CTR: Retrospective

CTR: Retrospective
CTR: Retrospective
Release Datum:Genre:Platform:Ontwikkelaar:Uitgever:, , ,

Crash Bandicoot! Welke gamer kent deze knaap ondertussen niet? Wie de populaire games op de originele playstation heeft gemist of ze kent maar simpelweg miste kreeg vorig jaar de kans om deze te (her)ontdekken op de huidige generatie consoles. De heruitgave van de games onder de naam Crash Bandicoot N. Sane Trilogy was zeker een succes en diende als voorbode voor andere franchises zoals Spyro. Ik gok dat deze hypetrein nog niet op volle snelheid is en er dus nog meer zal volgen. Natuurlijk mogen we niet vergeten waar alles vandaan komt en verdient dus soms de originele game om nog eens in de schijnwerper te staan. 

Crash Team Racing

Laten we het even niet meer hebben over de remake die eraan komt maar ons focussen op de originele game. Crash Team Racing, of zoals de meeste zeggen ‘CTR’, is een racing game uit 1999 voor de PS1. Crash Bandicoot was in die tijd populair en spin-offs van populaire franchises waren bijna dagelijkse kost. Zo is er ook nog de game ‘Crash Bash’ uit de reeks voortgekomen, en kregen de Ps2, Xbox en Gamecube een vervolg gekomen genaamd ‘Crash Tag Team Racing’. Er is ook lang gespeeld met het idee om een cartoon te maken rond de populaire bandicoot maar we wijken af. CTR gebruikt zowat alle personages uit de 3 adventure games van de reeks en stopt ze in een Go-cart. Voor deze game meld zich een nieuwe schurk genaamd ‘Nitrous Oxide’ die zich komt bemoeien met de races van onze bekende personages. Hij schuimt immers de cosmos af op zoek naar waardige tegenstanders en blaast de planeet op als de beste racer van die planeet niet voldoet aan zijn niveau. Hoog tijd dus om te kijken wie hier de beste racer is en hem of haar het lot van de wereld in handen te duwen.

Bekende formule, uniek resultaat

Om je ‘Adventure’ te starten kies je je personage uit de verschillende mogelijkheden. Zoals wel vaker in dergelijke games zijn er verschillende racers met hun eigen plus- en minpunten. Eenmaal gekozen speel je het volledig verhaal met dit personage. Je personage inruilen voor iemand met geschiktere pluspunten voor een race kan dus helaas niet. Verspreid over de verschillende parcours, met verschillende storende elementen en verdoken short-cuts, staan kisten met wapens en gadgets zodat je het parcours kan omtoveren tot een waar raceveld/oorlogsgebied. Ook kan je gaandeweg appels oprapen die je, zodra je er 10 hebt, voorzien van dat klein beetje extra in je prestaties. Deze appels verlies je wel eens terug door in een val te trappen, in een put te vallen of andere situaties. Bijzonder aan dit spel is de mogelijkheid om te springen, om bijvoorbeeld schansen beter te nemen, wapens te ontwijken of TNT dozen van je af te werpen, en om te driften in bochten. Beide manoeuvres zijn uiteindelijk noodzakelijk als je de game echt volledig wilt uitspelen. Zo voltooi je race na race en kom je om na een bepaald aantal parcours een sterkere tegenstander tegen die de huidige regio, in opdracht van Nitrous Oxide, domineert als eindbaas.

Wat wel speciaal is in deze game, is de manier waarop je van race naar race kan gaan. Je bevindt je op een algemene kaart waar verschillende toegangspunten naar nieuwe racen opflikkeren. Wil je deelnemen aan een race dan rij je naar dat punt en werp je jezelf als het ware in dat portaal om aan de startlijn te verschijnen. Het klinkt misschien wat stom om te lezen maar het zorgde voor dat klein beetje extra oefenen met je cart of gewoon dat klein beetje extra plezier en gekkigheid tussen races in. Zo rij je wat rond op je kaart en spring je links en rechts een race binnen. In het begin is dit slechts 1 race maar per race die je wint speel je opnieuw een volgende vrij enzovoort. Eenmaal een race gewonnen krijg je een ‘Trophy’. Als je in die omgeving alle trophies hebt meldt de baas van de zone zich aan en daagt die jou uit voor een 1-1 race op zijn parcours dat naar hem is vernoemd. Door hem te verslaan krijg je een ‘Boss Key’ en toegang tot de volgende regio en gaat je avontuur weer verder. Door 4 Boss Keys te hebben krijg je de kans om het op te nemen tegen Nitrous Oxide en dus het spel uit te spelen. Hier blijft het echter niet bij want, zoals bij de adventure games van Crash Bandicoot, kan je eerder verslagen levels opnieuw spelen om extra’s vrij te spelen.

