Assassin’s Creed Origins

Assassin’s Creed Origins
Assassin’s Creed Origins
Release Datum:Genre:Platform:, , Ontwikkelaar:Uitgever:Getest op:

Het eerste deel van deze reeks verscheen alweer 10 jaar geleden en werd direct met veel liefde ontvangen. Het enige spijtige aan het eerste deel van deze reeks was de repetitieve gameplay, maar het verhaal zelf was wel ijzersterk en wist zeker te boeien.

Nu zijn we 10 jaar later en vele delen verder in het spel. Een eerste film, waarin Michael Fassbender de rol van Assassin op zich neemt en in de Animus duikt om de Templars tegen te houden, werd ook uitgebracht. We staan nu terug aan het begin van de Assassin Orde, het verhaal van hoe het ooit allemaal is begonnen.

In dit spel, dat RPG elementen bevat volgen we Bayek. Hij is een Medjay (ordehandhaver in het oude Egypte). Hiermee is meteen ook de setting al prijsgegeven, wat je ook aan de cover-art kan zien: het oude Egypte. Het oude Egypte in dit spel wordt prachtig weergegeven en voelt ook aan alsof je er echt rondloopt, al voelt het niet volledig authentiek aan.

Het spijtige aan open-world games is dat de NPC’s (niet speelbare karakters) ook dingen te vertellen hebben, en deze kunnen nogal vaak herhaald worden. Zo zul je dus meermaals in het spel dezelfde zinnen te horen krijgen, en dat kan voor sommigen onder ons nogal storend werken.Het zal al zeker niet aan de map liggen. Deze is immers talrijke keren groter dan bij zijn voorgangers en werd ook ontwikkeld met de hulp van geschiedkundigen gespecialiseerd in het oude Egypte. Dit is duidelijk zichtbaar doordat de klederdracht uit die tijd prachtig wordt weergegeven alsook de architectuur, de hiërarchie, de wapens en de goden.

Voor deze jongste telg uit de reeks werden voorgangers “Assassin’s Creed 2”, waarin Ezio centraal staat en “Black Flag”, waarin Edward Kenway de hoofdrolspeler is, als de beste games in deze reeks gezien.Naar mijn mening moeten zij nu plaats ruimen voor “Assassin’s Creed: Origins”. Origins heeft een map die groter is en ook meer verschillende dingen te doen geeft. Waar je in vorige delen je uitrusting enkel kon kopen, moet je er hier zelf voor jagen en deze ook zelf maken. Hiervoor krijg je ervaringspunten. De wapens die je wenst te gebruiken, kan je plunderen van lichamen. Voor de betere wapens moet je echter bij de verschillende handelaars zijn. Pijlen vind je wel her en der verspreid, al moet je voor andere kleine wapens, zoals gifpijltjes, ook bij een handelaar zijn. De verschillende wapens waar je mee te maken krijgt, gaan van knotsen en staven tot zwaarden en speren. Ook gebruik je verschillende bogen voor verschillende doeleinden. Zo heb je er speciaal één om mee te jagen. Ook heb je een boog die snel schiet, voor de vuurgevechten. Wanneer je een kamp aanvalt, kan je zo kiezen welke speelstijl je gaat gebruiken voor dat kamp, schiet je van veraf en gebruik je het hoge gras in een sluikse manier of ga je op de man af met zwaard en schild. Ook kan je gebruik maken van je omgeving en zul je in kampen kruisbogen zien staan die je kan gebruiken tegen je vijand, of misschien vind je wel een leuke manier voor de dieren die opgesloten zitten of ben je misschien handiger met vuur?

De ervaringspunten die je krijgt door onder andere het maken van uitrusting, kan je gebruiken om bepaalde krachten vrij te spelen die je helpen bij het spel. Zo kan je kiezen om krachten vrij te spelen als Ziener. Je krijgt hierin de vrije keuze om je karakter zo te ontwikkelen naar jouw eigen speelstijl en zit je niet vast aan een vast karakter dat zich ontwikkelt naar hoe de ontwikkelaars willen dat je speelt, wat je meer vrijheid geeft en een connectie met je karakter. De skilltree zorgt ervoor dat je een gevarieerd eigen karakter maakt en zo vrij het spel kan spelen naar je eigen manier van spelen, zoals in Watchdogs 2.

In vergelijking met vorige delen lijkt dit wel een film die je speelt. De karakters zijn ongelooflijk mooi geanimeerd. Als Bayek een karakter of dier vermoordt, hangt hij zelf helemaal onder het bloed, wat nogal een heikel punt was bij vorige Assassin’s Creed delen. Hier was dit namelijk niet het geval.

