De evolutie en geschiedenis van Mortal Kombat

De Mortal Kombat-serie weet gamers al tientallen jaren te boeien met zijn intense vechtgameplay, over-the-top gore en rijke geschiedenis. Sinds het debuut in 1992 is de franchise geëvolueerd en uitgebreid en neemt het spelers mee op een epische reis door verschillende werelden en dimensies. De gamewereld is getuige geweest van de opkomst van talloze iconische franchises, maar er zijn er maar weinig die zo’n blijvende impact hebben achtergelaten als Mortal Kombat. Wat begon als een eenvoudig arcadespel is uitgegroeid tot een multimediale franchise met actie-avonturengames, stripboeken, tv-series en zelfs films.

De beginjaren: Mortal Kombat 1-3

Mortal Kombat (1992): De geboorte van een legende

In 1992 barstte Mortal Kombat los in de arcadehal en liet spelers kennismaken met een nieuw niveau van geweld en wreedheid in vechtgames. Mortal Kombat werd ontwikkeld door Midway Games en bevatte gedigitaliseerde acteurs, waardoor de personages er levensecht uitzagen. Mortal Kombat, werd synoniem met intense gevechten en bloederige fatalities.

In de eerste Mortal Kombat-game maakten spelers kennis met een toernooi genaamd Mortal Kombat, dat werd gehouden door de zieltogende tovenaar Shang Tsung op zijn privé-eiland. Dit toernooi diende als een manier om te voorkomen dat de krachten van Outworld het Aardrijk binnenvielen. Spelers konden kiezen uit een reeks iconische personages, waaronder Liu Kang, Raiden, Scorpion, Sub-Zero, Sonya Blade, Johnny Cage en Kano, elk met hun eigen vechtstijl en speciale moves.

Mortal Kombat II (1993): De saga gaat verder

Voortbordurend op het succes van het originele spel werd in 1993 Mortal Kombat II uitgebracht. In dit vervolg werden enkele nieuwe personages geïntroduceerd, zoals Kitana, Mileena, Baraka en Jax, waardoor het rooster werd uitgebreid en er meer diepte werd toegevoegd aan de lore van het spel.

In Mortal Kombat II verhuist het toernooi naar Outworld, waar de Earthrealm-strijders het opnemen tegen keizer Shao Kahn. Liu Kang komt opnieuw als overwinnaar uit de bus, hij verslaat Shao Kahn en redt Earthrealm wederom van een invasie.

Mortal Kombat III (1995): De strijd om Earthrealm

Mortal Kombat III was een belangrijke mijlpaal in de serie, met de introductie van nieuwe gameplaymechanics en een verdere uitbreiding van de personages. De game bevatte een vernieuwd combosysteem, waardoor spelers verwoestende combinaties van aanvallen konden uitvoeren. De release van Mortal Kombat III verstevigde de plaats van de franchise in de gamegeschiedenis.

In het verhaal van de game keert Shao Kahn terug desondanks zijn nederlaag in het vorige deel. Hij laat zijn overleden vrouw, koningin Sindel, herrijzen op aarde, opent een portaal en lanceert een invasie. Liu Kang en zijn bondgenoten moeten Earthrealm opnieuw verdedigen en Shao Kahn verslaan.

De gameplay van de eerste drie Mortal Kombat games was relatief eenvoudig vergeleken met moderne vechtgames. Spelers konden speciale bewegingen uitvoeren, zoals vuurballen en uppercuts, met behulp van eenvoudige knoppencombinaties. Het was echter de introductie van “Fatalities” die Mortal Kombat echt anders maakte. Fatalities waren gruwelijke finishing moves waarmee spelers hun tegenstanders op allerlei creatieve en bloederige manieren konden afmaken.

Het 3D tijdperk

Mortal Kombat 4 (1997): Een nieuwe bedreiging duikt op

Mortal Kombat 4 markeerde een overgang voor de serie, met de overgang van 2D sprites naar 3D character models. De game introduceerde opnieuw nieuwe gameplay-mechanics, zoals het gebruik van wapens. Mortal Kombat 4 bracht een frisse ervaring voor spelers en verjongde de franchise.

In het verhaal komt een schurkachtige Elder God genaamd Shinnok naar voren als de belangrijkste antagonist. Raiden had Shinnok eerder verslagen en gevangen gezet in de Netherrealm. Met de hulp van zijn tovenaar Quan Chi probeert Shinnok verschillende rijken te veroveren, waaronder de Earthrealm. De Earthrealm-strijders moeten samenwerken om deze nieuwe bedreiging te stoppen.

Mortal Kombat: Deadly Alliance (2002): Onwaarschijnlijke allianties

Mortal Kombat: Deadly Alliance introduceerde een nieuw hoofdstuk in de serie, waarin de alliantie tussen Shang Tsung en Quan Chi centraal stond. Deze game had een unieke verhaallijn en introduceerde verschillende nieuwe personages, waaronder Kenshi, Frost en Mavado. Mortal Kombat: Deadly Alliance introduceerde daarnaast ook een nieuw gameplay-mechanisme genaamd “Fighting Styles”. Elk personage had nu toegang tot meerdere vechtstijlen, waardoor er een grotere verscheidenheid aan combo’s en strategieën mogelijk was. De game bevatte ook een speciale verhaalmodus, Konquest, die dieper inging op de lore van het Mortal Kombat-universum.

