Blood Bowl II

Blood Bowl II
Blood Bowl II

Wat krijg je als je American Football combineert met een turn-based strategie game, en de wereld van Warhammer? Juist! Blood Bowl II. Deze game is gebaseerd op het gelijknamige bord-spel, dat deel uitmaakt van de Specialist Games-reeks gemaakt door Games Workshop.

Blood Bowl II is een turn-based strategie game waarin je een fantasy variant van American football speelt in de wereld van Warhammer. In deze game nemen telkens twee teams het tegen elkaar op in deze sport. Dit doe je door je team zo strategisch mogelijk te beheren. Voordat een wedstrijd begint kan je kiezen in welke formatie je team zal beginnen.  Zo kan je dus kiezen of je meer verdedigend of net agressief en aanvallend speelt. Elk team moet om te beurt zijn moves doen, elk karakter kan je per beurt één actie laten uitvoeren. Zo kan je deze verplaatsen naar een andere plek, andere spelers aanvallen, (wat men in deze game een block noemt.)  Of een blitz-move uitvoeren.  Een blitz-move kan je maar één keer per beurt gebruiken, met deze move kan je na een personage te verplaatsen ook meteen een vijand aanvallen. Andere personages kunnen dus enkel ofwel aanvallen zonder zich te verplaatsen, of verplaatsen zonder te kunnen aanvallen. Op deze manier dien je dus proberen de bal in je bezit te krijgen, en bij de end-zone te raken om zo een touchdown te scoren. Het team dat bij het einde van de match de meeste touchdowns (en dus punten) heeft gescoord wint de game. Je zal dus op voorhand goed moeten plannen hoe je te werk zult gaan, en goed nadenken over waar je welke speler plaatst op het veld.

Aangezien Blood Bowl II gebaseerd is op een bordspel, zal er bij elke actie met een dobbelsteen gerold worden. Hierdoor zal niet elke actie lopen zoals je dit geplant had. Bij elke move die je uitvoert, zie je het percentage van de slaagkans voor deze move. Hierdoor win je soms eerder door geluk dan door tactisch inzicht, aangezien een geplande actie hierdoor onmiddellijk kan mislopen. Zo kan je zien wanneer je een personage tussen vijandelijke spelers laat rennen, dat bij elke vijandelijke speler staat hoeveel percent kans deze heeft om jou te tackelen. Slaagt de vijand hierin, dan is de beurt voor jou over en gaat deze naar het vijandelijke team, want telkens er iets misloopt, gebeurt er een turnover, waardoor het andere team mag beginnen spelen. Zo zal het ook meermaals voorvallen dat één van jouw spelers over zijn eigen voeten zal struikelen waardoor jij uiteraard jouw beurt kwijt bent.

Een ander voorbeeld hiervan is dat het zo ook erg vaak zal gebeuren dat wanneer jij een pass gooit naar een andere speler, dat deze de bal gewoonweg laat vallen door zijn eigen onkunde, of beter gezegd door de random kans om deze te vangen dankzij de worpen met de dobbelsteen. Dit kan soms frustrerend werken aangezien je zo het gevoelt, krijgt dat alles maar random met geluk slaagt in plaats van met je eigen skills en tactisch inzicht. Hetzelfde gebeurt wanneer jij een bal wil oprapen van het veld, dankzij de kans berekening met de dobbelstenen kan het zijn dat zelfs dat niet lukt en deze de bal weer uit zijn handen laat glippen waardoor deze ergens anders op het veld terechtkomt. ZO lijkt het wel alsof de bal met uiterst glibberige olie is bedekt, of de speler had enorm last van zweterige handen. Maar laat dit zeker geen domper zijn op de fun die deze game kan bieden, want wanneer jou acties wel slagen, en jij op een mooie manier een touchdown scoort maakt dat alles weet goed! Want hoe beter je spelers zijn en worden hoe beter je kansen worden om alles wel te doen slagen.

