ARCADE GAME SERIES 3-in-1 Pack

ARCADE GAME SERIES 3-in-1 Pack
ARCADE GAME SERIES 3-in-1 Pack
Release Datum:Genre:, Ontwikkelaar:Uitgever:

Bandai Namco brengt ons een pakket met heruitgaven van enkele van hun meest iconische klassieke 80’s arcade games. Dit wil dus zeggen dat je nu klassiekers zoals Pac-Man, Dig Dug en Galaga kan spelen op je moderne PC en consoles. Nu rest natuurlijk enkel de vraag: hebben deze games de tand des tijds goed doorstaan? Je kan het uiteraard lezen in deze recensie.

Alle games die in dit pakket zitten zijn stuk voor stuk tijdloze klassiekers, die bijna iedereen ooit wel eens heeft gespeeld in zijn of haar leven. Ik persoonlijk heb deze games enorm vaak gespeeld op zowel arcade kasten als mijn NES systeem eind jaren 80, begin jaren 90. Ik heb dan ook deze klassiekers uit mijn iets jongere jaren met veel plezier opnieuw gespeeld. Nostalgie ten top! In deze recensie ga ik niet al te diep ingaan op de gameplay van deze games aangezien bijna iedereen wel weet hoe deze games werken.

Pac-Man

We beginnen met onze favoriete pillen slikker Pac-Man. Deze game verscheen voor het eerst op arcade in 1980, en staat bekend als de meest succesvolle arcadekast die ooit is verschenen. Pac-Man is ook één van de eerste games die ik ooit speelde, dus ik heb erg fijne herinneringen aan deze game. En gelukkig blijkt het zelfs 36 jaar na de oorspronkelijke release een erg leuke en verslavende game te zijn. De game heeft absoluut geen last van zijn leeftijd, en speelt nog steeds erg vlot. Het gaat hier dan ook om de originele arcade port, waarbij zelfs de originele Round 256-bug nog inzit (zoek maar eens op als je deze niet kent).

De besturing werkt nog net zo goed als in de oorspronkelijke release, zonder enige vorm van input lag. Als je op console speelt, kan ik wel aanraden om het spel te spelen met de D-Pad, en niet met de analoge stick, want met de D-Pad speelt het spel net iets intuïtiever dan met de analoge-stick. Deze laatste voelt aan als een te losse arcade-stick, waardoor je af en toe een verkeerde move zou kunnen maken. Gelukkig is dit niet het geval met de D-Pad. De gameplay is gelukkig volledig intact gebleven, en levert dus de ervaring op die je zou verwachten van Pac-Man.

Ook op het gebied van graphics stelt deze arcade port niet teleur. Alles is erg helder en scherp, en dit zelfs op de moderne TV’s met HD resolutie. Hier heeft men dus erg goed werk in verricht. Ook het geluid is van hoge kwaliteit, alle bliepjes werken perfect zonder problemen, en klinken nog net zo goed zoals ze destijds klonken. Je waant je dus meteen in een arcade uit de jaren ’80.

http://i1164.photobucket.com/albums/q575/GamebrainBE/Screenshot-Original_zpszpsnqjzi.png

Dig Dug

De tweede game in dit pakket is Dig Dug. Deze klassieker verscheen voor het eerst in 1982, en ook bij deze game geldt het feit dat deze ook goed oud geworden is. Ook Dig Dug blijft leuk en verslavend om te spelen in 2016. De besturing werkt nog net zo goed als je van vroeger gewend bent. Na wat oefenen zal je dus in no-time weer records behalen in deze game. Wie wil tenslotte niet bovenaan staan in de leaderboards?

