Bakugan: Champions Of Vestroia

Bakugan: Champions Of Vestroia
Bakugan: Champions Of Vestroia

Als klein manneke deed ik vroeger niets liever dan om op een zaterdagochtend een kom cornflakes voor mezelf te maken, lekker knus in de zetel te gaan zitten en naar mijn favoriete series te kijken. In mijn tijd was dat Pokémon, yu-gi-oh en beyblade. Al deze series hebben na verloop van tijd ook hun eigen videogames gekregen, en als een vorm van nostalgie heb ik er ook nog redelijk wat in mijn verzameling zitten. Ondertussen zijn we ook al enkele jaartjes ouder geworden en is er van tekenfilms kijken niet veel sprake meer. Tot ik de kans kreeg om nog is een spel te reviewen gebaseerd op een animatiereeks, namelijk Bakugan: Champions of Vestroia. Tijd dus om op zaterdag mijn wekker om zes uur te zetten, een lekkere kom cornflakes te pakken en samen met de serie die op de achtergrond aan het spelen is (in het nederlands gedubd natuurlijk), deze game grondig uit te testen.

Wat is een Bakugan

In het jaar 2007 kregen we voor de eerste keer te maken met Bakugan, in de serie “Bakugan: Battle Brawlers” waarin we leren dat Bakugan eigenlijk een soort van aliens zijn, afkomstig van de planeet Vestroia. Dankzij een slechte Bakugan werden alle andere wezens naar aarde gezonden in de vorm van kleine balletjes. Nu leven ze onder de mensen en worden ze gebruikt om onderling met elkaar te strijden. Net als Pokémon leven deze wezens in een kleine capsule en kunnen ze opgeroepen worden wanneer hun baas dat wilt. Natuurlijk zijn er niet alleen maar goede mensen, maar worden sommige Bakugan ook gebruikt voor slechtere doeleinden. Deze serie heeft tot 2011 vier reeksen gekend en daar bijhorende ook vier verschillende videogames. Negen jaar later krijgt de Nintendo Switch ook nog een vijfde spel van de serie. Deze game staat los van de reeks en kan zowel door beginners, zoals mij, als door fans van de serie gespeeld worden. In Champions Of Vestroia speel je als een personage dat je zelf kan creëren en een naam geven. Na een kleine introductie van jezelf en je vrienden vind je jouw eerste Bakugan. Hierin kan je ook kiezen uit vijf verschillende keuzes. Deze vijf keuzes zijn eveneens ook de vijf elementen die een Bakugan kan hebben. Na het kiezen van je Bakugan start het verhaal waarbij je allerlei rare gebeurtenissen moet gaan onderzoeken.

Got Sidetracked ?

Het verhaal speelt zich af in San Barbaras, een stad die bestaat uit 7 districten die je naar vrije wil kan ontdekken. Tijdens mijn queeste van de main story werd ik in alle districten wel belaagd met mensen die mijn hulp nodig hebben. Handig denk ik dan. Veel sidequests doen, mijn Bakugan goed trainen en veel te sterk weer verder doen met het verhaal. Hierin ga ik jullie toch moeten teleurstellen, want de sidequest hebben weinig tot niets te maken met Bakugan zelf. De meeste mensen die mijn hulp nodig hebben zijn oftewel moeders die hun kind(eren) verloren zijn, die ik met behulp van een vage beschrijving doorheen het hele district kan gaan zoeken, oftewel kleine kinderen die één of meerdere voorwerpen verloren zijn. Krijg ik daar dan nog iets nuttigs voor? 9 van de 10 krijg je kleren die je kan aandoen om je look te veranderen. De andere weinige keren zijn het Bakugan die je eigenlijk niet gebruikt omdat je je eigen team al zo gewoon bent.

Bakugan Strijd!!!

