Boti: Byteland Overclocked

Boti: Byteland Overclocked
Boti: Byteland Overclocked
Release Datum:Genre:Platform:Ontwikkelaar:Uitgever:Getest op:

De afgelopen jaren heeft de 3D platformer weer enorm in populariteit gewonnen lijkt het wel, of het is dat het nooit zijn charme verloren heeft. Hoe dan ook, uit zowat elke uithoek van de game-industrie zien we jaarlijks tal van nieuwe games in het genre verschijnen. Je moet dan al uniek uit de hoek weten te komen om opgepikt te worden. Weet Boti: Byteland Overclocked ons zodanig te charmeren of is het de zoveelste bit in de grote zee aan 3D platformers.

Scripted story

In dit avontuur volgen we Boti, een nieuwe robot die getraind wordt door Zero en One, twee andere robots die op den duur vreselijk irritant kunnen worden dankzij hun herhalende zinnetjes. Al snel komen we er achter dat de “burgemeester”, Kernel, verdwenen is. Of dit om een ontvoering gaat of dat hij gewoon zelf vertrokken is, is maar te raden. We krijgen gaandeweg ook wat hulp van Coulombot, ook al is die hulp voornamelijk in tussenfilmpjes om ons door te verwijzen naar het volgende level. Boti is een zeer lineaire game die je voornamelijk van punt A naar punt B wil leiden, met af en toe een kleine omweg zodat je toch een beetje van de mooie locaties kan bezichtigen.

Want als er iets is wat ik de game zeker moet geven, is dat het er wel mooi uit ziet en elke locatie een bepaalde charme weet uit te stralen. Het is overduidelijk dat we ons in een computersysteem bevinden, maar dan lieftallig weergegeven door de meest schattige wezentjes en level designs. Alle omgevingen zijn overigens enorm kleurrijk te noemen en de game deed me daardoor vooral denken aan de beginlevels uit de eerste Jak & Daxter game of Ratchet & Clank. Ook de gameplay deed me wel wat aan Jak & Daxter denken eigenlijk…

All in all, just another bit in the system

Want op vlak van gameplay gaat deze game niet erg diep. We zien zowat alle standaard moves terugkomen zoals springen, dubbelsprongen maken, gliden, aanvallen door in het rond te slaan en een snelle zip-move, wat eigenlijk een onzichtbare longjump is. Meer hoeft een goede 3D platformer uiteindelijk ook niet te hebben, en de game laat zich enorm soepel besturen. Echter heb ik toch bij momenten, vooral in langere speelsessies, redelijk wat slowdowns en framedrops gemerkt en dit al zeker op mijn Steamdeck. Toegegeven, voor die laatste is de game misschien nog niet geoptimaliseerd, dus daar kan ik de game zeker niet op afstraffen, maar op de PC gebeurde het ook soms wel eens.

Zoals het een goede 3D platformer beaamt, zijn er ook hier verschillende collectibles te vinden en verzamelen. Zo zijn er naast de megabytes, die als currency gebruikt worden en af en toe nodig zijn om verder te geraken in een level, de verschillende kostuums die je kan verzamelen, botcoins waarmee je in de hub-wereld nieuwe onderdelen kan vrijspelen. Het was even onduidelijk hoe en wanneer je eigenlijk terug komt in de hub-wereld en waarvoor je al je opgespaarde megabytes en botcoins kunt gebruiken. Tijdens het spelen spring je namelijk van level tot level helemaal tot het einde van de game. Je kan echter vanuit het menu terugkeren naar de hub-wereld, waar je dan je zuurverdiende MB’s en botcoins kan spenderen aan upgrades van jezelf en van de hub-wereld zelf. Het is dus goed mogelijk dat je de game volledig uitspeelt zonder dit te beseffen. Toch begrijp ik de keuze wel, want door steeds terug naar de hub-wereld te gaan verbreek je de flow van het verhaal en de game.

Conclusie

Boti: Byteland Overclocked is een leuke game en checkt alle boxes af die een 3D platformer tot een goede game maken. Maar de game blijft het op veilig spelen en weet, naast de thematische opzet, niet echt een unieke indruk te maken. Daarmee wil ik uiteraard niet zeggen dat je de game links moet laten liggen, want het is zeker een degelijke game in zijn genre. Zelf heb ik ook met plezier door heel het spel gespeeld, maar ik miste toch wat uitdaging en originaliteit. Toch is het absoluut een leuke game om tussendoor te tackelen, en het aantrekkelijke prijskaartje is ook mooi meegenomen.

Good

  • Het computer thema wordt ten volle benut en is een leuke setting
  • Een degelijke 3D platformer met voldoende collectibles om interessant te zijn

Bad

  • De game durft niet dieper te gaan dan de meeste 3D platformer games
  • Hier en daar zijn er nog wel wat bugs en performance issues die de game konden doen crashen
  • Zero en One herhalen bepaalde zinnetjes veel te veel
7.4

Goed

Sinds het vroege Nintendo tijdperk wist Niels al dat hij een gamer was in hart en nieren. Zijn liefde voor games is enkel gegroeid, voornamelijk zijn grote voorliefde voor RPG's en alles wat Japans is. Met de controller in de ene hand, en de machtige pen in de andere speelt en laat hij zijn oordeel vallen over elke game die zijn pad kruist.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lost Password