Anno 1800 (Console edition)

Anno 1800 (Console edition)
Anno 1800 (Console edition)
Release Datum:Genre:, , Platform:, , Ontwikkelaar:, Uitgever:Getest op:

RTS games en citybuilders zijn al jaren genres die het beste werken op PC. Dit soort games vragen vaak heel veel shortkeys en snelle muisklikken. Niet zo gek dus dat we dit soort spellen niet vaak op de consoles zien opduiken. Ze zijn er wel, en sommigen zijn hele goeie ports van hun PC-broertje. Command and Conquer, Lord of the Rings of Halo Wars bewezen in het verleden al dat dit genre ook op de console, vanuit je luie zetel, voor heel wat spelplezier kan zorgen. Al weken beleef ik heel wat plezier aan Age of Empires 2 Definitive Edition op mijn XSX. Na 7 edities op PC waagt de Anno reeks zich nu dus ook op de console. Of Ubisoft Anno 1800 mag toevoegen aan het lijstje van geslaagde ports vertel ik jullie graag.

Campaign of sandbox

In grote lijnen is Anno 1800 te spelen in 2 modi. Nieuwkomers doen er best aan om te starten met de campagne. Anno 1800 is enorm uitgebreid en zeker in het begin behoorlijk overweldigend. Na de dood van je vader word je door je nonkel Edvard van het eiland, dat notabene je vader heeft opgebouwd, verbannen en eist hij van je dat je de begrafeniskosten voor jouw rekening neemt. Zolang dat niet gebeurd, geeft hij zichzelf een vrijgeleide om steeds weer dingen van je te eisen.

Hierdoor start je dus de campagne op een leeg eiland en leer je, d.m.v. de vele missies, hoe Anno 1800 werkt. Zoals eerder al aangehaald is de game heel uitgebreid en behoorlijk overweldigend voor nieuwkomers. Ondanks dat de missies je zeker heel wat leren over hoe de game werkt, had de game best nog wel wat meer uitgelegd mogen worden. Zelf heb ik tijdens mijn review geregeld dingen online moeten opzoeken over hoe bepaalde dingen werken of gebouwd moesten worden. En ja, er is de Annopedia. De encyclopedie van Anno 1800 waarin je alles ook kan terugvinden, maar dit voelt dan toch wat aan als saai leesvoer terwijl het iets meer tutorial-gewijs kon verweven zijn tijdens de campaign.

Geduld is een mooie zaak

Anno 1800 is dus niet een game die je zomaar even uit de losse pols begint te spelen. Die complexiteit zorgt aanvankelijk voor heel wat ergernis. Maar als reviewer moet je soms eens door een zure appel bijten en in het geval van Anno 1800 ben ik daar heel blij mee. Eens de beginfrustraties, lees een tiental uurtjes, achter de rug zijn, opent zich een fantastische citybuilder game ten tijde van de industriële revolutie.

Iets wat overigens heel goed naar voor komt in de game. Aanvankelijk situeert alles zich nog een beetje rond het boerenleven. Al snel begin je tal van grondstoffen te winnen en wordt alles dus steeds industriëler, en word je dorpje een stad. Waak er wel te allen tijde voor dat de productie in jouw fabrieken of boerderijen nooit stilvalt omdat er te weinig werkkrachten zijn. Dit is meteen de belangrijkste taak die je zal hebben bij het spelen van deze game.

Sandbox mode

Heb je geen zin in de verhaallijn van Anno 1800 en wil je vooral bezig zijn met je eigen imperium uitbouwen, al dan niet met bondgenoten en vijanden rondom je, dan is de Sandbox modus zeker iets voor jou. Deze mode kan je overigens samen spelen in een deels co-op setting tot maximaal 16 spelers. Je komt dan in groepjes van vier tegen elkaar uit en bepaalt zelf hoe een potje beslist zal worden. Zo kies je er bv. voor dat je wint door zo snel mogelijk een bepaald aantal inwoners te hebben, een hoeveelheid rijkdom te vergaren enz.

