Disgaea 7: Vows of the Virtueless

Disgaea 7: Vows of the Virtueless
Disgaea 7: Vows of the Virtueless
Release Datum:Genre:Platform:, , , Ontwikkelaar:Uitgever:Getest op:

Heeft eigenlijk iemand een idee hoe deze titel moet worden uitgesproken? Al sinds de eerste titel uit deze reeks denk ik bij mezelf ‘hoe moet ik deze titel eigenlijk in de mond nemen?’ Het heeft me echter nooit tegengehouden om games uit de reeks in mijn consoles te steken en dat zal nu zeker niet veranderen. Tijd om te zien of Disgaea nog steeds grappig en luchtig kan combineren met turn based strategische battles.

Time to meet your demons

Zoals we wel al gewend zijn van Disgaea games spelen we opnieuw in de onderwereld met een aanbod aan demons en andere kruipers uit de diepten des hel. De opstartformule van de games lijken echt wel allemaal op elkaar en ook bij deel 7 in deze franchise is het niet anders. We maken kennis met Fuji, een demon met een allergie aan dankbaarheid en empathie die zowat alles wil en zal doen voor geld. Fuji maakt op zijn beurt kennis met Pirilika, een naïef en amper serieus te nemen meisje met haar eigen manier van denken, verwerken en redeneren. Niet veel later blijken ze elkaar te nodig te hebben voor hun eigen redenen en motieven en begint een gedeeld avontuur gevuld met nog veel meer, grotendeels zelf te kiezen, side kicks en vreemde wezens.

Aanvankelijk reizen we naar kleine maps in verschillende delen van je avontuur met kleine doelen en missies die je ook heel snel zal behalen. Zoals opnieuw gewend zit hier vaak al een woordspeling in verwerkt, zijn kleurrijke omgevingen aanwezig en gebeuren er wel meerdere ongeloofwaardige komische gebeurtenissen. Naargelang je verder raakt in het spel maakt de luchtige sfeer en de ontspannen humor plaats voor de gepaste plot twists en diepgang in het verhaal waar je natuurlijk zelf beter achter komt. Toegegeven is NIS er deze keer best in geslaagd om boeiende personages met al even interessante achtergronden op ons scherm neer te zetten. Traditiegetrouw, sorry maar het is niet anders te noemen, hebben ze echter ook allemaal hun schroef los zoals Fuji die geen vriendelijk woord over de lippen krijgt zonder bloed op te hoesten als ‘allergische reactie’ en Pirilika die constant spreekwoorden en zegswijzen door elkaar gooit. Meer dan eens leunt het ook wel eens naar een adolescente woordspeling of insinuatie wat spelers van de reeks zeker niet vreemd zal klinken.

Geo-Chains are gone

Ja, voor sommigen klinkt het nog bekend, maar Disgaea 7 gooit een paar bekende formules, zoals de Geo Chains, overboord en gaat voor frisse, nieuwe aanpak. Vanaf nu heeft elke locatie zijn eigen doelen die je, herhaaldelijk, kan behalen om betere buit te krijgen na de map. Deze zijn meestal echt specifiek aan de map of het moment van het verhaal gekoppeld waardoor je nooit het gevoel krijgt om eigenlijk telkens hetzelfde te moeten doen. We kennen Disgaea als een turn based, strategische, RPG waar een hoop grindwerk aan te pas komt. Door de opmaak van de maps en het aanbod van extra doelen is herspeelbaarheid en variatie tijdens het grinden van levels echter groter dan ooit tevoren.

Voorts blijft de formule van deze game onveranderd in vergelijking met vorige delen. We hebben een aanbod aan kernpersonages met hun rare streken en karakters die we kunnen ondersteunen met een waaier aan nog vreemdere wezens die we kunnen samenstellen en inhuren. Alles kost natuurlijk en nog steeds geld, een munteenheid is de gepaste HL (uitgesproken als ‘hel’) en de levels zijn nog steeds voorzien van een aanbod van puzzels en boss battles. Daarnaast kom je nog de sleurbrekende minigames en levels tegen zoals de mogelijkheid extra’s door andere demonen goed te laten keuren in een politiek debat met een twist en speel je opeens volleybal met explosieven. Hoe absurd het allemaal ook klinkt, zo doet Disgaea 7 het opeens kloppen.

New to the party

Natuurlijk heeft de game er niet voor gekozen om enkel wat dingen weg te laten. Er is natuurlijk ook het één en ander toegevoegd. Zo beschik je vanaf nu over Hell Mode. Als je een personage hebt met een legendarisch wapen kan deze naar een soort van overdrive mode gaan waardoor er voorlopige power boosts en speciale effecten actief worden. Deze toevoeging zal voor de meesten onder ons niet klinken als een baanbrekende toevoeging, aangezien een limit break, overdrive of turbo status in meerdere games voorkomen. Wat pas echt een opvallendheid was, is de toevoeging van Jumbification. Het beïnvloedt je impact over de map drastisch en staat je toe om andere personages, die ook een jumbofication ondergaan, te bevechten op gelijke voet. Ja, jij bent niet de enige die opeens uit de kluiten gewassen kan overkomen. Hiermee slaagt de game erin om een nieuwe strategisch element te introduceren dat je niet alleen een instant win kan opleveren, maar je ook in nauwe schoentjes kan zetten.

Gameplay in hell

Schrik niet. Hoewel de titel misschien negatief kan klinken aangezien er een verwijzing staat naar de hel, speelt de game als een droom. Voor mij is dit deel uit de reeks het meest aangenaam in gameplay dankzij de soepele gameplay, het versimpelen van creëren en aanwerven van bondgenoten, het veraangenamen van grinden dankzij de gevarieerde maps en bijpassende doelen en meer. Daarnaast heeft deze game het beste Evility system van de games die ik al heb gespeeld. Er is zo’n verschil in classes, wapens, abilities en effects dat je hele strategie en aanpak kan worden omgegooid door enkele simpele veranderingen. Het is zeker de moeite waard om wat tijd, onderzoek en creativiteit in te pompen aangezien je je personages en hun nut kan bijregelen naar hartenlust.

Conclusie

Disgaea 7 heeft me nog eens gegeven waar ik nood aan had. Luchtige, soms gewaagde humor gecombineerd met boeiende personages die samen op avontuur gaan, verrassende strategische mogelijkheden en een vlotte en creatieve gameplay. De game biedt een balans en variatie die zowat elke gamer zal aanspreken. Natuurlijk blijft de game een echte Disgaea titel waar grindwerk, levels, items zoeken en verkopen en turn based battles centraal blijven staan. De nieuwe opties in de game, gecombineerd met oude bekende personages en karaktertrekken maken Disgaea 7 een topgame om de serie te leren kennen of opnieuw te genieten van een betere titel in de reeks.

Good

  • vlotte gameplay zoals we Disgaea kennen
  • verbeteringen ten opzichte van vorig deel
  • jumbofication

Bad

  • focus is en blijft op grinden wat niet iedereen kan smaken.
8.6

Geweldig

Kevin heeft de gamewereld pas verkend toen hij dit via weekend- en vakantiewerk zelf kon bekostigen. Hierdoor heeft hij enkele generaties gemist maar dit compenseert hij graag door regelmatig zowel zijn collectie retro als current gen games aan te sluiten. Kevin heeft energie met bakken op reserve staan! De enige gekende methode om hem langer dan 13,42 minuten stil te laten zitten is door hypnose op basis van vlotte gameplay, meeslepende soundtracks, betoverende storylines en een dosis flatterende graphics.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lost Password