DOOM

DOOM
DOOM
Release Datum:Genre:Ontwikkelaar:Uitgever:

Het iconische DOOM is weer terug van weggeweest. 12 jaar na DOOM 3 komt  id Software met een nieuw deel van deze legendarische reeks. Is id Software erin geslaagd om deze klassieker in een modern jasje te steken? Je kan het lezen in deze review.

In de Singleplayer van DOOM word je onmiddelijk in de game gegooid. Je krijgt geen eindeloos lange introductie of cutscenes te zien,  je krijgt meteen een wapen in je handen geduwd en je eerste kill volgt dan ook enkele seconden later. Een beter begin voor een DOOM game kan ik mij dan ook niet voorstellen.

Zoals je net al kon lezen, zit het tempo er goed in. DOOM speelt dan ook veel sneller en vlotter dan de realistische schooters die de laatste jaren populair zijn. Hierdoor krijg je dan ook meteen het klassieke DOOM gevoel. De actie is snel en spectaculair, zoals het hoort bij DOOM. De game kent ook een uitgebreid arsenaal aan wapens. Je begint met een simpel pistooltje, maar al snel zal je een combat shotgun weten te bemachtigen. Natuurlijk blijft het daar niet bij, want gaande weg in de game zal je meer wapens vinden, zoals een machine geweer, een rocket launcher en het wapen der wapens, de BFG.

Alle wapens kan je trouwens ook aanpassen met weapon mods. Hierdoor kan je een alternatieve vuurmode unlocken. Zo kan je op de combat shotgun explosieve shells equippen, een scope of miniraketten voor het machine geweer, of de mogelijkheid om meerdere raketten tegelijk af te schieten met de rocket launcher. Verder is het ook mogelijk om wapens te upgraden, zodat ze meer schade doen of sneller herladen om maar enkele voorbeelden te geven. Upgrade points voor je wapens kan je unlocken door goed te spelen en veel kills te scoren.

Ook een kettingzaag mag natuurlijk niet ontbreken in DOOM. Deze is trouwens erg handig wanneer je geen of weinig ammo hebt. Want kills met de kettingzaag zorgen ervoor dat de gedode tegenstander ammo dropt, waardoor jij terug over voldoende ammunitie beschikt. Hoewel het klinkt alsof de kettingzaag hierdoor over powered is, is dit toch niet het geval. Het gebruik hiervan vereist namelijk brandstof. In het begin van de game beschik je zo over maar 3 delen brandstof, al kan je dit in de loop van het spel wel upgraden. De meeste vijanden vereisen maar 1 unit van de brandstof om door te zagen, maar grotere en sterkere vijanden zullen al gauw 3 of meer units vereisen om te doden.

Naast dat je jouw wapens kan upgraden en aanpassen, is ook het feit dat je nu je armor kan verbeteren. Je kan in de levels Argent energy containers vinden. Hiermee upgrade je ouw personage. Wanneer je een Argent energy container vind, mag je zelf kiezen wat je zal verbeteren. Zo kan je kiezen om je hoeveelheid beschikbare health of armor te verbeteren, of om de hoeveelheid ammunitie die je kan meedragen te verhogen.

Een andere nieuwigheid in DOOM zijn de glory Kills. Deze zijn in feite een soort fatality die je kan uitvoeren wanneer je genoeg schade naar een vijand hebt gedaan. Deze zal dan blauw oplichten wanneer je een glory kill kan uitvoeren, wanneer je dicht genoeg bij de vijand staat om deze uit te voeren zal deze geel oplichten. De glory kills zijn een zeer leuke toevoeging. Niet alleen bespaar je hierdoor je ammo, maar je wordt op de koop toe getrakteerd op een geweldig brute finisher. Het is dan ook enorm bevredigend om vijanden te ontdoen van ledematen of om hun schedel in te slaan. Naast dat dit er ongelofelijk brut uitziet, levert het ook nog eens health op. Vijanden die je dood met een glory kill zullen altijd health pick-ups droppen, waardoor dit systeem meer is dan een leuk extraatje.

Het level design van DOOM is van een hoog niveau. De levels zijn niet zozeer een doolhof zoals in de klassieke DOOM games. Al zullen deze toch nog steeds uitnodigen om op verkenning te gaan. Zo zijn alle levels relatief groot met meerdere routes die je kan volgen. Alle levels zitten ook nog eens tjokvol met secrets. Zo kun je in de levels verborgen items items, power-ups, wapens en zelfs klassieke DOOM levels vinden. Het is natuurlijk perfect mogelijk om het pad te volgen waar de game je naar stuurt, want het is niet nodig om alles te vinden om verder te raken in de game. Al is het natuurlijk wel erg leuk om deze secrets te vinden. Deze zitten dan ook erg vaak verstopt in geheime gangen of op moeilijk bereikbare plekken. Hierdoor voelt het steeds als een kleine overwinning wanneer je een secret vind. Enkele secrets kan je enkel bereiken via enkele platforming stukken, wat voor een leuke afwisseling zorgt tussen het afknallen van demons door.

