Bleeding Edge

Bleeding Edge
Bleeding Edge
Release Datum:Genre:, Platform:, Ontwikkelaar:Uitgever:Getest op:

Sinds de release van Battleborn en Overwatch zien we meer en meer hero-shooters verschijnen in het game landschap. Zo is er nu Bleeding Edge voor Xbox One en PC. Ondertussen weten we dat een game in dit genre maken geen garantie is voor succes. Ook de grondleggers van het genre weten dit goed genoeg. De eerstgenoemde game faalde jammer genoeg en Overwatch is een groot succes gebleken. Welk lot staat Bleeding Edge  te wachten? Word de game een hit, of gaat Ninja Theory hier de mist in? Laten we het snel even ontdekken.

Ikzelf heb al menig game gespeeld in het genre. Deze games volgen vaak een beetje dezelfde structuur, met andere woorden, helden met guns. Bleeding Edge daarentegen gaat meer de richting uit van een melee fighting game. Al heb je nog steeds enkele ranged personages. Het speelt hierdoor een tikje anders dan andere games uit het genre, en ik moet eerlijk toegeven, het heeft wel iets. Het roster bevat leuke diverse personages, elk met hun eigen unieke look en feel.

Practice makes perfect

Alsof dat nog niet genoeg is kan je alle personages aanpassen met unlockbare skins en emotes. Het leuke hier is dat er geen micro transacties of loot boxes aan te pas komen. Alles dien je te unlocken door het spel te spelen. Hoe beter je speelt, hoe sneller je iets zal kunnen unlocken. Het is logisch en eerlijk, zoals het eigenlijk hoort te zijn. Naast esthetische aanpassingen kan je ook mods equippen op je personages. Deze mods veranderen je abilities in de vorm van meer schade, range, of minder cooldown op je mogelijkheden. Momenteel zijn er 11 personages beschikbaar, later gaan er meer beschikbaar komen, zoals bijvoorbeeld een dolfijn met de naam Mekko. De personages zijn onderverdeeld onder verscheidene rollen. Zo heb je damage dealers, support zoals healers, en tanks.

Wanneer je de game speelt wil je natuurlijk alle mogelijkheden en je personages door en door kennen. Om dit te verwezenlijken bevat de game een uitgebreide tutorial mode waarin alles simpel wordt uitgelegd, en je alles in de vingers kan krijgen. De game modes worden al spelenderwijs uitgelegd. Hier worden trouwens ook je abilities uitgelicht. Naast de tutorials heb je nog de training mode. Hierin kan je alle abilities van alle personages uittesten, zodat je weet wie wat kan, en je snel je favoriete personages kan ontdekken. Door de houding en het gedrag van je tegenpartij in te stellen kan je trainen op alle mogelijke situaties. Net als aanvallen is  bewegen zeer belangrijk. Elk personage kan dodgen om zo een aanval of vijanden te ontwijken. Daarnaast kan ieder personage een hooverboard activeren om snel over de map voort te bewegen. Wanneer je geraakt word door een aanval of zelf een actie uitvoert wordt deze wel gedeactiveerd. Maak hier zeker goed gebruik van, want het is belangrijk om snel te kunnen voortbewegen op de map.

Control the objective!

Bleeding Edge beschikt over twee objective-based modes. De eerste hiervan is Objective Control. In deze modus is het doel om controle punten te veroveren. Deze controle punten moet je activeren en deactiveren waardoor het een must is om snel van het ene naar het andere controle punt te rushen. Deze manier van spelen zorgt ervoor dat de balans van de match steeds weer kan veranderen. Je weet immers nooit of je team snel genoeg bij het andere punt kan komen, of dat het andere team deze keer wel het punt kan claimen en behouden. Het zorgt ervoor dat de matches steeds onvoorspelbaar blijven.