De controls, die voor mij persoonlijk vooraanstaand zijn bij een spel, zijn in dit spel fantastisch en heel makkelijk te leren Iedereen kan hiermee de Assassin makkelijk besturen. Wanneer je “Assassin’s Creed: Origins” voor het eerst speelt krijg je een kleine tutorial te zien. Deze tutorial sluit trouwens ook perfect aan op het verhaal, wat enkel maar een extra pluspunt genoemd kan worden.

Ook het hele combat systeem is vernieuwd. Hierdoor komt het vechten niet meer neer op wachten tot het juiste moment om te counteren en dan je tegenstander vermoorden, maar nu is het echt een vloeiend gevecht waarbij je tegenstanders even goed met de overwinning kunnen gaan lopen, omdat jij op het verkeerde moment toeslaat. Je wint dus niet automatisch, wat een hele verbetering is tegenover vorige hoofdstukken van Assassin’s Creed.

Je hebt dus zelf ook een level, en moet door ervaringspunten groeien in het spel. Ga je proberen een vijand aan te pakken die een paar levels hoger is dan jou, dan ga je merken dat jouw slagen, messteken en pijlen weinig tot geen schade doen. Hierdoor kan je maar beter wat andere missies gaan doen, voor je de betreffende vijand opnieuw probeert. Het leuke is dat er altijd wel iets te doen valt, zoals een dronken man terug naar zijn vrouw brengen of voor een bepaalde boer zijn afzetters gaan afmaken. Het leven van een Medjay kent nooit rust. Voor je uitrusting uit te breiden moet je jagen en achter grondstoffen zoeken. Dit zorgt ook voor de nodige variatie en biedt je ook een manier om tussen de missies door even iets anders te doen. Niets is zo leuk om een Tireem aan te vallen omdat zij net een nieuwe levering cederhout proberen te vervoeren, maar jij hebt het net nodig om je pijlkoker te verbeteren. Niets gaat boven meer pijlen in jouw pijlkoker.

Bayek zelf krijgt zijn stem van Abubakar Salim. Hij is onder andere te zien in de serie “Black Mirror”, waar hij in aflevering 1 van seizoen 3 de rol van beveiligingsagent op zich neemt. Bayeks’ vrouw wordt dan weer gespeeld door voice-actor veterane Alix Wilton Regan die haar stem al heeft geleend aan karakters uit spellen zoals RuneScape, “Dragon Age: Origins”, “Trine 2”, “Mass Effect 3” en andere.

De muziek werd verzorgd door Sarah Schachner. Zij werkte eerder al mee aan de muziek van “Assassin’s Creed: Unity”, “Call of Duty: Infinite Warfare”, “Far Cry 3” en films zoals “Now You See Me” en “The Expendables 2”.

De muziek sluit naadloos aan bij de gameplay en geeft je echt een epische beleving terwijl je door het zand van de woestijn rijdt of van een piramide af glijdt.

De hoofdmissie op zich geeft je genoeg te doen terwijl je ontdekt hoe de Assassin orde begon, maar de zij-missies, die je de nodige extra ervaringspunten geven, gaan naadloos mee en zorgen voor een entertainende afwisseling. Heb je even genoeg van missies kan je, zoals eerder al vermeld, jagen om je spullen te verbeteren. Zo heb je dus altijd iets te doen in het oude Egypte. Heb je zelfs hier geen zin in, kan je eindeloos rondrijden en nieuwe gebieden verkennen, want dit is de grootste map in een Assassin’s Creed spel, en je bent er ongetwijfeld uren zoet mee.

Een grote verbetering is nu de variatie, de grote map en dat je je karakter kan aanpassen naar jou speelstijl. Ook krijg je de mogelijk om het uiterlijk zo te veranderen, door middel van kostuums, waardoor je niet de hele tijd hetzelfde eruit ziet.

Conclusie

Assassin’s creed origins is een spel dat vorige delen uit de reeks moeiteloos achter zich laat. De mooie omgevingen en vlotte speelstijl zorgen voor een optimale ervaring van het oude egypte. Ook voor xbox one x gebruikers is het een must, door de 4k en HDR update.

Good

  • Veel variatie
  • Grote open wereld
  • Nieuw vechtsysteem
  • Vrijheid om zelf je karakter te ontwikkelen
9

Fantastisch

Mario is niet zo super als zijn naamgenoot, maar komt dicht in de buurt. Natuurlijk speelt hij graag met zichzelf (op Nintendo). Zijn favoriete gamedrank is Lipton Ice tea. Hij houdt van op single player avontuur te gaan, maar knalt graag online alles en iedereen overhoop. Vroeger veel op pc gespeeld, maar zijn gamecarriere is begonnen op de gameboy, dus uiteraard ligt zijn hart nu bij de consoles en vooral xbox.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lost Password