Dishonored 2

Dishonored 2
Dishonored 2
Release Datum:Genre:Ontwikkelaar:Uitgever:

Dishonored wist first person actie perfect te combineren met stealth gameplay en was dan ook een schot in de roos, en één van de beste games uit 2012. Ontwikkelaar Arcane Studios probeert dit succes opnieuw te evenaren met Dishonored 2

In de eerste game speelde je met Corvo, die ten onrechte werd beschuldigd voor de moord op Keizerin Jessamine Kaldwin. In deze game was het dan ook zijn taak om zijn onschuld te bewijzen en ondertussen de verantwoordelijke daders aan te pakken. Dishonored 2 vindt plaats 15 jaar na de gebeurtenissen uit het eerste deel. In de eerste Dishonored kon je enkel spelen als Corvo, in Dishonored 2 kan je kiezen om als Corvo te spelen, ofwel als Emily Kaldwin.

Onder de begeleiding van Corvo is Emily ondertussen uitgegroeid tot de nieuwe keizerin van de Empire of the Isles. Helaas duren mooie liedjes niet lang, want tijdens een herdenkingsplechtigheid vind een succesvolle staatsgreep plaats.  Het is dan ook aan Corvo en Emily om de troon terug op te eisen. Tijdens deze staatsgreep zal jij dan ook de keuze moeten maken met welk personage jij de game zal spelen. Hou er echter wel rekening mee dat je tijdens je playtrough niet meer kan wisselen tussen de personages, je zal dan ook van het begin tot einde hiermee verder spelen. Ik raad ook aan om zeker het eerste deel uit deze reeks te spelen, zodat je bekend bent met de personages en de wereld van Dishonored.

Dishonored 2 is een first person actie/stealth game. Je kan zelf kiezen op welke manier jij een missie zal voltooien. Zo kan je als een wilde doorheen de levels te lopen en alles en iedereen op je pad doden. Maar het is ook perfect mogelijk om de game te spelen met stealth en zonder ook maar één iemand te doden. Je hebt zelfs bij de personages die je moet uitschakelen de mogelijkheid om dit op een niet dodelijke manier te doen. De vrijheid die je hierdoor krijgt is enorm, hierdoor blijft het dan ook interessant om de game meerdere keren uit te spelen, aangezien geen enkele playtrough hetzelfde zal zijn.

Je kan zowel met Emily als Corvo op beide manieren de game spelen. Beiden zijn even goed in zowel combat als stealth. Je gekozen personage beschikt over een zwaard, kruisboog en een pistool en enkele gadgets zoals bijvoorbeeld granaten of stun mines, waarmee je de vijand kan verdoven. Je kan dan dan ook zelf kiezen welke wapens jij zal gebruiken. Zo maakt het pistool veel lawaai, waardoor deze niet geschikt is wanneer jij voor stealth wil gaan. Gelukkig is je kruisboog even dodelijk en bovendien nog muisstil ook. Daarnaast is de kruisboog ook veelzijdiger, want je kan deze zowel gebruiken om mensen te doden met pijlen, of om mensen te verdoven met verdovingspijlen. Hierdoor is dit wapen dan ook mijn persoonlijke favoriet.

Naast hun wapens beschikken beide personages ook over bovennatuurlijke krachten die ze hebben gekregen van de mysterieuze “Outsider”. Je ontmoet dit personage al vrij snel in je avontuur, waardoor jij al snel over deze krachten zal beschikken. Echter heb je wel de keuze om deze krachten te weigeren, waarna je kan opteren om deze game te spelen zonder deze bovennatuurlijke krachten. Je hebt dus volledig zelf de keuze over hoe jij Dishonored 2 zal spelen.

