Blood Bowl 3

Blood Bowl 3
Blood Bowl 3
Genre:, Platform:, , , , , Ontwikkelaar:Uitgever:Getest op:

Het is ondertussen alweer bijna 8 jaar geleden dat ik Blood Bowl 2 mocht reviewen. Het heeft lang geduurd, maar we mogen eindelijk weer genieten van een vervolg. Hoewel ik eigenlijk niets met sport heb, maak ik met plezier tijd voor deze op American footbal geïnspireerde game. Net zoals zijn voorganger is Blood Bowl 3 wederom een turn-based strategie game gebaseerd op het Warhammer universum. 

De meeste gamers weten ondertussen wel dat Warhammer zijn oorsprong vindt uit bordspellen. Hetzelfde geldt dus ook voor Blood Bowl 3. Het spel is een game versie van het bordspel, en speelt daardoor op dezelfde manier. Dit betekent meteen ook dat er natuurlijk weinig ruimte is voor vernieuwing op vlak van gameplay. In wezen is Blood Bowl 3 bijna dezelfde game als het 8 jaar oude tweede deel, hetzij dan met betere graphics en andere cosmetische items voor je teams. En dat is absoluut oké, want laat ons eerlijk zijn, als je teveel aan de gameplay gaat veranderen of toevoegen kunnen we het niet meer over een Blood Bowl game hebben. En de bedoeling van een digitale versie van een boardgame is natuurlijk een waarheidsgetrouwe representatie, en dat is iets dat Blood Bowl goed weet over te brengen.

Bordspel

Net zoals in de boardgame mag je ook hier met dobbelstenen gooien om acties uit te voeren. Bij elke actie zal de game een dobbelsteen gooien die de uitkomst van een actie zal betalen, krijg je een goed getal te zien, dan loopt de actie goed, maar krijg je een laag getal te zien, dan loopt het mis en ben je je beurt kwijt. Dit betekent dat er nog steeds veel afhangt van RNG (random number generators). Zo zullen dobbelstenen bepalen of een aanval of een blok op een vijand succesvol is, en zelfs wanneer een personage ver moet lopen, zal er een dobbelsteen gegooid worden om te kijken of deze wel of niet zal struikelen. Hierdoor kan het af en toe frustrerend zijn wanneer één van je spelers weer eens uitschuift, maar het voelt gelukkig nooit oneerlijk aan, want ook de tegenstander heeft hier evenveel kans op.

Wanneer je aanvalt of verdedigt zal er naar de stats van elk personage gekeken worden. Een sterker personage heeft natuurlijk meer kans om iemand neer te slaan dan een zwakker personage maar toch bestaat de kans dat het zwakkere personage het haalt indien een dobbelsteen een gunstig resultaat rolt. Een rol van de dobbelsteen zal bv bij een aanval of een blok ook bepalen wat er gebeurt. Zo kan het voorvallen dat de dobbelsteen bepaalt dat een personage een vak naar achter geduwd wordt. Andere mogelijkheden zijn bijvoorbeeld dat zowel het aanvallend als verdedigend personage neergaan, of enkel 1 van beide. Het behoort allemaal tot de mogelijkheden, dus naast strategisch inzicht heb je ook een stevige portie geluk nodig.

Gameplay

Aan het begin van de match positioneert zowel het aanvallende als het verdedigende team zijn spelers. Hierdoor kan je op voorhand een strategie bepalen en proberen in te schatten hoe de vijand zal spelen. Doe je dit goed, dan kan je vrij goed het aanvallende team tegenhouden, of net de verdediging omzeilen als aanvaller. Het goed positioneren van je spelers is belangrijk, want dit zal ervoor zorgen dat een aanvaller niet zonder slag of stoot kan voorbij raken of dat de verdediging je net weinig kan maken. Elke speler heeft een gebied rondom zich waarbij hij automatisch uithaalt naar een passerende speler. Hierdoor kan je je spelers zo positioneren dat ze niet voorbij kunnen raken zonder aangevallen te worden. Hierbij komt natuurlijk weer de RNG kijken, want telkens zal een dobbelsteen geworpen worden om te kijken of een speler de aanval zonder problemen doorstaat of niet. Het gaat hierbij dus wederom om een combinatie van geluk en strategie.