In het verhaal van de game bundelen Shang Tsung en Quan Chi hun krachten om Liu Kang te doden en hun vijanden uit te schakelen. Ze slagen erin Liu Kang en andere helden te verslaan en zelfs Liu Kang te doden. Hun alliantie brokkelt uiteindelijk echter af, wat leidt tot de wederopstanding van Onaga, de drakenkoning.

Mortal Kombat: Deception (2004): De terugkeer van oude kwaden

Mortal Kombat: Deception vervolgde de epische saga en bracht de opnieuw tot leven gewekte heerser van Outworld, Onaga, terug als de belangrijkste antagonist. Dit deel introduceerde nieuwe gameplay-functies, zoals het oplossen van puzzels en interactieve omgevingen en het concept van “Hara-Kiri”, waarmee verliezende spelers een zelfvernietigende finisher konden uitvoeren voordat hun tegenstander een Fatality kon uitvoeren. Deception breidde ook het rooster uit met nieuwe personages zoals Shujinko en Havik, en voegde diepte toe aan het steeds groter wordende Mortal Kombat-universum.

In het verhaal van de game leiden de acties van Shang Tsung en Quan Chi onbedoeld tot de wederopstanding van Onaga. De Earthrealm-strijders moeten zich, samen met voormalige vijanden als Shao Kahn en Goro, verenigen om dit oude kwaad te verslaan.

Mortal Kombat: Armageddon (2006): De ultieme krachtmeting

Mortal Kombat: Armageddon betekende het voorlopige hoogtepunt van de serie, met het grootste aantal personages tot nu toe. Het spel introduceerde het concept van het “Ultieme Mortal Kombat Toernooi”, waarin vechters uit verschillende rijken streden om de ultieme macht. Armageddon bevatte meer dan 60 personages en was bedoeld om fans de ultieme Mortal Kombat-ervaring te bieden. De game introduceerde een ‘create-a-character’-functie, waarmee spelers hun eigen vechters konden aanpassen met unieke bewegingen en verschijningen. Armageddon markeerde ook het einde van het 3D-tijdperk, want de franchise zou snel een reboot ondergaan.

In het verhaal van de game staan de rijken op instorten door het grote aantal vechters. De Elder Gods bouwen een gigantische piramide en beloven de ultieme macht aan de winnaar van het toernooi. Het canon einde onthult dat Shao Kahn als winnaar uit de bus komt, Raiden verslaat en hem ernstig verwondt. Terwijl Raiden, verslagen en op het randje van de dood op de grond lag, greep hij naar een speciaal amulet dat hij altijd bij zich droeg. Hiermee stuurt Raiden een boodschap naar zijn jongere zelf via zijn amulet in de hoop het einde der tijden te voorkomen.

Armageddon was het hoogtepunt van het 3D-tijdperk van de franchise. Met meer dan 60 personages was Armageddon bedoeld om fans de ultieme Mortal Kombat-ervaring te bieden. Armageddon markeerde ook het einde van het 3D-tijdperk, want de franchise zou hierna een reboot ondergaan.

De New Era

Mortal Kombat 9 (2011): Een opnieuw ontworpen universum

Mortal Kombat 9, ook wel bekend als Mortal Kombat, diende als een soft reboot van de serie. Deze game vertelt de gebeurtenissen van de eerste drie Mortal Kombat-games opnieuw, met bijgewerkte graphics en gameplaymechanieken. Mortal Kombat 9 bevatte een verfijnd vechtsysteem, interactieve omgevingen en de introductie van de move “X-Ray”, waarmee spelers de interne schade van hun tegenstanders konden zien.

In het verhaal van de game ontvangt Raiden een bericht van zijn toekomstige zelf, waarin hij waarschuwt voor het naderende onheil door de overwinning van Shao Kahn. Raiden probeert de tijdlijn te veranderen, maar zijn acties hebben onbedoelde gevolgen. De Earthrealm-krijgers nemen het opnieuw op tegen de troepen van Outworld, wat leidt tot een climaxgevecht met Shao Kahn.

Mortal Kombat X (2015): Nieuwe generatie, nieuwe bedreigingen

Mortal Kombat X introduceerde een nieuwe generatie vechters, waaronder de kinderen van de oorspronkelijke personages, zoals Cassie Cage, de dochter van Johnny Cage en Sonya Blade. De game bevatte verbeterde graphics, brute nieuwe fatalities en introduceerde variaties voor elk personage, waardoor meer diverse gameplaystijlen mogelijk werden. De game bevatte ook een Faction War-modus, waarin spelers zich konden aansluiten bij een van de verschillende facties en het online tegen anderen konden opnemen.