 

Daarnaast kan jij ook zelf kiezen over welke krachten jij wil beschikken. Zo kan je in alle levels runes vinden, met deze runes kan jij nieuwe krachten en upgrades hiervoor unlocken. Beide personages beschikken over andere krachten, al kunnen ze wel beide “dark vision” unlocken, waarmee je vijanden door muren heen kan zien. Ook hebben ze een gelijkaardige teleportatie ability. Zo beschikt Corvo net als in deel één over zijn “Blink” ability, hiermee kan je jezelf van de ene naar de andere plek teleporteren. Emily heeft min of meer dezelfde ability, hetzij wel in andere vorm. Emily beschikt over “Far Reach” waarmee ze ook snel kan voortbewegen van de ene naar de andere plek, of op moeilijk bereikbare plekken terecht komen. Wel is het zo dat deze move bij Emily minder geschikt is voor stealth, want hoewel de verplaatsing niet zichtbaar is voor vijanden bij Corvo, is dit wel het geval bij Emily. Emily is tijdens haar teleportatie dan ook heel de tijd zichtbaar, dus let er dan ook voor op je deze kracht niet gebruikt in het gezichtsveld van vijanden. Een andere nieuwe kracht waarover ze beschikt is de Domino ability. Hiermee kan ze het lot van enkele tegenstanders aan elkaar linken. Dit wil zeggen dat wanneer je iemand verdooft of dood, dat elke vijand die gelinkt is ook onmiddellijk bewusteloos of dood neervalt. Erg handig dus om meerdere vijanden tegelijk uit te schakelen.

Dishonored 2 speelt zich deze keer grotendeels in Karnaca af en niet in Dunwall zoals in het eerste deel. Karnaca is een mooie Zuid-Europees ogende stad vol met geheime gangen en gebouwen die je kan verkennen op zoek naar collectibles. De gebieden die je hier kan verkennen zijn groter dan die uit de eerste game. Zo zijn er veel meer gebouwen waar je naar binnen kan gaan, en heb je net wat meer bewegingsruimte om te plannen hoe jij een missie aanpakt. Het verkennen van de stad loont ook, want hier zijn verschillende runes te vinden om jou krachten te upgraden. Naast runes kan je in deze gebouwen ook waardevolle voorwerpen vinden die credits opleveren, die je vervolgens kan gebruiken in de black market om ammo en upgrades voor je gear aan te schaffen.

 

In tegenstelling tot Dunwall uit de eerste game, voelt Karnaca veel levendiger aan. Overal zie je wel mensen rondlopen en hoor je mensen tegen elkaar converseren. Deze gesprekken kan je altijd afluisteren, waardoor je af en toe hints te horen krijgt over waar er bijvoorbeeld een schat kan liggen, of één of ander handig weetje dat je missie gemakkelijker kan maken. Het is dus vaak een goed idee om naar de conversaties van NPC’s te luisteren. Verder dragen deze ook bij tot het verhaal. Jammer genoeg zijn niet alle supporting karakters interessant gebracht, waardoor deze niet altijd veel bijdragen tot het verhaal. Een ander probleem met de personages is het feit dat deze zeer weinig emotie tonen in hun gezichtsuitdrukkingen, waardoor deze niet altijd even indrukwekkend en memorabel overkomen. Gelukkig geld dit niet voor de gameplay, want deze is ijzersterk.

Conclusie: 

Dishonored 2 is een zeer sterk vervolg geworden. Je kan zelf kiezen hoe jij de game speelt. Zo is het perfect mogelijk om de game uit te spelen zonder ook maar één enkele kill te maken. Je kan de game op meerdere manieren uitspelen, waardoor de herspeelbaarheid erg groot is. Hoewel het verhaal van Dishonored 2 net iets minder interessant is, maakt de gameplay erg veel goed.

 

Good

  • Grote herspeelbaarheid
  • Sterk level design
  • Verschillende speelstijlen mogelijk
  • Leuke en veelzijdige bovennatuurlijke krachten

Bad

  • Het verhaal is niet altijd even interessant
  • Weinig emotie in de gezichtsuitdrukkingen
9

Fantastisch

Jimmy "Verjim" is een gedreven gamer, met Tekken als zijn all-time favoriet. Aangevoerd door alle beschikbare soorten koffie, speelt hij elke game op zijn pad en zorgt ervoor dat zijn lezers precies weten waar games in uitblinken of net mis lopen. Overdag is hij actief bezig met fotografie, maar wanneer de schaduw valt, zal de pen van deze oprichter en hoofdredacteur genadeloos inkt doen vloeien

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lost Password