Armored Core VI: Fires Of Rubicon

Armored Core VI: Fires Of Rubicon
Armored Core VI: Fires Of Rubicon

Wie FromSoftware hoort, denkt in eerste instantie aan de alom bekende Souls reeks en de laatste populaire Elden Ring. Wat vele niet weten, is dat de ontwikkelaars eigenlijk veel meer op hun repertoire hebben staan. Zo ook Armored Core. Toegegeven, het is alweer even geleden dat we nog is een Armored Core voorgeschoteld hebben gekregen (2012), en moest ik zelf ook even terug diep in mijn geheugen graven. Gelukkig voor ons is Armored Core VI: Fires Of Rubicon een compleet nieuw verhaal dat volledig losstaat van zijn voorgangers. Hierdoor kunnen de makers een nieuwe start maken met de franchise, en kunnen mensen die nog niet bekend zijn met deze games direct mee volgen. Heeft FromSoftware een nieuw succesverhaal te pakken ? Lees het hieronder verder.

Wake up 621, we got a job for you

Als je als piloot 621 van een armored core (AC) onderweg bent naar de planeet “Rubicon 3”, raak je uit koers en stort je ergens illegaal neer op de planeet. Wanneer je na een korte zoektocht een legale AC hebt gevonden met codenaam “Raven”, begint je job als handlanger voor verschillende partijen die op “Rubicon 3” op zoek zijn naar een waardevolle grondstof genaamd Coral. Als handlanger word je ingezet om missies te voltooien. Welke partij je deze jobs geeft maakt niet uit, zolang ze maar goed betalen. Althans, dat denk je toch in het begin. Na een bepaalde tijd te spelen, of zelfs pas bij een tweede playthrough, kan je erachter komen dat je sommige missie beter wel/niet had geaccepteerd. Waarom ga ik hier niet vertellen, maar kan je beter zelf ontdekken. Alle missies worden doorgegeven door de tussenpersoon Handler Walter, die ook één van de enige personen is die je doorheen het verhaal gaat horen via je intercom. Het verhaal, dat een kleine dertig uur duurt, bevat naast de hoofdmissies het spel ook tal van geheimen die ik nog steeds aan het ontsluieren ben.

Mech fashion

Telkens je een missie voltooid, word je beloond. Tijdens de briefing van de missie krijg je te zien hoeveel deze oplevert. Na de missie, als alle kosten zijn afgetrokken (schade aan je AC, hoeveelheid kogels verbruikt), kan je jouw zuurverdiende centjes gaan opdoen in de garage. Hier kan je verschillende upgrades kopen voor je AC, nieuwe wapens uittesten en alles een nieuw likje verf geven. Wanneer je bepaalde missies speelt, speel je daarbij nieuwe parts en wapens vrij die misschien net iets beter bij jouw speelstijl horen. Zo bestaan er wapens met exploderende kogels, plasmageweren,… Noem maar op. Je AC bestaat uit elf afzonderlijke onderdelen die je kan aanpassen hoe jij het wilt. Nadien kan je elk onderdeel en onderdeel van dat onderdeel (je snapt wel wat ik bedoel) een eigen kleurtje geven. Op deze manier is geen enkele AC hetzelfde en voel je jezelf uniek. Zelf heb geprobeerd een personage uit de “Gundam” reeks te maken, maar dit is toch niet zo goed gelukt. Maar geen nood. Wie zelf niet zo creatief is ingesteld, kan, wanneer andere spelers hun creatie hebben ge-upload, deze gewoon overnemen op jou AC. De enorme vrijheid in het aanpassen van de mech was al bekend van de vorige delen, maar zelf had ik nooit gedacht dat ik na het spelen van een missie toch gemakkelijk een uurtje of twee in de garage zou staan.