Het verhaal van Mortal Kombat X begint jaren na de gebeurtenissen van Mortal Kombat 9. Raiden is corrupt geraakt door duistere energie en er duikt een nieuwe bedreiging op in de vorm van de verbannen Elder God, Shinnok. De Earthrealm-strijders moeten zich verenigen om Shinnok en zijn bondgenoten te stoppen, waaronder Quan Chi en de revenants van gevallen helden.

Mortal Kombat 11 (2019): Tijdwendingen en nieuwe realiteiten

Mortal Kombat 11 bracht de serie naar nieuwe hoogten, met een verhaal dat de tijdlijn breekt en verfijnde gameplaymechanieken. De game introduceerde een verhaallijn met tijdreizen, waardoor spelers konden communiceren met vroegere en toekomstige versies van zichzelf. Mortal Kombat 11 bevatte ook een robuust aanpassingssysteem, waarmee spelers hun vechters konden personaliseren met verschillende kostuums, uitrusting en vaardigheden.

In het verhaal van de game probeert een nieuwe schurk genaamd Kronika, de Keeper of Time, de geschiedenis te herschrijven en een nieuwe realiteit te creëren. Ze rekruteert vroegere en huidige versies van personages, waardoor een botsing tussen verschillende tijdperken ontstaat. Vuurgod Liu Kang ontpopt zich als de held en verslaat Kronika en creëert een nieuwe tijdlijn.

Mortal Kombat 1 (2023): Een soft reboot

Met de release van Mortal Kombat 1 in 2023 begint de serie aan een nieuwe soft reboot, waarbij spelers een nieuwe kijk krijgen op de iconische personages en de lore van de franchise. De game begint met de nieuwe vuurgod Liu Kang, die de vorige tijdlijn gereset heeft in de hoop een vredigere uitkomst te kunnen bieden in deze nieuwe tijdlijn. Hierdoor ga je de bekende personages in een nieuw en verrassend licht zien, waardoor je deze op een heel andere manier leert kennen. Voor meer over Mortal Kombat 11 verwijs ik je door naar onze review.

De impact en het nalatenschap van Mortal Kombat

Mortal Kombat heeft door de jaren heen een onuitwisbare stempel gedrukt op de game-industrie. Van de controversiële weergave van geweld, tot de innovatieve spelmechanics, de franchise heeft consequent de grenzen verlegd van wat mogelijk is in een vechtgame. Mortal Kombat heeft niet alleen miljoenen spelers vermaakt, maar ook de industrie als geheel beïnvloed.

Een van de belangrijkste bijdragen van Mortal Kombat is de introductie van het classificatiesysteem voor videogames. De controverse rond het geweld in de game leidde tot de oprichting van het Entertainment Software Rating Board (ESRB) en in diens verlengde PEGI, dat de inhoud van videogames beoordeelt en consumenten helpt te informeren over inhoud die geschikt is voor hun leeftijd.

Mortal Kombat heeft niet alleen invloed gehad op de game-industrie, maar is ook de virtuele wereld overgestoken. De franchise heeft verschillende adaptaties voortgebracht, waaronder een succesvolle filmserie, stripboeken en merchandise. De iconische personages van Mortal Kombat, zoals Scorpion en Sub-Zero, zijn culturele iconen geworden die zowel door gamers als niet-gamers worden herkend.

Mortal Kombat heeft een lange weg afgelegd, van zijn bescheiden begin in de speelhallen tot zijn status als pop-cultuurfenomeen. Het bescheiden begin in 1992 tot het nieuwste deel in 2023 heeft Mortal Kombat de tand des tijds doorstaan en spelers weten te boeien met zijn intense vechtgameplay, boeiende personages en ingewikkelde verhaal. Terwijl Mortal Kombat zich blijft ontwikkelen en aanpassen aan nieuwe technologieën, kijken fans reikhalzend uit naar het volgende hoofdstuk in deze legendarische vechtgame-franchise.

De reis van Mortal Kombat is er een van constante evolutie geweest, waarbij de grenzen van wat mogelijk is in de wereld van vechtgames zijn verlegd. Met elke nieuwe aflevering weet de franchise spelers te boeien met zijn unieke mix van vechtkunsten, fantastische werelden en, natuurlijk, de kenmerkende gore. Terwijl Mortal Kombat zijn geschiedenis blijft schrijven, is één ding zeker: deze iconische franchise zal een blijvende impact hebben op de gamewereld. Het gevecht om Earthrealm is nog lang niet voorbij.

Jimmy "Verjim" is een gedreven gamer, met Tekken als zijn all-time favoriet. Aangevoerd door alle beschikbare soorten koffie, speelt hij elke game op zijn pad en zorgt ervoor dat zijn lezers precies weten waar games in uitblinken of net mis lopen. Overdag is hij actief bezig met fotografie, maar wanneer de schaduw valt, zal de pen van deze oprichter en hoofdredacteur genadeloos inkt doen vloeien

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lost Password