Extra’s in Adventure

Zoals ik net zei kun je eerder verslagen levels dus opnieuw spelen. Door het parcours opnieuw te betreden krijg je de keuze om een van de volgende opties te spelen. Je kan gewoon opnieuw racen maar ook proberen om een ‘Relic’, ‘CTR-token’ of ‘Gem’ te verkrijgen. Bij het kiezen van de Relic optie verdwijnen alle kisten voor wapens en verschijnen over het parcours kisten met tijdsbonussen. De bedoeling is om de beste  tijd neer te zetten. Per kist dat je pakt stopt de tijd voor het aantal seconden dat overeenkomt met de waarde die op de kist staat. Afhankelijk van je prestaties win je een Sapphire, Gold of Platinum Relic. Kies je voor de CTR-token optie dan moet je terug racen tegen de gebruikelijke tegenstanders. Nu verschijnt er ergens op de map echter een ‘C’, een ‘T’ en een ‘R’. Deze moet je vinden, pakken en de race winnen om de CTR-token te bemachtigen. Als je wint maar een letter mist of de letters hebt maar niet eerste eindigt, win je het token dus niet. Als je genoeg CTR-tokens van dezelfde kleur verzamelt speel je ook de Gem-optie vrij. Deze races vind je op een apart gedeelte van de kaart terug. Door deel te nemen aan een ‘Gem Cup’ race je 4 races. Kom je hier als eindwinnaar uit speel je (eindelijk) een nieuw personage vrij.

Opties genoeg buiten Adventure

De game bezit naast de ‘Adventure’ optie nog een paar andere opties zoals ‘Time trial’, ‘Arcade’, ‘VS’, en ‘Battle’. In Time Trial krijg je een parcours uit de Adventure optie en moet je deze in je eentje zo snel mogelijk uitrijden. Alle kisten met gadgets, appels en dergelijke zijn van het parcours verdwenen maar storende elementen zoals dieren, planten en dergelijke hebben hun plaats behouden. Als je eindtijd snel genoeg was krijg je de stem van Nitrous Oxide te horen en kan je vanaf dan tegen zijn ‘ghost’ rijden. Als je deze verslaat op alle beschikbare parcours krijg je eindelijk het personage Nitrous Oxide tot je beschikking voor alle opties behalve Adventure.

Ook kan je gaan voor de ‘Arcade’ optie. In deze setting kun je alleen of met 2 deelnemen aan een cup van 4 races. Verder lijkt alles gewoon op de settings van de adventure optie dus alle kisten staan op hun oorspronkelijke plaats, appels liggen verspreid over de weg en je tegenstanders starten samen met jou aan de startplaatsen.

In ‘VS’ sta je oog in oog met minstens 1 speler langs je op de bank. In deze game kan je ook de playstation Multitap aansluiten zodat je met 4 tegelijk kan spelen. De settings en opties op de parcours zijn hetzelfde als in Adventure maar er zijn, buiten de spelers, geen andere deelnemers in de race.

Als laatste kan je kiezen voor my personal favorite: ‘Battle’. Vergeet het racen even. Er is geen startlijn en geen finish. Alleen een tijds- of levenslimiet. Plaats jezelf, samen met maximum 3 andere spelers, in een gesloten arena met wat appels en veel wapens en gadgets ter beschikking en ga helemaal los! Bij het opstarten kun je ook nog eens kiezen of spelers samen in een ploeg zitten, welke wapens of gadgets je toelaat, hoe lang een match duurt,… Deze optie heeft mij altijd het meeste plezier en spanning bezorgd. Bij een race kun je wat grommelen over hoe de achterste altijd de beste wapens krijgt, iedereen weet dat dit is zodat de race spannend blijft en hij kans blijft houden, maar niet in deze optie! Wapens zijn willekeurig, hoewel degene met achterstand toch net dat leuke wapen iets vaker lijkt te krijgen, maar dan nog toont deze optie het meest welke speler nu juist echte CTR-skills bezit.

Conclusie

CTR is een mijlpaal geweest voor vele PS1-gamers. De formule lijkt dan wel erg op die van andere reeksen maar weinigen zijn zo populair en goed uitgewerkt geraakt als CTR. Deze game speelt ongelooflijk vlot, heeft alles wat een titel de status van toptitel doet krijgen en is in mijn ogen een tijdloze klassieker. Als bij de remake (een beetje) wordt vastgehouden aan de originele succesformule zal deze game uren en uren gameplezier garanderen in menig huishoudens!

Kevin heeft de gamewereld pas verkend toen hij dit via weekend- en vakantiewerk zelf kon bekostigen. Hierdoor heeft hij enkele generaties gemist maar dit compenseert hij graag door regelmatig zowel zijn collectie retro als current gen games aan te sluiten. Kevin heeft energie met bakken op reserve staan! De enige gekende methode om hem langer dan 13,42 minuten stil te laten zitten is door hypnose op basis van vlotte gameplay, meeslepende soundtracks, betoverende storylines en een dosis flatterende graphics.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lost Password