Anno 1800: Docklands DLC

Anno 1800: Docklands DLC
Anno 1800: Docklands DLC
Release Datum:Genre:, Platform:Ontwikkelaar:Uitgever:Getest op:

Ik heb al heel wat games en genres gespeeld en overwonnen, maar Anno 1800 is een van de zeeën die ik nog niet eerder bevaren heb. Nu dat de content van de derde Season Pass mondjesmaat binnen stroomt wordt het toch tijd dat ik mij hier ook eens aan ga wagen. Wat ik alvast kan zeggen, is dat ik het mij niet heb beklaagd om met dit avontuur in zee te gaan!

The sea, it calls me

Zoals je al in de intro kon lezen is Anno 1800 voor mij onbekend terrein. Echter duurde het niet lang vooraleer ik mijn draai vond in deze micromanagement sim, mogelijks omdat ik al wat andere games in het genre verkend heb zoals Surviving Mars. Toch moet ik zeggen dat Anno 1800 erg uitgebreid is en je er best heel wat uren in moet steken om het spel te leren kennen, maar het is het allemaal absoluut waard! Goed, ik ga het hier verder eigenlijk vooral hebben over de eerste nieuwe DLC van deze Season Pass, namelijk Docklands. Later dit jaar zullen Tourist Season en The High Life ook nog de game verder aanvullen.

The docks

In voorgaande DLC konden we de noordpool reeds gaan verkennen en maakten tractoren hun intrede om te helpen op de velden voor snellere oogsten binnen te halen, bovenop een hoop andere leuke extra’s. Ik hoor je al denken, was het niet veel werk om door alle voorgaande content te ploegen zodat je met de nieuwe DLC kon beginnen? Wel nee, gelukkig niet. Je kan kiezen welke DLC je wil toevoegen in je speelsessie en ook deze nieuwe Docklands kan je ook gewoon aan bestaande savedata toevoegen. De nieuwe content is echter pas echt toegankelijk wanneer je 250 Artisans, ambachtslieden die je naar je stad lokt door hun bijhorende gebouwen te plaatsen, hebt weten te vergaren.

Eenmaal je zover bent komt er een nieuw gebouw bij voor je, namelijk de zogenaamde “Main Wharf” waarmee je je haven beter zal kunnen managen. De reden hiervoor is dat het meerdere gebouwen weet te combineren tot een compacter formaat zodat je niet te beperkt in ruimte zit, want mocht je het niet weten bouw je je steden steeds op (soms toch wel wat te) kleine eilanden. Rond deze werf kan je verschillende gebouwen plaatsen zoals pieren, laadkades, handelskantoren en meer plaatsen om je overtollige voorraden gemakkelijker te verschepen en verhandelen. Zorg maar dat je voldoende resources hebt want dit alles zal al snel een gat door je voorraden branden als je niet oplet! Maar zoals ze zeggen: “Nothing worth having comes easy“, wat een beetje in de aard ligt van “Je krijgt het niet zomaar in de schoot geworpen”.

Let’s see what you have to offer

Zit je toch wat krap bij kas, dan raad ik je aan om gewoon al te beginnen met een handelskantoor neer te poten. Hiermee kan je immers import- en exportcontracten afsluiten om zo je goederen waar je een teveel aan hebt te ruilen voor zaken die je net tekort komt. Handig wel, want je hoeft geen extra gebouwen te plaatsen om bepaalde goederen zelf te oogsten op die manier. Gelukkig is het menu waarin je dit allemaal regelt vrij duidelijk waardoor je zonder al te veel moeite kan beginnen handel drijven. Al snel had ik geen tekorten meer aan goederen die ik daarvoor met moeite bijeen gespaard kreeg en voelde mijn playthrough een stukje vlotter aan.

Zoals bij elke DLC krijgen we ook weer wat nieuwe elementen die je her en der kan plaatsen om je stadje op te smukken en meer mensen te lokken. Denk vooral ook aan toerisme, iets wat ongetwijfeld nog belangrijker gaat worden richting de volgende DLC. Een van de leukere dingen aan deze game zijn voor mij trouwens de animaties die elk gebouw heeft, net als de verschillende werkers die constant hard aan het werk zijn voor jou. Soms durf ik gewoon in te zoomen en wat te genieten van de taferelen die zich afspelen in mijn kleine wereldje.

Conclusie

Als nieuwkomer leek Anno 1800 even zeer overweldigend te zijn. Na enkele uren had ik gelukkig mijn weg wat gevonden en kon ik na een tijdje aan de DLC beginnen. Ervaren rotten kunnen al sneller aan de DLC beginnen aangezien je deze kan toevoegen aan bestaande savedata en, eenmaal je 250 Artisans in je stad hebt weten te verzamelen, vrijwel onmiddellijk mee aan de slag kunt. De toevoeging van de “Main Wharf” en voornamelijk het handelskantoor dat je in de buurt er van kan bouwen zorgt voor een gemakkelijke vorm van handel drijven waardoor je sneller aan je broodnodige resources geraakt waardoor je het managen van je steden toch iets of wat kunt vergemakkelijken.

De eerste content van de derde Season Pass is dus alvast geslaagd, ik kijk nu in ieder geval al uit naar de volgende delen in de hoop dat ze mij even goed weten te entertainen!

Sinds het vroege Nintendo tijdperk wist Niels al dat hij een gamer was in hart en nieren. Zijn liefde voor games is enkel gegroeid, voornamelijk zijn grote voorliefde voor RPG's en alles wat Japans is. Met de controller in de ene hand, en de machtige pen in de andere speelt en laat hij zijn oordeel vallen over elke game die zijn pad kruist.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lost Password