Jawel, hier zijn we weer met een nieuwe videogame gebaseerd op een anime. Deze keer laten we de studenten met superkrachten achterwege en veranderen onze fighting arena’s in voetbalvelden met duizenden supporters. ‘Captain Tsubasa: Rise Of New Champions’ draait immers niet om vechten, maar om voetbal. Een sport waar ik eerlijk gezegd even veel van begrijp als van het plot van Kingdom Hearts. Wordt deze game een ware “Touchdown”, zoals ze het in de taal van deze sportwereld wel eens zeggen. Toch?
Een korte inleiding
Als iemand die vroeger alleen maar basketbal heeft gespeeld, zei de anime van Captain Tsubasa mij eigenlijk niet echt veel. Buiten alle fantasy en superpower series, was de enigste sport anime dat ik gezien heb “Kurokoro No Basket”. Tijd om daar dus wat verandering in te brengen. Na enig opzoekwerk bleek dat ik best wel veel heb gemist, aangezien Tsubasa al dateert van de jaren 80 en blijkbaar één van de best verkopende manga series is. Het verhaal draait om Tsubasa Ozora, een elfjarige jongen die al van kleins af aan verzot is op voetbal. Zijn grote droom is dan natuurlijk ook om later de wereldbeker in zijn handen te kunnen houden. Getraind door de beste Braziliaans voetballer ter wereld, die toevallig ook een goede vriend van de familie is, jaagt Tsubasa zich samen met zijn team Nankatsu MS een weg naar de “Youth World League”. Deze weg zit natuurlijk vol met obstakels en andere teams, die het onze protagonist en zijn elftal niet gemakkelijk zullen maken.
The journey
Maar tijd om verder te gaan met onze videogame, want als ik hier 40 jaar aan manga en anime moet vertellen, zijn we morgen nog bezig. Zoals altijd beginnen we bij het verhaal van de game. In ‘Captain Tsubasa: Rise Of New Champions’ krijg je de keuze uit twee verschillende verhaal modi. Het eerste is “Episode: Tsubasa”, waarbij je het verhaal van de anime volgt en speelt als Tsubasa Ozora . Hier speel je in een tiental episodes tegen de meest geduchte teams van Japan. Iets wat voor een storymode heel kort lijkt, maar het had niet langer gehoeven. Hoewel het verhaal interessant en vol spanning zat, slaakte ik meermaals toch een zucht wanneer mijn voetbalmatch abrupt overgaat in een filmpje, dat een grote impact heeft op het verhaal, maar na een tijd zeer vervelend begon te worden. Zeker wanneer je helemaal in de zone bent.
De tweede story mode heet “Episode: New Hero” Hierin creëer je jouw eigen personage, kies je een schoolteam waarin je speelt en volg je een origineel verhaal waarin jij en je team er alles aan doen om de beste in de wereld te worden. Deze modus duurt iets langer als het originele verhaal omdat je na het verslagen van de andere Japanse teams verder gaat naar de “Youth World Cup”. Hierin speel je tegen 22 verschillende landen, waaronder tegen Nederland, Argentinië en Brazilië. Deze loopt net iets vlotter dan het originele verhaal, aangezien je niet constant belaagd wordt door cutscenes. Naast het gewoon voetbal spelen gaat het in deze modus ook veel over de chemie en vriendschap tussen jouw personage en zijn team. Aan het begin van elke match kies je welke spelers mee komen spelen en groeit de vriendschap op het veld ook. Hoe groter de vriendschap tussen jouw personage en zijn teamgenoten, hoe beter de skills je voor iedereen kan vrijspelen. Deze skills variëren van sterkere doelschoppen, betere balvaardigheid en hardere verdediging skills. Deze vaardigheden zijn essentieel voor het kunnen winnen tegen de steeds sterker wordende vijanden. Tussen de wedstrijden door krijg je ook cutscenes waarbij je keuzes kunt maken. Op basis van je antwoord kunnen deze vriendschappen ook stijgen. Of er negatieve antwoorden bestaan betwijfel ik echter, want elk antwoord dat je kan kiezen heeft wel een positief effect op je team. Deze Modus is iets moeilijker dan de Tsubasa episode, maar geeft net iets meer voldoening bij het winnen van een wedstrijd.