Getting my mech ass kicked

Een groot discussiepunt blijft toch de vraag of Armored Core VI nu wel of niet een soulsgame is. Velen zeggen dat Armored Core verre van de Souls liggen, terwijl andere dan weer zweren bij het andere. Persoonlijk voelt het voor mij niet aan als een Souls game, maar vind je er wel sommige aspecten in terug. Het eerste is dat je het verhaal een beetje zelf moet gaan zoeken. Je krijgt hier wel en hoofdverhaal, maar al de rest, zoals de geschiedenis van Rubicon en andere AC piloten zoek je zelf doorheen de missies. Het andere aspect is, zoals de meeste waarschijnlijk al geraden hebben, de moeilijkheidsgraad. Deze is in Armored Core behoorlijk bedriegelijk. Je speelt missies, je gaat met je verdiende geld terug naar de HUB, je past je AC aan en je kiest een volgende missie. Deze missies voelen heel simpel aan en je vliegt, schiet, rijdt en glijdt elke keer naar een succesvolle missie. Maar dan. Dan komen de missies met eindbazen. Deze bazen zorgen ervoor dat je van een relaxe houding in de zetel of bureaustoel rechtspringt en vol focus naar je scherm ligt te staren. Er zijn bazen bij geweest waarbij ik uit colère huishoudelijke taken ben gaan doen, of boodschappen, om toch maar mijn gedachten te kunnen verzetten. En het enige wat je dan kan doen is opnieuw proberen. Naar je HUB gaan en een nieuw wapen uittesten, of bidden tot iets of iemand in de hoop dat er een mirakel gebeurt. U bent gewaarschuwd.

Technische aspecten

Op vlak van spelen is Armored Core VI wel degelijk een uitblinker. Ik heb hem uitgetest op de PS5 en zelden heb ik de controler zo optimaal weten te gebruiken. Je vecht met je AC in een drie dimensionale wereld met vier verschillende wapens. Twee in elke hand en twee op je schouders. Elk wapen wordt apart bediend, en dat allemaal terwijl je zelf een stortvloed van kogels moet ontwijken. Dit soort van gevechten komt pas echt tot zijn recht wanneer er geen framedrops mee gemoeid gaan, en daar had dit spel helemaal geen last van. Het uitbouwen van een mech klinkt behoorlijk ingewikkeld, maar FromSoftware heeft aan de nieuwelingen gedacht en een vereenvoudigde weergave erin gestoken die aanduid wat de belangrijkste onderdelen zijn en welke je het beste vervangt. Door de constante spanning en kogels ontwijken heb ik de wereld van Rubicon op visueel vlak nog niet veel kunnen bewonderen. Maar alles lijkt hoe het moet lijken. Het belangrijkste in dit spel is toch wel het visuele van je mech, en die ziet er prachtig uit. Niet alleen de AC zelf, maar de manier waarop die beweegt, de vlammen die eruit komen wanneer je boost en het scherm dat vervaagt waardoor het lijkt dat je enorm snel gaat. in één woord perfect.

Conclusie

Armored Core VI is een “must try” voor iedereen. Het verhaal heeft zoveel te bieden en zelfs daarna zijn er nog tal van geheimen te ontdekken. Wie ver genoeg in het spel geraakt kan het zelfs proberen op te nemen tegen andere spelers in een verstopte PVP modus, waar 1V1 of 3V3 voor grootse gevechten kan zorgen. Dankzij het volledig nieuwe, loshangende verhaal is het een spel voor zowel nieuwelingen als de veteranen. Laat de moeilijkheid u zeker niet afschrikken. De aanhouder wint en al snel schiet je je een weg door nieuwe missies, op zoek naar nieuwe geheimen. FromSoftware is er in geslaagd om weeral een pracht van een spel af te leveren waar niets op aan te merken valt.

Good

  • Visueel heel mooi
  • Vlotte controls
  • Veel vrijheid bij uitbouwen mech

Bad

  • Verhaal kan ingewikkeld zijn
  • Nagelbijtende eindbazen
8.5

Geweldig

Lost Password