Dirt 5

Dirt 5
Dirt 5
Release Datum:Genre:Platform:, , , , Ontwikkelaar:Uitgever:Getest op:

We zijn ondertussen alweer aanbeland bij het vijfde deel uit de Dirt-reeks. Deze games stammen af van de Colin McRea games op de eerste PlayStation. Je kan dus wel stellen dat de reeks ondertussen een rijke geschiedenis heeft. In het begin ging het bij deze games puur om rally, daarna werden ook andere off-road events toegevoegd. Hierdoor verdween rally soms op de achtergrond. Dit is helemaal waar voor Dirt 5 waardoor dit geen rally game meer is in de pure zin, maar eerder een off-road beleving. Gelukkig hebben de fans nog de afgesplitste Dirt Rally-reeks die rally fans voorziet van een game, want rally komt hier niet aan te pas. 

In tegenstelling tot in Dirt 4 zal je in dit vijfde deel geen rally’s gaan uitrijden. Hiervoor heb je het volwassene broertje, Dirt Rally, wat een realistische rally sim is. Dirt 5 is dan weer het puberale broertje van Dirt Rally, een arcade off-road game, die vooral focust op spectaculaire races. Dit wordt ook weergegeven in de presentatie van de game waarin alles zeer luid, flashy en spectaculair wordt gebracht. Denk een beetje aan een mix van de oudere Dirt games met de sfeer van Forza horizon, enkel dan niet in een open world. En dit allemaal ondersteund met het iconische stemmenwerk van Troy Baker (Last of Us) en Nolan North (Uncharted).

Gymkhana

In Dirt 4 was het nog mogelijk om te kiezen tussen een arcade of sim beleving. Dirt 5 is arcade all the way. Een goede keuze als je het mij vraagt, want hierdoor weet deze reeks zich perfect te onderscheiden van de Dirt Rally Games. Hierdoor had de ontwikkelaar ook meer vrijheid om de game nog spectaculairder te laten ogen dan off-road racing al is. Als je over spectaculaire races en events spreekt, dan mag Gymkhana natuurlijk ook niet ontbreken. Deze mode, die zijn intrede deed in Dirt 3, schitterde in afwezigheid bij het vierde deel. Hoewel deze events nooit mijn favoriete type events waren, zijn ze toch een welkome toevoeging. Het is steeds weer uitdagend om een hoge score te behalen in deze events.

De bedoeling in Gymkhana is dan ook om zoveel mogelijk stunts uit te voeren. Denk bijvoorbeeld aan een Tony Hawk-achtige event, maar dan met een dikke wagen onder je kont. Net zoals in de eerder genoemde games moet je hier zoveel mogelijk tricks aan elkaar linken om een zo hoog mogelijke score te bekomen. Dit doe je door jumps te maken, driften, donuts te doen rond bepaalde objecten en veel meer. Dit uiteraard binnen de tijdslimiet. Het is pittig, het oogt spectaculair en het past perfect bij deze game.

Playground

Naast de terugkeer van Gymkhana zijn er nog enkele nieuwigheden te vinden in Dirt 5. Zo is nu de Playgrounds modus toegevoegd. In deze mode kan je zelf aan de slag met een track editor om een eigen race arena te ontwikkelen. Denk een beetje aan de opzet van de track editor zoals in Trackmania. Hier is het mogelijk om zelf een Gymkhana arena te maken of circuits voor de andere events. Je kan deze zo geschift en uitdagend maken als je zelf wil. Vervolgens kan je deze uploaden zodat iedereen ze kan uitproberen. Een zeer leuke toevoeging, zeker als je samen met wat vrienden tracks maakt en deze probeert te verslaan op hun eigen creatie. Fun verzekerd!

Dirt and Ice

Verder zijn de normale events aanwezig die je zou verwachten van een Dirt Game, zoals onder andere: Ultra Cross circuits, point-to-point Rally Raids en Path Finder events. Deze spelen zich niet enkel op dirt tracks af, maar ook op ijzige sneeuw circuits of zelfs over een bevroren meer. Je dient dan ook steeds je rijstijl aan te passen naargelang de ondergrond waarop je rijdt. Af en toe zal dit wat oefening vergen, maar na een tijdje zal je hier als een pro over kunnen laagvliegen.