Tussen alle wenende kinderen en hysterische moeders door zijn er gelukkig nog wel mensen die zich willen meten tegen mij met een potje ouderwetse Bakugan-battles. Elk gevecht start met het gooien van een Bakugan. Deze Bakugan kan niet aanvallen zolang hij geen energie heeft. Deze energie verschijnt in de vorm van Baku-kernen op het speelveld, die jij als speler moet gaan verzamelen voor je Bakugan. Heb je genoeg energie verzamelt kan je een move doen met je beest. Elke Bakugan kan vier verschillende moves aanleren die oftewel uw eigen stats verbeteren voor een korte tijd, die van de vijand verslechteren of aanvallen. Het is de bedoeling om de levenspunten van de andere Bakugan op nul te krijgen. De vijf elementen waar ik het eerder over had zijn ook de strengths en weaknesses van jouw Bakugan. Moet je bijvoorbeeld vechten tegen iemand die het element vuur heeft, kan je het best een monster kiezen met element water. Het verzamelen van deze Baku-kernen heeft iets apart, maar werd naar mijn ervaring al snel heel saai en langdradig, waardoor de gevechten soms eindeloos leken te duren. Zeker als uw tegenstander ook nog eens een move heeft waarbij hij zich kan genezen.

Over moves gesproken

Deze moves zijn niet uniek aan de Bakugan, maar aan het element, waardoor elk monster met hetzelfde element ook dezelfde aanvallen doet. Hoewel elk element een redelijk aantal aanvallen kent, voel je heel weinig variatie in de gevechten. Tevens zijn deze moves ook niet aan te leren via het verkrijgen van xp en te levelen, maar zijn ze gewoon te kopen in een winkel, of krijg je ze met het voltooien van een quest. Geen enkele aanval die je vindt, krijgt of koopt voelt tevens speciaal aan en zijn er 13 in een dozijn van. Iets wat ik persoonlijk heel jammer vind in een spel dat vooral hierom draait. Maar niet alleen de moves zijn te koop in winkels. Als je vindt dat één van de monsters er te lang over doet om te tien levels te stijgen waardoor deze evolueert, kan je als je genoeg geld hebt deze evolutie ook gewoon kopen, waardoor je monsters in een mum van tijd een pak sterker zijn.

Bouw je eigen team

Bakugan moet je niet vangen, je vind ze doorheen heel de stad. Verstopt in bosjes of in het zand. Andere Bakugan krijg je door het winnen van gevechten of het voltooien van sidequests. Hiervan kan je dan een team van drie maken waarmee je kan vechten. Het kleine kind in mij werd al enthousiast met de gedachte om alle monsters te verzamelen, zoals ik altijd deed in Pokémon. Jammer genoeg werd ik ook hier weer teleurgesteld. Toen ik voor het eerst doorhad dat er 80 verschillende Bakugan te verzamelen waren, dacht ik eerst dat het een mooi aantal was. Niet te veel, niet te weinig. Maar zoals ik al eerder heb vermeld, kan elke Bakugan uit één van de vijf verschillende elementen bestaan. Dit betekend dus dat er maar 16 verschillende monsters bestaan. Dit was voor mij het grootste minpunt van heel dit spel. Zeker wanneer je spellen zoals Pokémon of Digimon gewoon bent, waar je meer als honderden verschillende monsters kunnen verzamelen, is dit toch een hele grote teleurstelling.

Word jij de beste van de wereld ?

Tot slot nog een klein beetje over de online modus van dit spel. Wanneer je jouw perfecte team hebt samengesteld en alle vijanden in de story hebt verslagen, kan je je nog meten tegen vrienden of andere mensen van over de hele wereld in de online brawl, waarin je met jouw team dat je hebt getraind in het verhaal kunt laten vechten tegen elkaar. Deze heb ik echter nog niet kunnen testen, maar ik neem aan dat ik net zoals in elk ander online gedeelte van een spel, dik ingemaakt zal worden.

Conclusie

Hoewel Bakugan: Champions Of Vestroia zich aan de regels van de serie houdt, voelde alles voor mij heel saai en langdradig aan. Het verhaal was net iets te kinderachtig voor mij en de gevechten veel te makkelijk. Het aantal monsters dat je maar kunt verzamelen zorgt voor weinig variatie in het spel. Verder voelde het qua gameplay en uiterlijk aan als een saaie Pokémon game. Het oogt allemaal heel kleurrijk, maar mist zijn charmes gewoon. Ik denk dat dit spel dan ook alleen maar iets gaat zijn voor de echte Bakugan fans. Iets wat jammer genoeg te ver na mijn tijd is.

 

 

 

 

 

Good

  • Kleurrijke omgeving
  • Voor de echte Bakugan fans
  • vlotte gameplay

Bad

  • Te weinig variatie
  • Te veel nutteloze sidequests
  • Iets te kinderachtig
5

Middelmatig

Lost Password