 

 

De dobbelsteen wordt ook gebruikt wanneer je iemand aanvalt, na het gooien van de dobbelsteen kan jij zien wat het resultaat is van jouw aanval. Zo kan het voorvallen dat je, je tegenstander naar een ander vakje duwt, maar ook dat je deze neerslaat waardoor deze op de grond ligt en andere spelers niet meer kan tackelen. Komt de dobbelsteen echter slecht terecht dan zal de tegenstander jouw speler vloeren. Gelukkig kan je voor een match re-rolls kopen, deze kan je éénmalig gebruiken per speel-helft om een roll opnieuw uit te voeren. Al bestaat dan nog steeds de kans dat je weer exact hetzelfde gooit. Wanneer je een speler neerslaat kan het voorvallen dat deze “stunned” raakt, dat wil zeggen dat die speler een beurt zal moeten overslaan voor deze weer een actie kan ondernemen. Zo kan het ook gebeuren dat je iemand K.O. slaat, of zelfs dood. Sla je iemand K.O. dan zal deze speler de rest van de wedstrijd niet meer kunnen meespelen. Wanneer een speler sterft ben je deze natuurlijk voor altijd kwijt.

Deze game kent een campaign mode, die vooral dienst doet als tutorial om je de game aan te leren. in deze mode speel je met de Reikland Reavers, een team dat na jaren van succes aan lager wal is geraakt. Jouw doel is om dit team terug zijn gloriedagen te doen beleven. De campaign mode is best leuk om te spelen en is een zeer goed alternatief voor een saaie tutorial mode. Deze manier om je het spel aan te leren kan ik natuurlijk enkel maar toejuichen. Zo wordt elke match ingeleid door twee commentatoren, die ook elke match commentaar zullen geven op wat er gebeurd, en dit ook buiten de campaign mode. Hun commentaar is zeer amusant te noemen. De voice-acting is van een hoog niveau, wat bijdraagt tot de sfeer van deze game. De campaign bestaat uit een twintig-tal matches, welke vooral in het begin vaak nieuwe gameplay elementen introduceren, waardoor jij geleidelijk aan, op een leuke manier het spel leert kennen.

Online-multiplayer is waar Blood Bowl II vooral in uitblinkt. Deze game smeekt om online gespeeld te worden tegen echte spelers. Want juist hierin kan jij ontdekken hoe sterk jij bent op tactisch gebied, en hoe goed jouw team is. Want in deze game kan jij je eigen team managen. Je kan spelers kopen, verkopen, je stadium upgraden, en eigenlijk alles wat hoort bij een eigen team te runnen. Zo kan je in de mode; League-play deelnemen aan een toernooi tegen echte spelers, natuurlijk kan je deze mode ook offline spelen tegen de AI, maar niets is leuker dan een team van een menselijke speler te vernederen toch?  Het is niet enkel mogelijk om ene bestaande league te joinen, maar je kan er zelf ook opstarten, hiervoor kunnen andere spelers zich inschrijven om zo je eigen toernooi op te starten. Een andere reden waarom deze game veel leuker is tegen menselijke spelers is het feit dat de AI niet bijster slim is. De AI maakt soms erg vreemde beslissingen tijdens een wedstrijd, waardoor je niet erg veel tactisch inzicht nodig hebt om van de AI te winnen. Zo zal het meermaals voorvallen dat een AI-team enkele minuten tijd nodig heeft om te beslissen wat deze zal gaan doen als volgende move. Zo heb ik meermaals een 5-tal minuten moeten wachten voor de AI zijn eerste move uitvoerde.

Conclusie:

Blood Bowl 2 is een geslaagde strategische turn-based sport game waar zowel fans van strategie games als fans van American football en warhammer plezier aan zullen beleven. Het is eg leuk om menselijke spelers op hun plaats te zetten na een geslaagde tactische zet in de online-multiplayer. Als je de tijd neemt om de game goed te leren zal je hier uren plezier aan beleven.

Good

  • Erg geslaagde Warhammer sfeer
  • League-play
  • Online-multiplayer
  • Veel diepgang met strategische gameplay

Bad

  • De AI is niet erg intelligent
  • De computer tegenstanders spelen erg traag
  • RNG kan frustrerend werken
8

Geweldig

Jimmy "Verjim" is een gedreven gamer, met Tekken als zijn all-time favoriet. Aangevoerd door alle beschikbare soorten koffie, speelt hij elke game op zijn pad en zorgt ervoor dat zijn lezers precies weten waar games in uitblinken of net mis lopen. Overdag is hij actief bezig met fotografie, maar wanneer de schaduw valt, zal de pen van deze oprichter en hoofdredacteur genadeloos inkt doen vloeien

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lost Password