De handling van de wagens voelen allen zeer goed aan. De besturing is vrij makkelijk, maar dat is natuurlijk eigen aan een arcade game. Vind je het wat te gemakkelijk of misschien toch wel te moeilijk, dan kan je nog altijd de rijhulp opschroeven of juist uitzetten om zo een gepersonaliseerde ervaring te creëren. Hierdoor is de game uitermate geschikt voor gamers van elk niveau.

Career

De game bevat natuurlijk ook en career modus. Deze verloopt redelijk standaard. Naarmate je meer events uitrijdt, zal je nieuwe events unlocken en meerdere type races en nieuwe locaties om op te racen. Na elke race verdien je XP, reputation en credits. Hiermee kan je verscheidene dingen unlocken. Denk bijvoorbeeld aan nieuwe skins voor je wagens, nieuwe stickers en decals om je race bolide mee op te fleuren of profiel kaartjes voor je online representatie. Met de credits tenslotte kan je dan weer nieuwe wagens gaan aankopen. De career mode brengt bijgevolg wat we gewend zijn, geen wereldschokkende vernieuwingen, maar dat is ook niet nodig. Er zijn talrijke events beschikbaar, waardoor je hier best wel een tijdje mee zoet bent.

Je kan hier ook een contract met een sponsor aangaan om net wat meer credits en dergelijke te kunnen verdienen. Op zich een leuk concept, buiten dat je ook zonder deze sponsors makkelijk credits verdient en je heel vlot auto’s unlocked. Wat ik ook jammer vind is dat je geen specifieke car template krijgt van de sponsor. Ook zullen de sponsor stickers niet automatisch op je wagen te zien zijn. Deze moet je echt zelf even op je design plaatsen. Op zich leuk dat er zoveel vrijheid is, maar dit doet het professionele gevoel van sponsors een beetje te niet. Want zelfs als je geen stickers ophangt of van compleet andere sponsors, krijg je nog de volledige bonus. Goed, we hebben het hier over een arcade game, maar het had toch gezorgd voor een grotere immersie in de career mode. Verder krijg je tijdens elke race ook nog optionele challenges, die extra uitdaging opleveren en die je kan uitvoeren om nog meer credits en rep te verdienen.

Nice view

De game is grafisch ook indrukwekkend te noemen, zelfs op de huidige generatie consoles. Dirt 5 is één van de mooiste racing games die ik al heb mogen aanschouwen op PlayStation 4 en Xbox One. Goed, het is net geen Forza of Gran Turismo, maar het is zeker indrukwekkend. Sommige gebieden hebben zeer mooie omgevingen waardoor je af en toe echt wel even wil gaan stilstaan met je wagen om deze te bewonderen. Deze game maakt me des te meer nieuwsgierig naar de grafische pracht die de PlayStation 5 en Xbox Series X|S gaan brengen.

Ook op vlak van geluid is het smullen geblazen. De motoren klinken lekker luid en rauw, hierdoor komen de beschikbare wagens nog indrukwekkender over. Ook de aanwezige muziek en het geweldige stemmenwerk dragen zeer veel bij tot de sfeer van deze game. Hierover heb ik dus ook niets dan lof.

Conclusie

Dirt 5 is een zeer leuke Off-road racing game geworden. Dankzij de geweldige handling van de wagens en de aanpasbare moeilijkheidsgraad is de game geschikt voor alle gamers. Er valt genoeg variatie te beleven in de beschikbare events, waardoor de game niet snel zal gaan vervelen. Dirt 5 is wat mij betreft de perfecte afsluiter van de huidige generatie op vlak van racing games. De game haalt het uiterste uit de huidige consoles, waardoor deze nog even laat zien waartoe onze oude  getrouwe machines in staat zijn. Bovendien vermoed ik dat deze game een mooi startschot is voor het racing genre op de next-gen consoles, gezien er ook een versie voor playStation 5 en Xbox Series X|S op de planning staat. We gaan nog mooie tijden tegemoet!

 

Good

  • Vier speler split-screen beschikbaar
  • Leuke presentatie en sfeer
  • Sterke handling
  • Audiovisueel indrukwekkend

Bad

  • Soms net iets te gemakkelijk
9

Fantastisch

Jimmy "Verjim" is een gedreven gamer, met Tekken als zijn all-time favoriet. Aangevoerd door alle beschikbare soorten koffie, speelt hij elke game op zijn pad en zorgt ervoor dat zijn lezers precies weten waar games in uitblinken of net mis lopen. Overdag is hij actief bezig met fotografie, maar wanneer de schaduw valt, zal de pen van deze oprichter en hoofdredacteur genadeloos inkt doen vloeien

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lost Password