooier geweest moesten de upgrades iets meer gewicht in de schaal zouden werpen.

Je leven moet je verdienen

Om je healthbar in Double Dragon weer aan te vullen moet er stevig geknokt worden. Zo moet je takedowns doen van minimaal drie tegenstanders om een hamburger of hotdog te vergaren. Die moet je eens die verschijnt ook nog oprapen. Dit lijkt misschien simpel, maar als er rond die hamburger een troep vijanden dwaalt, klaar om het laatste beetje leven uit je te slaan, dan moet je toch vaak eerst je teamgenoot eerst wat vijanden laten verdwijnen alvorens jij je richting de hamburger waagt.

Double Dragon Gaiden: Rise of the Dragons is ook geen makkelijke game. Maar dat hoort ook zo bij zulk een old-school beat ‘em up. Veel hangt af van goed teamwork. Verder zorgt de combinatie van de moeilijkheidsgraad, die overigens wel aan te passen is, samen met de tactische combat in co-op voor voldoende diepte en uitdaging.

Conclusie

Double Dragon Gaiden: Rise of the Dragons is een leuke game geworden die zeker in co-op lekker weg speelt. De game is niet makkelijk en je zal echt goed moeten samenwerken om deze game tot z’n eindcredits te spelen. Marian is dan ook een heel welkom personage om in co-op te gebruiken, vermits zij met haar revolver van op afstand kan opereren, terwijl de ander er vol close-combat induikt.

De grafische stijl is trouw gebleven aan het origineel uit 1987. De licht opgepoetste versie zal de oudere gamer met de nodige heimwee doen terugdenken aan luidruchtige kermistijden. Ook de soundtrack is trouw gebleven aan de tijd van toen, maar ik ben zelf nooit een fan geweest van dat drukke 8-bit geluid.

Ook al speel je de game nu op je console en hoef je niet meer je eigen geld in een arcadekast te steken wanneer er game over op je scherm verschijnt toch ga je, maar best spaarzaam om met de vergaarde munten in het spel want vroeg of laat liggen jij en je co-op makker tegen het asfalt. Dan heb je die coins meer dan nodig. Dit geld kan je tussen de levels door dus ook spenderen aan upgrades, maar die voegen te weinig toe.

De takedowns waarbij je minimaal drie vijanden moet omleggen brengen een leuk tactisch element. Dit heb je nodig om met een hamburger of hotdog je leven weer aan te vullen. Die takedown kan je ook niet op elk moment inzetten. Uiteraard moet hiervoor eerst een metertje gevuld worden. Gelukkig gaat dit snel en blijft de actie knallen.

Wat mij betreft, is Double Dragon Gaiden: Rise of the Dragons een hele geslaagde beat ‘em up geworden die heel erg retro aanvoelt. De game moet je gewoon in co-op spelen om er maximaal spelplezier uit te halen. Wat ook weer heel erg retro aanvoelt, is dat de game geen online modus heeft. Om die reden krijgt deze game net dat puntje minder in de score. Onbegrijpelijk eigenlijk dat een game in 2023 die erg leuk is in co-op niet online te spelen is.

Good

  • Geslaagde retro beat ‘em Up
  • Erg leuk in co-op
  • Uitdagend en voldoende diepgang

Bad

  • Geen online modus
7.5

Goed

Robin is een overlevende dinosaurus uit het pixeltijdperk maar heeft z'n natuurlijke habitat door de jaren heen moeiteloos omgezet naar het huidige gamelandschap. Singleplayer games blijven een belangrijk onderdeel van z'n voedingsgewoonte en hij peuzelt graag als dessert virtuele mensen op in first person shooters of sportspellen.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lost Password