Are you smarter than a 5th grader?

Are you smarter than a 5th grader?
Are you smarter than a 5th grader?
Release Datum:Genre:Platform:, , , , , Ontwikkelaar:Uitgever:Getest op:

Ben jij slimmer dan een vijfdeklasser? Dat is wat we gaan uitzoeken in dit quizspel gebaseerd op de gelijknamige tv-franchise. Met meer dan 6800 vragen over onderwerpen als dierwetenschappen, woordenschat, wiskunde en nog veel meer zou de game een onvergetelijk quizavondje moeten opleveren. Helaas is niet alles zoals het lijkt. 

You’re on TV!

De game wordt net zoals de klassieke quizgames van Buzz gebracht als een tv-programma. Dat mag natuurlijk niet verbazen aangezien de game op een echt tv-programma is gebaseerd. De rode draad van Are You Smarter Than a 5th Grader? Is dat jij, de volwassene, een reeks vragen voorgeschoteld krijgt die gebaseerd zijn op dingen die in schoolboeken worden onderwezen.

De vragen beginnen op het niveau van de eerste klas en worden geleidelijk aan moeilijker tot je de zesde klas bereikt. Voor elke vraag kun je een categorie naar keuze kiezen, met als typische opties spelling, woordenschat, aardrijkskunde, geschiedenis en biowetenschappen. Gaandeweg door goed te presteren in de game kan je nieuwe categorieën unlocken voor een volgende quizdeelname. Je hebt ook drie ‘levenslijnen’ om te gebruiken, waarmee je een vraag kunt verwisselen, het antwoord van je mededeelnemer uit de vijfde klas kunt kopiëren, of kunt zien hoe iedereen in de klas heeft geantwoord. Als je in de singleplayer-mode speelt, betekent een fout antwoord dat het spel voorbij is. Maar in een multiplayer-spel ga je door, waarbij je totaalscore de winnaar bepaalt.

We Have All the Time in the World

Op papier klinkt het allemaal erg leuk, echter zit er na een minuut of 10 spelen al een haar in de boter. 1 van de eerste dingen dat mij opviel, is het feit dat je oneindig veel tijd hebt om je vraag te beantwoorden. Op zich zou je denken, “Geen probleem, dan heb ik lekker veel tijd om na te denken”, en dat is vast ook wat de ontwikkelaars dachten. Echter hebben ze 1 ding over het hoofd gezien, namelijk het bestaan van smartphones en internet. Als je echt wil kan je gewoon rustig het antwoord even opzoeken op je telefoon en de hele quiz te overheersen zonder 1 enkele fout te maken. Uiteraard is dat niet de bedoeling van de game, maar toch is het bizar dat er geen tijdslimiet is om een antwoord te geven waardoor dit vermeden zou kunnen worden. Zelfs de oude Buzz games op Playstation 2 hadden een tijdslimiet om te antwoorden. Goed, op zich maar een klein euvel, want ik kan mezelf best goed inhouden om niet snel te gaan opzoeken, maar toch best jammer dat je hiervoor de tijd krijgt.

Naast de singleplayer-modus, beschikt de game ook nog over een lokale multiplayer optie. Een quizgame verleent zich uiteraard het best om met meerdere spelers te spelen, en het is dan ook hier dat het meeste plezier valt te beleven. Dit maakt het des te vreemder dat er geen optie is om online te quizzen. Niet iedereen heeft immers altijd iemand in de buurt die wil meedoen, dus het gebrek aan een online modus is een groot gemis.

Slow pace

Een singleplayer sessie is in ongeveer 30 minuten uitgespeeld en hoewel het spel herspeelbaar is dankzij vrij te spelen voorwerpen zoals nieuwe klasgenoten, kostuums en vragen, voelt het allemaal een beetje als een sleur aan. De game is repetitief, en na een keer of 3 de quiz te doorlopen heb je het allemaal wel gezien. Verder is deze game één van de meest trage quizspellen die ik ooit heb gespeeld en de belangrijkste factor die hieraan bijdraagt, is de hoeveelheid nutteloze vulling die hier aanwezig is. Zo duurt het 20 tot 30 minuten om 11 vraagjes te beantwoorden, waardoor het erg moeilijk is om jouw interesse bij de game te houden. Het lijkt wel alsof de ontwikkelaar wil dat we tijdens het spelen naar onze smartphones grijpen.

Ook vreemd is dat er 2 quizmasters aanwezig zijn die elkaar constant afwisselen. Hierdoor heb je telkens wat commentaar van 1 van de 2 hosts hierover, en steeds weer veel tijd omdat men elke keer weer opnieuw iets over de quiz of zichzelf zegt. Sterker nog, tussen de vragen door beginnen ze zelfs de kinderen lastig te vallen zodat deze (onder dwang?) random facts over zichzelf gaan vertellen. Mijn vraag is hier dan ook, waarom? In het echte tv-programma kan ik dit nog wel snappen, uiteraard wil je de deelnemende kinderen wat aandacht geven zodat vrienden en familie hen op tv kunnen bewonderen. Maar toch niet in een game? Het haalt de flow uit de game en zorgt ervoor dat een quiz tergend lang duurt. Ik wil tenslotte vragen beantwoorden, niet luisteren naar onzin uitgekraamd door onbestaande virtuele kinderen. Ik snap best dat men de sfeer van het programma wil behouden, maar dit werkt gewoon niet in een game. Gelukkig kan je deze stukken wel skippen, maar ook de skipknop indrukken duurt enkele seconden waardoor je nog steeds belachelijk veel tijd kwijt bent tussen de vragen door.

Om toch maar iets positiefs over de game te kunnen vertellen kan ik melden dat het hier mogelijk is om typische Amerikaanse vragen over hun cultuur, en onderwerpen die meestal enkel bij het Amerikaanse volk bekend is, uit te schakelen. Oh, en grafisch is de game zeker niet slecht en het geluid doet zijn werk. Bij deze zijn de positieve kanten van deze game ook weer uitgelicht.

Conclusie

Are you smarter than a 5th grader? Is helaas niet de leuke quizgame geworden die het had kunnen zijn. Integendeel, de trage voortgang van de game zorgt ervoor dat je meer bezig bent met het luisteren naar de hosts en de kinderen dan met daadwerkelijk vragen te beantwoorden. Het feit dat het bijna 30 minuten duurt om slechts 11 vragen te beantwoorden zegt genoeg volgens mij. Nog nooit heb ik een quizgame gezien die zo snel ging vervelen. In plaats van dat de game jouw kennis test, test deze hoe geduldig jij bent. En eerlijk? Daarvoor speel ik geen game…

Good

  • Groot aantal vragen en onderwerpen
  • Local multiplayer

Bad

  • Ongelooflijk traag tempo met onnodige opvulling
  • Geen online multiplayer
  • Korte en repetitieve solo quiz
4.5

Slecht

Jimmy "Verjim" is een gedreven gamer, met Tekken als zijn all-time favoriet. Aangevoerd door alle beschikbare soorten koffie, speelt hij elke game op zijn pad en zorgt ervoor dat zijn lezers precies weten waar games in uitblinken of net mis lopen. Overdag is hij actief bezig met fotografie, maar wanneer de schaduw valt, zal de pen van deze oprichter en hoofdredacteur genadeloos inkt doen vloeien

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lost Password