Dead Rising 4

Dead Rising 4
Dead Rising 4

Frank West is terug in Dead Rising 4, en samen met Frank is er ook een nieuwe zombie epidemie aan de gang in Willamette. Hoogtijd dus voor onze ster-reporter om uit te zoeken wat er deze keer aan de hand is in Willamette. Gewapend met een Foto Camera en een dodelijk arsenaal aan wapens trekt Frank op onderzoek uit.

Dead Rising 4 is het nieuwste deel uit deze open world survival horror beat ’em up reeks ontwikkeld door Capcom Vancouver. In tegenstelling tot zijn voorgangers bevat Dead Rising 4 geen timer en kan je het verhaal niet in co-op spelen.

Keer terug naar Willamette

Dead Rising 4 speelt zich een jaar af na de zombie plaag in Los Perdidos. Frank West is niet langer een foto journalist, maar werkt nu als leraar. Hier wordt hij benaderd door één van zijn studentes, Vicky. Ze slaagt erin om Frank te overtuigen om samen met haar een militaire basis te gaan onderzoeken. Wat Frank echter niet weet is dat deze basis zich bevind in Willamette, waar de eerste zombie uitbraak zich afspeelde (Het eerste deel van Dead Rising). Al snel ontdekken ze dat deze basis nog steeds gebruikt word voor onderzoek naar zombies. Helaas worden ze vroegtijdig ontdekt, waarna Frank en Vicky moeten vluchten. Helaas voor Frank wordt hij herkent en hierdoor valselijk beschuldigd van terrorisme.

Na enkele maanden onderduiken en les geven onder een valse naam, wordt Frank toch gevonden door Agent Brad Park, die hem weet te overtuigen om een nieuwe zombie uitbraak in Willamette te onderzoeken, in ruil hiervoor zal zijn naam gezuiverd worden, en zal hij niet langer als terrorist gezocht worden.

Gameplay

Gameplay gewijs is er niet zo heel veel veranderd, buiten het gebrek aan een timer en een co-op story mode, maar daar kom ik dadelijk nog op terug. Dead Rising 4 is net zoals zijn voorgangers een open world beat ’em up, waarin je bijna alles wat je tegenkomt kan gebruiken als wapen. Ook deze keer kan je weer verbeterde combo wapens maken, door wapens en objecten te combineren tot een nieuw wapen. Dit is deze keer zelfs nog gemakkelijker gemaakt, want in tegenstelling tot in de oudere delen hoef je deze keer niet door menu’s heen te klikken, maar kan je gewoon in game nieuwe wapens maken. Dit werkt dan ook zeer vlot en haalt je niet uit de game. Wel is het opletten geblazen, want tijdens het maken van nieuwe wapens kunnen zombies je nog steeds aanvallen. Maar de beloning die je krijgt van deze combo wapens is het risico natuurlijk waard. Want wat is er leuker dan zombies in elkaar te slaan met een explosieve mokerhamer, of in stukjes te hakken met een brandend zwaard, of wat dacht je van een kruisboog die vuurwerk afschiet. Het kan allemaal in Dead Rising 4.

Nieuwe wapen combo’s kan je ontdekken door de blueprints te verzamelen die verspreid zijn over de hele map. Op deze manier kan je altijd wel iets nieuws bouwen en ontdekken, waardoor de wapens niet snel worden vervelen. Helaas kan dit niet gezegd worden over de rest van de game. Dead Rising 4 is namelijk een zeer makkelijke game geworden, en tevens ook een zeer simpele beat ’em up. Het enige dat jij immers dient te doen om zombies te doden is de aanval’s knop blijven rammen, en je zal zonder problemen alle zombies verslaan. Er zit geen uitgebreid combo of gevechtssysteem in deze game, waardoor het erg makkelijk is om grote horde’s zombies zonder enige moeite te verslaan. Hierdoor is de game met momenten toch net een tikje te simpel, en kan het al snel eentonig worden, want uiteindelijk ben je bijna heel je playtrough hetzelfde aan het doen. En dat kan natuurlijk na een tijdje beginnen vervelen.