Tijdens je beurt kan je per personage of een aantal stappen doen om jezelf te positioneren om te verdedigen of een actie zoals aanvallen uitvoeren. Zo kan je tegenspelers benadelen in de hoop deze uit te schakelen of te blokken zodat ze niet meer kunnen verdedigen of aanvallen, en kan jij proberen de bal te pakken te krijgen, of net zorgen dat je deze niet kwijtspeelt. Je kan ook 1x per beurt een blitz-move uitvoeren. Met deze move kan een personage, na zich te verplaatsen, ook nog eens een aanval uitvoeren. De blitz-move is dus vooral handig om snel de pal te pakken te krijgen of om net een verdediger uit te schakelen die ervoor zorgt dat een ander personage niet aan de bal kan raken.

Je eigen team

In Blood Bowl 3 kan je net zoals in het vorige deel een eigen team maken. Je begint met een klein budget waarmee je wat upgrades zoals extra cheerleaders kan kopen. Om spelers bij te kopen zal je echter toch wat wins moeten binnen halen met je team, zodat je genoeg credits te pakken krijgt om meer en betere spelers te kopen. Wanneer je een team aanmaakt kan je kiezen uit welk ras jouw team zal bestaan, zo heb je orcs, humans, scaven en andere teams, tot zelfs teams bestaande uit een mengelmoesje van verschillende rassen. Elk soort team heeft zo zijn eigen sterktes en zwaktes, waardoor het leuk is om te experimenteren met de verschillende soorten rassen of combinaties en zo uit te zoeken wat het beste bij jouw speelstijl past. Met jouw team kan je vervolgens aan zowel online als offline competities deelnemen, waardoor je toch wel je eigen flair aan de te spelen matches kan toevoegen. Het is trouwens online waar de game vooral tot leven komt, want niets is leuker om te ontdekken hoe goed jij en jouw team presteert tegen echte spelers.

Uiteraard kan je zelf ook de naam van je team kiezen, je teamkleuren en zelfs cosmetics die je team een unieke look kunnen geven. Om nieuwe cosmetics te krijgen zal je echter wel even je portemonnee moeten opendoen, want deze moet je kopen met crystals die je in de store kan aankopen met echt geld. Blood Bowl 3 zal ook een battle pas krijgen die je voor een €10 kan activeren, waarmee je door goed te spelen wederom cosmetics vrijspeelt. Enkele levels van de battle pass zijn gratis, waardoor je af en toe ook zonder geld te spenderen wat items te pakken krijgt.

Conclusie

Blood Bowl 3 is wat mij betreft een voorzichtig, maar ook een waardig vervolg. Het neemt alle goede elementen uit het tweede deel over en gooit er een sausje van betere graphics overheen waardoor het geheel nog mooier oogt en net iets aangenamer wegspeelt. De grootste frustratie uit het vorige deel, namelijk de AI die er soms erg lang over deed om na te denken over zijn volgende move, is hier opgelost, waardoor ook offline games aangenaam en vlot verlopen. RNG is nog steeds sterk aanwezig, waardoor je soms ook een stevige dosis geluk nodig hebt om te winnen. Maar dat is natuurlijk ook eigen aan boardgames, en laat Blood Bowl 3 nu net op een board game gebaseerd zijn.

Good

  • Strategische gameplay
  • Online-multiplayer
  • Warhammer versie van American footbal

Bad

  • Winst hangt soms af van geluk door RNG
8.4

Geweldig

Jimmy "Verjim" is een gedreven gamer, met Tekken als zijn all-time favoriet. Aangevoerd door alle beschikbare soorten koffie, speelt hij elke game op zijn pad en zorgt ervoor dat zijn lezers precies weten waar games in uitblinken of net mis lopen. Overdag is hij actief bezig met fotografie, maar wanneer de schaduw valt, zal de pen van deze oprichter en hoofdredacteur genadeloos inkt doen vloeien

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lost Password