Een ander belangrijk deel van de levels zijn de kill rooms. Dit zijn grote kamers die vol zitten met demons, die jij enkel kan verlaten na het doden van alle demons die in die kamer spawnen. Deze kill rooms bevatten vaak gore nests die jij moet vernietigen, waarna er horden demons spawnen. Bereid je dan ook maar voor op een intens gevecht na het vernietigen van een gore nest, want er zullen onmiddelijk demons jouw van alle kanten gaan aanvallen. Na een tijdje is het verassing’s effect hiervan wel verdwenen en weet je wat je te wachten staat. Gelukkig staat daartegenover dat de gevechten leuk blijven om te doen en erg spannend kunnen worden wanneer er meerdere grote demons achter jouw aangaan. Want probeer maar eens rustig te blijven wanneer een Baron of Hel in je nek staat te hijgen terwijl een Revenant, en een Cyber Mancubus jouw aan het aanvallen zijn.

Ook erg leuk maar toch net iets minder interessant is de multiplayer van DOOM, deze speelt als een klassieke arena shooter zoals bijvoorbeeld Quake en Unreal Tournament. De snelheid ligt hier ook duidelijk een stuk lager dan in de singleplayer, en ook de wapens voelen hier niet zo indrukwekkend aan. De multiplayer voelt dan ook aan alsof ze deze er snel even ingegooid hebben om toch maar een online multiplayer gedeelte te hebben. Het is leuk voor even, maar je merkt dat DOOM vooakl bedoeld is om lekker in je eentje offline te spelen. Het multiplayer gedeelte kent meerdere modus. Je hebt hier de beschikking over Team Deathmatch, Soul Harvest (Denk aan Kill Confirmed uit de COD reeks), Domination en  Frieze Tag. In deze laatste is het de bedoeling om  je vijanden te bevriezen, dit doe je uiteraard door ze dodelijke schade toe te brengen. Het is mogelijk om bevroren teamgenoten te ontdooien, waardoor ze weer kunnen deelnemen aan het gevecht. Zodra een team volledig is bevroren is de match voorbij, en wint uiteraard het team waar nog niet iedereen is bevroren.

Online zal je ook XP verdienen waardoor je kan levelen. hierdoor krijg je steeds meer wapens tot je beschikking, net als armor om het uiterlijk van je personage aan te passen. Hierdoor speel je ook hack modules vrij, die je tijdens een match kan inzetten om bonus XP te krijgen, of te onthullen waar vijanden zijn. Online spawnt er regelmatig een demon orb. Wanneer je deze opraapt verander jij zelf in een demon, waarna jij als over powered demon het slagveld kan heersen, althans toch tot dat de timer voorbij is of jij gedood wordt.

Tenslotte is er naast de singleplayer en de multiplayer ook nog de Snapmap modus. Hier kan je aan de slag gaan om zelf levels te bouwen, of om levels te spelen die gemaakt zijn door andere spelers. Door middel van enkele eenvoudige tutorials kan jij snel leren om een mooie level in elkaar te zetten, die je vervolgens online kan delen met andere spelers.

Ook op audiovisueel vlak is DOOM om van te smullen. De game kent erg mooie en scherpe graphics, en de sfeer van de levels is perfect. De game ademt de klassieke DOOM look en feel uit. Ook de framerate van deze game is zeer sterk gemaakt. Nooit heb ik framedrops beleeft tijdens mijn playtrough, zelfs niet tijdens de erg actievolle momenten waarop er enorm veel demons tegelijk in beeld waren. Helaas brengt dit grafische geweld wel een minpuntje met zich mee. De game heeft namelijk last van vrij lange laadtijden. Het geluid is erg indrukwekkend. Alle wapens klinken lekker luid en zijn bevredigend om af te schieten. Hetzelfde geld voor de soundtrack, zodra jij in een gevecht terecht komt knalt er ene geweldige metal-soundtrack door je speakers, waardoor de adrenaline nog meer door je lijf giert.

Conclusie:

DOOM is een geweldige shooter geworden. Vooral de brute singleplayer steelt hier de show. Met zijn sterke visuals en framerate is het een waar genot om deze game te spelen. Hoewel de game geen al te sterk verhaal kent is dit zeker geen storend element. DOOM moet het natuurlijk niet hebben van het verhaal, maar wel van zijn sterke gameplay. DOOM is een geweldige singleplayer ervaring die ik iedereen dan ook kan aanraden. Hou echter wel rekening met de wat mindere multiplayer, maar daar koop je DOOM natuurlijk niet voor.

Gespeeld op Xbox One

Good

  • Sterke en snelle gameplay
  • Framerate
  • Zeer bevredigende combat
  • Klassieke DOOM in een modern jasje

Bad

  • Ongeïnspireerde multiplayer
  • Lange laadtijden
8.5

Geweldig

Jimmy "Verjim" is een gedreven gamer, met Tekken als zijn all-time favoriet. Aangevoerd door alle beschikbare soorten koffie, speelt hij elke game op zijn pad en zorgt ervoor dat zijn lezers precies weten waar games in uitblinken of net mis lopen. Overdag is hij actief bezig met fotografie, maar wanneer de schaduw valt, zal de pen van deze oprichter en hoofdredacteur genadeloos inkt doen vloeien

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lost Password