Wat wel een leuke nieuwe toevoeging is, is dat je op verscheidene plekken een exosuit kan vinden en aantrekken. Denk een beetje aan een soort van ironman pak maar dan met minder snufjes. Met het exosuit kan je wapens oppikken die anders veel te zwaar zouden zijn om te dragen, waardoor je hiermee weer totaal andere wapens kan gebruiken. In de wereld zijn ook upgrades te vinden voor het exosuit, deze upgrades werken in principe hetzelfde als de combo wapens, je kan je exosuit hierdoor dan ook uitrusten met bijvoorbeeld elektriciteit of met ranged wapens. Let er echter wel op dat een exosuit maar een beperkt batterijleven heeft. Zodra je batterij leeg is ben je je exosuit kwijt, inclusief alle upgrades.

Geen Timer

Dead Rising 4 heeft geen timer meer, wat meteen ook betekend dat jij alle tijd van de wereld krijgt om een missie te voltooien. Dit heeft het voordeel dat je vanaf nu ook op je gemakje de wereld kan verkennen, zonder je zorgen te moeten maken dat je een missie zal falen omdat de tijd op is. Persoonlijk vind ik het leuk dat je nu alle tijd krijgt, maar niet alle fans van de vorige delen zullen dit leuk gaan vinden. De timer zorgde ervoor dat je constant onder druk stond om een missie op tijd te voltooien. Hierdoor was het ook vaak onmogelijk om alles te doen in één playtrough, waardoor dit je aanmoedigde om de game meermaals uit te spelen.

Het zal niet voor iedereen een gemis zijn, maar toch kan het ervoor zorgen dat je de game net iets sneller beu zal worden, aangezien de gameplay met momenten best eentonig is. Persoonlijk vind ik dan ook dat men beter een optie had toegevoegd om te kiezen of je met of zonder timer speelt. Maar laat dit de pret zeker niet onderdrukken, want Dead Rising 4 is en blijft een leuke game, zelfs zonder timer. Zeker in kortere sessies is de game zeer vermakelijk.

De terugkeer van Frank West

Frank West is terug, en we zullen het geweten hebben. Frank is nog steeds dezelfde sarcastische persoon, die tijdens het doden van zombies met regelmaat geslaagde one-liners weet te brengen. Hoewel Frank een nieuwe voice actor heeft en een nieuwe look, blijft het personage toch herkenbaar. vergeet ook niet dat Frank ondertussen 52 jaar oud is, waardoor dit toch een geloofwaardig gegeven is. Want het zou tenslotte niet realistisch zijn moest frank na al die jaren nog even jeugdig klinken en eruitzien.

Ondanks dat zowel Frank als de game op een komische manier gebracht worden, zit er toch een zeer interessant en met momenten zelfs serieus verhaal in de game. De combinatie van het serieuze verhaal en de komische ondertoon is in mijn ogen erg geslaagd. Zo kan je in de wereld verschillende outfits vinden en aantrekken, gaande van normale tot ronduit belachelijk ogende kleding. Wil je Frank een zomerjurkje aantrekken? Geen probleem het kan gewoon, net zoals en harnas of één of ander carnavals kostuum, het is perfect mogelijk. Hou er echter wel rekening mee dat Frank ook in de cutscenes het outfit zal dragen dat jij hem hebt aangetrokken. Hoewel de outfits erg komisch kunnen zijn, kan het hierdoor soms moeilijk zijn om een belangrijke scene serieus te nemen. Maar uiteindelijk beslis je natuurlijk zelf hoe je hem zal aankleden.