Multiplayer
Naast het spelen van de singleplayer, biedt Rise Of New Champions je ook multiplayer aan waarin je jouw skills kunt meten tegen die van andere spelers. Deze online wedstrijden zijn Ranked en speel je altijd tegen mensen die in dezelfde rangorde zitten. Je begint als Rookie. Hoe vaker je wint, hoe hoger jouw rang wordt, waardoor je dan tegen andere spelers van die rang kunt spelen. Let wel op dat je hier altijd fair speelt en niet halverwege een verliezende wedstrijd ineens stopt, zodat je jouw rang niet verliest. Iedereen wordt in het begin hiervoor gewaarschuwd en wie zich hier niet aan kan houden wordt verbannen uit het multiplayer gedeelte. Hard maar rechtvaardig. Zelf heb ik deze multiplayer nog niet veel getest, maar ik kan aannemen dat deze toch wel een trapje hoger gaat liggen dan de singleplayer. Naast de online multiplayer heb je ook nog de iets gezelligere couch co-op, waarbij je samen met maximum 3 andere vrienden kunt spelen in een vriendschappelijke wedstrijd, toernooi of penalty shootout.
Ultimate Edit
In ultimate Edit kan je jouw eigen team volledig samen stellen. Dit doe je door het kopen van kaartenpacks in de store. Geen zorgen, je gaat hier geen echt geld kwijtraken. Elke wedstrijd dat je speelt verdien je namelijk in-game currency. Met deze currency kan je dan accesoires kopen om het uiterlijk van je personage aan te passen, of kaartenpacks. In deze packs zitten items die je kunnen helpen bij wedstrijden, bijvoorbeeld een flesje sportwater dat ervoor zorgt dat je spelers meer stamina hebben. Naast deze items krijg je ook spelerkaarten. Deze kaarten kan je gebruiken om je team volledig naar jouw wens te maken. De kaarten die je trekt zijn echter wel willekeurig waardoor het soms lang kan duren vooraleer je juist die ene kaart trekt dat je nodig hebt.
Collection
Het laatste stuk dat ik wil bespreken is de Collection pagina. Hier kan je alle muziek, informatie over spelers en filmpjes van de anime terug vinden. Deze zijn natuurlijk niet voor niets te krijgen en moet je bepaalde challenges voltooien vooraleer je ze vrijspeelt. Veel van deze challenges zijn relatief gemakkelijk, zoals het uitspelen van het verhaal. Maar andere zijn dan weer iets lastiger te krijgen. Denk hierbij maar aan het max levelen van een vriendschap van één van je teamgenoten. Een ware uitdaging voor de mensen die het spel 100% willen hebben, zoals mij. Maar niet echt noodzakelijk om te doen.
Technische Aspecten
Captain Tsubasa: Rise Of New Champions is een arcade voetbalgame. Dat wilt zeggen dat alles net iets sneller verloopt dan bijvoorbeeld Fifa. Jammer genoeg heb ik dan ook meermaals last gehad van een framedrop hier en daar. De speciale moves die je kan uitvoeren zien er in het begin allemaal zeer cool en flashy uit, maar na de vierde of vijfde wedstrijd begin het wat eentonig te worden omdat het allemaal op elkaar lijkt. Hierdoor krijg je een soort van deja vu gevoel waarbij elke wedstrijd hetzelfde lijkt. Van zodra je de controls onder de knie begint te krijgen, is het gewoon nog maar een kwestie van scoren en valt de spanning een beetje weg. Wilt dit dan zeggen dat dit een slechte game is? Helemaal niet. Het spel zit vol met knappe visuals die trouw zijn gebleven aan de serie en de humor heeft mij toch meermaals een glimlach op mijn gezicht laten toveren. De controls voelen vlot en snel aan, zoals het hoort in een arcade, en de speciale moves zijn geen combinaties van knoppen. Zo hoef je voor een speciale trap op goal maar gewoon iets langer een knop indrukken, totdat je balkje begint te gloeien. Makkelijk toch?
Conclusie
Met Captain Tsubasa: Rise Of New Champions brengt Bandai Namco is iets anders op de markt dan de typische anime fighting games. Deze arcade voetbalgame kan desondanks het deja vu gevoel toch voor ettelijke uren plezier zorgen. De lijst van speciale moves had misschien iets uitgebreider gemogen, om toch iets of wat variatie te brengen in de wedstrijden. Zoals altijd ben ik fan van de visuals en humor dat ze gebruiken. Het is ook de eerste keer dat ik in plaats van een spel speel omdat ik de serie ken, een serie ben beginnen kijken door een spel te spelen. En daar heb ik zeker nog geen enkele seconde spijt van gehad. Een aanrader voor de fans van de serie.