Carmageddon: Retrospective

Carmageddon: Retrospective
Carmageddon: Retrospective
Release Datum:Genre:Ontwikkelaar:Uitgever:

Carmageddon is een gewelddadige vehicular combat game, die voor het eerst verscheen in 1997 voor MS-DOS en Windows. Carmageddon is gebaseerd op de cultfilm Death Race 2000 en was bij zijn release een groot succes. Ikzelf heb Carmageddon dan ook enorm veel gespeeld bij zijn release, en zelfs nu 19 jaar later speel ik nog af en toe deze game. Carmageddon is dan ook één van mijn persoonlijke all time favourites. Hoe goed de game is verouderd kan je hier lezen natuurlijk.

De ontwikkeling van Carmageddon was oorspronkelijk niet begonnen als vehicular combat game. Het originele idee was om een Destruction Derby-achtig spel te ontwikkelen. Met andere woorden een banger racing sim. Hiervoor had Stainless Software er dan ook reeds een prototype van gemaakt, al heeft men dit idee uiteindelijk laten vallen omdat men de Mad Max licentie te pakken had gekregen. Hierna werd de game omgevormd tot een Mad Max game. Deze licentie is uiteindelijk niet doorgegaan, waarna men de licentie voor Death Race 2000 wist binnen te slepen. Door deze licentie werden ook voetgangers toegevoegd aan de game, die je uiteraard kon overrijden. Uiteindelijk is ook deze licentie niet doorgegaan. De bedoeling was om een game te ontwikkelen die bij een nieuwe Death Race 2000 film zou horen, maar aangezien deze film werd geannuleerd is ook de licentie teruggetrokken.

http://i1164.photobucket.com/albums/q575/GamebrainBE/dosbox%202016-05-06%2018-33-28-24_zps0n6ffvud.jpg

SCi en Stainless Software beslisten vervolgens om toch verder te gaan met de ontwikkeling van hun game, en noemden deze Carmageddon. Het voordeel hieraan is dat ze nu hun eigen IP in handen hadden, waardoor ze de vrijheid hadden om te ontwikkelen wat ze maar wilden. Zoals de meeste gamers ondertussen wel weten, werd Carmageddon hierdoor een enorm succes. Stainless heeft ook bekendgemaakt dat Carmageddon meer dan 2 miljoen keer werd verkocht. Zelfs nu in 2016 is Carmageddon nog steeds populair en er is momenteel dan ook een nieuwe Carmageddon game in ontwikkeling.

Carmageddon heeft niet echt een verhaal, maar dat doet er niet toe in een game waarin het de bedoeling is om je tegenstanders uit te schakelen, en om zoveel mogelijk slachtoffers te maken. Een event in Carmageddon kan je op meerdere manieren winnen. Je kan de race uitrijden door alle checkpoints te volgen (maar dat deed eigenlijk bijna niemand) of je kan de race winnen door alle tegenstanders te vernietigen of door alle voetgangers die in het level aanwezig zijn te doden. En eerlijk, die laatste twee manieren zijn natuurlijk veel leuker en bevredigender dan de race gewoonweg uit te rijden. Ikzelf heb dan ook nog nooit een event uitgereden door alle checkpoints te volgen., want ik wou bloed zien natuurlijk! Om een event te winnen moest je wel zorgen dat je dit binnen de tijd wist te doen. Gelukkig kan je wel extra tijd bijverdienen door checkpoints te volgen, tegenstanders te rammen, en uiteraard door voetgangers omver te rijden. Wist je dit laatste stijlvol te doen, dan kreeg je zelfs een extra tijdbonus. Ook is er de mogelijkheid om verschillende power-ups op te rapen, waardoor je nog meer dood en verderf kan zaaien. Zo heb je power-ups specifiek om tegenstanders te beschadigen, maar ook natuurlijk om voetgangers te doden. Denk bijvoorbeeld maar aan de “Electro Bastard Ray”, waarbij iedere voetganger die bij jou in de buurt kwam geëlektrocuteerd werd.

http://i1164.photobucket.com/albums/q575/GamebrainBE/dosbox%202016-05-06%2018-08-50-38_zpse8hnvr1f.jpg

Hierdoor was Carmageddon best controversieel voor zijn tijd. In verschillende landen mocht de game niet in de huidige staat worden uitgebracht. In landen zoals Duitsland werden de voetgangers dan ook vervangen door zombies met groen bloed, of door robots met olie als bloed. Gelukkig mocht de game in België en Nederland wel met gewone mensen als voetgangers verschijnen. Ondertussen zijn we wel wat meer gewend op vlak van geweld in games, waardoor Carmageddon hedendaags niet meer zo shockerend en gewelddadig overkomt.

Ondanks dat Carmageddon tegenwoordig niet meer zo grof overkomt, blijft het een geweldige game om te spelen. Carmageddon is dan ook nog zeer goed speelbaar in deze moderne tijd en blijft gelukkig ook nog steeds leuk om te spelen. Hoewel de graphics erg verouderd zijn, is het nog steeds perfect speelbaar. Carmageddon was ook revolutionair voor zijn tijd. Bij zijn release beschikte Carmageddon over de meest geavanceerde physics. Nog nooit eerder waren die zo goed uitgewerkt. Hoewel de physics natuurlijk niet perfect waren, waren deze wel erg indrukwekkend voor zijn tijd. Ook de schade die de auto’s opliepen was erg indrukwekkend en nog niet eerder gezien. Schade had trouwens ook invloed op de rijprestaties van je wagen. Wanneer je veel schade had, werd het moeilijker om je wagen goed te besturen of kon je niet meer op topsnelheid rijden. Gelukkig kon je wel ten alle tijden je voertuig herstellen, althans als je genoeg credits had natuurlijk.

http://i1164.photobucket.com/albums/q575/GamebrainBE/dosbox%202016-05-06%2018-10-03-34_zpsb4gbhq3y.jpg

Carmageddon is ondanks zijn leeftijd nog steeds een erg leuke game om te spelen. Hoewel de graphics sterk verouderd zijn, mag dit de pret niet onderdrukken, het blijft geweldig om tegenstanders in de prak te rijden, en om voetgangers te doden met een vette splat! Ik kan dan ook iedereen aanraden om Carmageddon zeker eens te proberen. Zowel gamers die de reeks vroeger al gespeeld hebben, als jongere gamers die hier niet bekend mee zijn, zullen hier nog steeds plezier aan beleven.

http://i1164.photobucket.com/albums/q575/GamebrainBE/dosbox%202016-05-06%2018-21-49-47_zpscuao7c7n.jpg

http://i1164.photobucket.com/albums/q575/GamebrainBE/dosbox%202016-05-06%2018-20-05-53_zpscbjliufd.jpg

Jimmy "Verjim" is een gedreven gamer, met Tekken als zijn all-time favoriet. Aangevoerd door alle beschikbare soorten koffie, speelt hij elke game op zijn pad en zorgt ervoor dat zijn lezers precies weten waar games in uitblinken of net mis lopen. Overdag is hij actief bezig met fotografie, maar wanneer de schaduw valt, zal de pen van deze oprichter en hoofdredacteur genadeloos inkt doen vloeien

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lost Password