Weg Psychos

De in mijn ogen zeer interessante boss karakters – de psychos-  uit de vorige Dead Rising delen zitten helaas niet meer in deze game. En persoonlijk vind ik dit een enorm groot gemis. Deze psychos werden steeds met een leuke cutscene geïntroduceerd, gevolgd door een vaak leuk en komisch gevecht. Deze zijn nu vervangen door sterkere NPC’s met een volledig gebrek aan persoonlijkheid. Deze personages zijn sterkere varianten op de normale personages, en zijn eigenlijk veel te gemakkelijk te verslaan. Hierdoor beleef je dan ook nooit de memorabele boss gevechten zoals je deze wel had in de andere Dead Rising games. Jammer, want dit had de game nog veel interessanter gemaakt.

Kleine bugs en glitches

Een ander minpuntje is dat ik best wel enkele bugs en glitches ben tegengekomen tijdens mijn playtrough. De meeste zijn gelukkig niet game breaking, maar het doet de geloofwaardigheid van de wereld natuurlijk geen eer aan. Zo gebeurde het op een gegeven moment dat de zombies niet correct inladen, waardoor je deze in de verte in de lucht zag zweven, en deze naar beneden vielen zodra je in de buurt komt. Het is een komisch zicht natuurlijk, maar het haalt je wel uit de game. Het zelfde probleem kan soms gebeuren met objecten in de wereld, deze zie je af en toe wel eens enkele centimeter boven de grond of boven een tafel zweven.

Een andere glitch die ik enkele keren tegenkwam was het feit dat frank plots zelf als wapen reageerde. Wanneer een zombie in die staat Frank aanraakte, dan viel die neer of kreeg die damage, net zoals wanneer jij die zombie zou aanvallen met een wapen. hierdoor kon je zelf geen schade meer oplopen, en gewoon zonder problemen door een horde zombies wandelen, en kills scoren zonder verder ook maar iets te doen. Hoewel dit natuurlijk erg handig is, is dit absoluut niet de bedoeling, want hierdoor zit er natuurlijk geen uitdaging meer in. Gelukkig was dit makkelijk op te lossen door een ander wapen op te rapen en te selecteren.

Een grotere fout kwam ik tegen in de laatste missie. hierin moet je een ander personage zien te volgen, maar op een gegeven moment bleef dat personage ter plekke staan, waardoor er geen verdere progressie meer mogelijk was in die missie. De enige oplossing was dan ook om jezelf te laten sterven of een vorige checkpoint te laden. Buiten deze foutjes valt er gelukkig niet veel aan te merken aan deze game. Zelfs wanneer er honderden zombies op je scherm weergegeven werden bleef de frame rate erg stabiel, en dat is iets waar tegenwoordig niet veel games meer in slagen.

Conclusie:

Dead Rising 4 is een zeer vermakelijke game geworden. De game neemt zichzelf niet te serieus, maar bevat ondanks dat gegeven toch een zeer leuk en met momenten toch een serieus verhaal. De gameplay is erg leuk, maar kan best eentonig worden vanwege de repetitieve aard van deze game. Gelukkig maken de vele combo wapens het interessant om hiermee te gaan experimenteren. Ondanks het ontbreken van een timer kan ik deze game absoluut aanraden aan zowel fans als nieuwkomers.

 

Good

  • Geslaagde humor
  • Leuke wapens
  • Goed uitgewerkt verhaal
  • Stabiele Framerate

Bad

  • Te gemakkelijk
  • Geen co-op story modus
  • Enkele technische onvolmaaktheden
7.5

Goed

Jimmy "Verjim" is een gedreven gamer, met Tekken als zijn all-time favoriet. Aangevoerd door alle beschikbare soorten koffie, speelt hij elke game op zijn pad en zorgt ervoor dat zijn lezers precies weten waar games in uitblinken of net mis lopen. Overdag is hij actief bezig met fotografie, maar wanneer de schaduw valt, zal de pen van deze oprichter en hoofdredacteur genadeloos inkt doen vloeien

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lost Password