De tweede optie is Power Collection. Deze mode werkt ook met controle punten die af en toe geactiveerd worden. Het verschil hier is dat je power cores moet verzamelen. Dit doe je door hun bescherming stuk te slaan, waarna je deze kan oprapen. Probeer vervolgens te overleven zodat je deze kan afleveren op het controle punt. Wanneer je gedood wordt zullen al je opgepikte cores op de grond vallen, waardoor de vijand ermee aan de haal kan gaan. Deze probeert dan uiteraard weer de cores tot aan zijn doel te bezorgen. Het doel is dus om als team zoveel mogelijk power cores af te leveren bij een controle punt.

Teamwork is key

Bij beide modi geldt één belangrijke regel. Teamwork en communicatie is key. Het is zeer belangrijk om met je teamleden te communiceren en samen te werken. Doe je dit niet, zal dat bijna gegarandeerd resulteren in een loss. Meermaals kwam ik in teams terecht waarbij ieder zijn eigen ding deed, en niemand zin leek te hebben om samen te werken. Als het andere team dit wel doet kan je met geen mogelijkheid meer winnen. De game is daardoor op zijn best samen met enkele goede vrienden, zodat je makkelijk het gevecht naar jouw hand kan zetten. Het is hierdoor belangrijk dat, wanneer je een personage kiest, je  rekening houd met de rest van het team. Probeer een zo gebalanceerd mogelijk team te maken zodat er zeker genoeg support en verdediging is en er voldoende schade kan worden berokkend bij het andere team.

Niet alleen teamwork is belangrijk, maar ook map kennis. Zorg ervoor dat je zeker de lay-out van een map goed kent, want het gevaar schuilt niet enkel in andere spelers. Elke map heeft zo zijn hazards. Denk hierbij maar aan voorbij rijdende treinen over controle punten, die je natuurlijk bij contact onmiddellijk doden.  Verder zijn er doorgangen die onder stroom staan, of worden er her en der raketten afgevuurd op de map. Kijk dus altijd goed uit je ogen. verder zijn de vijf mappen perfect van formaat. Ze zijn niet te groot, waardoor er geen grote delen zonder actie zijn. Dat gezegd zijnde is er toch nog genoeg ruimte om even op adem te komen. Doorheen de map zijn  health en power-up pick-ups verspreid. Deze geven je natuurlijk terug wat leven bij, of maken je aanvallen krachtiger. Maak hier zeker goed gebruik van.

Conclusie

Bleeding Edge is de eerste poging van Ninja Theory om een multiplayer game in elkaar te knutselen.  We kunnen hier alvast spreken van een best geslaagde eerste poging.  De vraag is natuurlijk of deze game lang genoeg gaat weten te boeien. Met maar twee game modi en vijf mappen is de beschikbare inhoud best karig te noemen. Gelukkig zitten er wel 11 leuke en unieke personages in de game die elk anders aanvoelen en ook nog eens leuk spelen.  We weten al dat er nog extra personages gaan verschijnen in de toekomst. Hopelijk komen daar ook extra mappen en modi bij. Ondanks de magere inhoud is de game gelukkig wel leuk om te spelen, zeker als er wat vrienden meedoen of als je in een goed samenwerkend team terecht komt. De game is bij release al beschikbaar voor een zacht prijsje van €30, wat het al onmiddellijk aantrekkelijker maakt om deze eens uit te proberen. Hoewel het niet de beste multiplayer game op de markt is, zal ik deze toch nog met enige regelmaat eens opzetten om met wat vrienden gezellig online te gamen.

 

Good

  • Leuke en unieke personages
  • Gameplay staat als een huis
  • Gebalanceerde mappen

Bad

  • Slechts twee spel modi en vijf mappen beschikbaar
7

Goed

Jimmy "Verjim" is een gedreven gamer, met Tekken als zijn all-time favoriet. Aangevoerd door alle beschikbare soorten koffie, speelt hij elke game op zijn pad en zorgt ervoor dat zijn lezers precies weten waar games in uitblinken of net mis lopen. Overdag is hij actief bezig met fotografie, maar wanneer de schaduw valt, zal de pen van deze oprichter en hoofdredacteur genadeloos inkt doen vloeien

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lost Password