Uiteraard heel leuk, maar vermits Anno 1800 wel even duurt, is het niet meteen vanzelfsprekend om iedereen samen online te krijgen. Lukt dit wel dan is het misschien leuk te weten dat je de game steeds kan saven om later gewoon weer met z’n allen de draad op te nemen.

Bondgenoten en vijanden

Uiteraard zijn jij en je smerige nonkel niet de enigen die een lap grond bezitten. Terwijl jij je nieuw imperium opbouwt, bruist het uiteraard van het leven op andere eilanden. Gelukkig vind je hier ook bondgenoten en hoeven het niet meteen allemaal vijanden te zijn. Met je bondgenoten kan je handel drijven en kan je dingen voor hen opknappen in ruil voor de nodige stuivers.

Console controls

Voor een genre dat op PC beschikt over heel wat sneltoetsen is het natuurlijk bang afwachten hoe dit speelt op je console. Age of Empires 2 liet ons nog maar net zien dat het perfect kan. Akkoord, je doet wel enkele toegevingen en niet alles zal even snel of vlot verlopen, maar het werkt wel.

Anno 1800 is door zijn diepgang niet meteen makkelijk om naar een controller te vertalen, maar daar zijn ze bij Ubisoft zeer goed in geslaagd. De controls zitten verscholen achter een radiaal waaruit je je keuzes maakt. Anno 1800 heeft heel wat meer mogelijkheden tot bouwen als pakweg een Command and Conquer of Age of Empires, maar na enige tijd ben je er volledig aan gewend en werkt het zeer goed. Knap werk!

Grafisch

Ook op grafisch vlak scoort Anno 1800 uitstekend. Enkel wanneer je wat snel in of uitzoomt, duurt het soms een seconde of twee vooraleer alle texturen netjes geladen zijn. Gamebrekend is dit zeker niet. Alles ziet er mooi uit. Enkel de cutscenes missen soms een beetje scherpte en ogen wat wazig. Ook dit is absoluut niet gamebrekend.

Verder ziet alles er heel gedetailleerd uit en is het soms heel fijn om gewoon even te kijken naar het leven dat zich ontpopt op jouw eiland. Een beetje jammer vond ik het dat ik niet nog een tikkeltje meer kon inzoomen.

Conclusie

Anno 1800 is een pareltje geworden en levert het bewijs dat games in dit genre ook perfect kunnen werken op consoles indien er goed nagedacht is over de console controls. Dit is in deze game aanvankelijk, door zijn diepgang, even wennen en doorbijten, maar eens het je in de vingers zit kan je naar hartenlust je stad uitbouwen. Die stad ziet er overigens enorm mooi uit en bruist van het leven. Mooi had geweest als je nog een tikkeltje meer kon inzoomen. Af en toe moeten de texturen heel even inladen als je te snel in of uitzoomt, maar storend is dit nooit. De nieuwe postcard view stelt je dan wel weer in staat om in vogelvlucht over je eiland te gaan zonder de UI in beeld.

Anno 1800 bied je uren spelplezier waarbij je makkelijk 100-den uurtjes kan stoppen in één playthrough. Ook online kan dit, alleen is het nog maar de vraag of je 15 andere spelers kan optrommelen die ook zo vele uren in de game kunnen stoppen. De eindbalans van deze game is toch vooral positief en ik kan dan ook niet wachten tot nog meer games uit dit genre de overstap van PC naar console zullen maken.

Good

  • Grafisch heel mooi
  • Controls werken uitstekend
  • Veel diepgang

Bad

  • Annopedia is handig maar meer tutorials tijdens campaign waren handiger geweest
  • Misschien te complex voor sommigen
8.2

Geweldig

Robin is een overlevende dinosaurus uit het pixeltijdperk maar heeft z'n natuurlijke habitat door de jaren heen moeiteloos omgezet naar het huidige gamelandschap. Singleplayer games blijven een belangrijk onderdeel van z'n voedingsgewoonte en hij peuzelt graag als dessert virtuele mensen op in first person shooters of sportspellen.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lost Password