Ook op audiovisueel vlak is deze game goed op leeftijd gekomen. Alles ziet er net als in de andere games uit deze collectie erg scherp uit. Nergens zie je de grafische onvolmaaktheden die soms wel eens kunnen optreden in ports. Hetzelfde feit geldt bij het geluid, ook hier valt niets op aan te merken. Alles klinkt nog steeds zoals je het kent van vroeger. Dig Dug is er dan ook in geslaagd om de nostalgische sfeer van vroeger te brengen naar de moderne huiskamer en blijft leuk voor zowel de oudere gamers als nieuwkomers die deze game nog nooit hebben gespeeld. Een aanrader als je van retro games houdt.

http://i1164.photobucket.com/albums/q575/GamebrainBE/Screenshot-Original%201_zps5nydvnyt.png

Galaga

De laatste game in deze collectie is Galaga. Deze space-shooter is voor het eerst verschenen in 1981. Ook deze game is een tijdloze klassieker, al gaat deze net iets minder interessant zijn voor de jongere gamers onder ons. Hoewel de game nog steeds erg leuk is om te spelen, heeft Galaga net iets meer last van zijn ouderdom. De game is nogal simplistisch en vrij repetitief, waardoor deze sneller saai zal worden dan de andere games uit deze collectie. Hoewel ik ook deze game erg vaak heb gespeeld vroeger, wist mij deze in 2016 niet zo lang te boeien. Uit nostalgisch oogpunt is het natuurlijk geweldig om deze game weer te kunnen spelen op onze moderne apparatuur en TV’s.

Zowel het geluid als de graphics van Galaga zijn in deze port erg goed overgezet, en de game klinkt bijgevolg nog net zoals je het je herinnert uit de jaren ’80. Net zoals in de andere games in deze collectie is ook de gameplay ongewijzigd gebleven, en dat kunnen we natuurlijk enkel toejuichen. Ook de besturing is spot-on, en heeft geen last van input-lag.

http://i1164.photobucket.com/albums/q575/GamebrainBE/Screenshot-Original%202_zpsrncip6sj.png

Opties en presentatie

Alle games in deze collectie hebben enkele opties die destijds niet beschikbaar waren, en zijn allen een logische toevoeging. Zo heb je de optie om scanlines aan of uit te zetten, en ook hoe sterk deze worden weergegeven. Standaard staan de scanlines uit, maar wil je een nog sterker 80’s gevoel dan kan je deze aanzetten om je zo weer in een arcade hal uit de jaren ’80 te wanen. Een andere optie die toegevoegd is, is het feit dat je nu in de opties ook kan kiezen om te starten met meerdere levens. Aangezien deze games vrij moeilijk kunnen zijn, is dit een leuke optie voor nieuwkomers of de minder handige gamers (of voor gamers uit de jaren ’80 bij wie de reflexen al dan niet slechter zijn geworden na al die jaren).

Een andere toevoeging is dat je kan kiezen welk klassieke artwork je naast de game weergeeft. Het spel speelt zich op een rechthoekige weergave af, net zoals dit vroeger het geval was bij arcade kasten. Deze lege ruimten zijn dan ook opgesmukt met origineel artwork uit de arcade releases.

Alle games werkten perfect zoals je zou verwachten, nergens is er input lag of screen tearing te bespeuren. En dit allemaal met een resolutie van 1080p. Ook de besturing werkt bij alle games nog steeds erg vlot.

http://i1164.photobucket.com/albums/q575/GamebrainBE/Screenshot-Original%203_zpsify8m8ns.png

Conclusie:

Deze collectie weet absoluut het nostalgische 80’s gaming gevoel perfect over te brengen naar onze moderne apparaten. De game bevat drie geweldige klassiekers die de tand des tijds grotendeels goed hebben doorstaan. Een aanrader voor iedereen die warme nostalgische gevoelens heeft voor arcade games uit de jaren ’80, en voor de jongere gamers die enkele van de beste klassieke arcade games willen leren kennen.

Good

  • Zeer geslaagde ports
  • Geweldige 80's sfeer

Bad

  • Galaga is net iets minder goed oud geworden
  • Deze collectie moet het vooral hebben van zijn nostalgische waarde
6.6

Aardig

Jimmy "Verjim" is een gedreven gamer, met Tekken als zijn all-time favoriet. Aangevoerd door alle beschikbare soorten koffie, speelt hij elke game op zijn pad en zorgt ervoor dat zijn lezers precies weten waar games in uitblinken of net mis lopen. Overdag is hij actief bezig met fotografie, maar wanneer de schaduw valt, zal de pen van deze oprichter en hoofdredacteur genadeloos inkt doen vloeien

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lost Password