All-Star Fruit Racing

All-Star Fruit Racing
All-Star Fruit Racing
Release Datum:Genre:Platform:, , , Ontwikkelaar:Uitgever:, Getest op:

Fruit is gezond! Gamen is leuk! Een combinatie van de twee? Dat is iets wat je zelden ziet, maar dat is toch hetgeen we hier voorgeschoteld krijgen. Wat als ik je zeg dat ik een Mario Kart achtige game gevonden heb waar fruit het leidende thema is? Ontdek het samen met mij, terwijl we racen door sappige landschappen. Laad jezelf op met wat extra vitaminen en 3, 2, 1, GO!

One in a melon

Dat deze game goed heeft afgekeken bij zijn buren, staat zonder twijfel. Je zal in deze review mij vaker gaan zien refereren naar games zoals Mario Kart, Crash Team Racing en consoorten. Hierdoor voelt de game er eentje als de zoveelste uit het dozijn. Is dit daarom persé slecht? Ik vind van niet. Het is wel tof om eens een frisse en nieuwe cast te zien, tegenover de bekende Nintendo of Sega cast, waarvan we om de zoveel tijd weer een nieuwe incarnatie zien verschijnen.

Ik vraag me echter af waarom de titel “All-Stars” bevat. De vrouwelijke cast is helemaal niet bekend of herkenbaar. Maar dat er niet echt een connectie zal zijn met de cast aangezien we niemand kennen en er ook geen achtergrond verhaal aan kunnen plakken, mag de pret niet bederven. Elk personage heeft namelijk haar eigen speciale move, die overeenstemt met haar fruitige thema. Zo heb je bijvoorbeeld Cora met haar special CocoStrike waarbij ze een reusachtige kokosnoot naar achter gooit en zo andere racers van de baan kegelt. Per racer die je raakt, hoor je een geluidseffect alsof je een strike zou gooien op een echte bowling baan. Punten op vlak van oog voor detail dus!

Over detail gesproken, je kan je wagen helemaal customizen tot zelfs het vlaggetje aan toe. Stukken kan je vrijspelen door deel te nemen aan races. Het is alweer een klein detail, iets wat ook wel in meerdere games zit, maar ik verwelkom zulke dingetjes toch altijd met open armen. Het is een van de eerste dingen die ik heb gedaan in de game, nadat ik de tutorial eens doorlopen had. Deze tutorial wordt je overigens onmiddellijk aangereikt wanneer je de game voor de eerste keer opstart. Je kan dit overslaan, maar ik raad je aan om dit toch even te checken, vooral om het systeem van de power-ups, welke ik zo meteen even kort toelicht, goed te begrijpen.

Turn on the juice, and let’s see if it runs

Maar zo heeft elke racer haar eigen special move, en die doen alweer hard denken aan special moves uit de Mario Kart reeks. Origineel? Niet echt, maar het zijn toffe moves en ze zitten in een ander jasje waardoor ze nieuw ogen maar vertrouwd aanvoelen. Uiteraard zijn er ook de gekende power-ups die je tijdens ritten opneemt om af te vuren. Ook deze staan in het thema van fruit, en ook deze voelen weer zeer vertrouwd aan. Zo zijn er twee soorten van sap bellen die je kan afvuren en die rondkaatsen waarvan eentje gewoon het traject volgt en de andere de eerstvolgende speler achtervolgd. Inderdaad, ik hoor het je al denken, het groene en het rode schild uit Mario Kart dus. Er zijn 2 verschillende mogelijkheden om deze power-ups te verkrijgen via pick-ups en het is afhankelijk van de gekozen speelstand hoe deze pick-ups je power-ups geven. De eerste is de gekende pick-up methode die je onmiddellijk een random power-up toekent, de andere is wat meer uitgebreid.

Voor de andere is er een heel systeem uitgedokterd waarbij je 4 verschillende opslagruimtes hebt om sap te verzamelen, elk van hun eigen kleur en type. Je moet deze vullen alvorens je een power-up kan gebruiken, en als je er 2 hebt gevuld, zal de combinatie je een ander soort power-up geven. Bijvoorbeeld, je hebt de power-up om een boost te gebruiken vol, maar ook de power-up om ijs achter je te gooien om tegenstanders te vertragen vol. Dan kan je de combinatie maken om tijdens je boost een spoor van vertragend ijs achter te laten! Door een simpele druk op een knop kan je kiezen om de opslagruimtes te koppelen of ontkoppelen om zo verschillende combinaties te maken. 4 volle en gekoppelde opslagruimtes geven je je special move. Elke opslagruimte is gelinked aan een bepaalde knop op je controller. Voor het vullen van de opslagruimtes moet je de juiste kleur pick-ups verzamelen op de baan. Dit is dan weer iets wat geleend lijkt te zijn uit Chocobo Racing (een kleine hidden gem in mijn ogen van op de Playstation 1).

Make like a banana and split

Iets wat dan weer meer uit Crash Team Racing geleend is, en misschien ook een klein beetje uit de oudere Mario Kart telgen, is de manier van driften en het vergaren van een boost hieruit. Om driften onder de knie te krijgen, moet je leren “snaken”. Dit is in principe kort driften van links naar rechts, om zo je drift bonus te behouden en op het laatste moment los te laten om de langste en krachtigste boost te krijgen. Blijf je echter te lang driften, dan overhit je motor en verlies je niet enkel je drift bonus, maar je vertraagt ook voor enkele seconden. Het is niet gemakkelijk om te leren, en de eerste paar races zal je wel eens vaker tegen de rand blijven plakken, wat je zuur kan opbreken aangezien je volledige momentum stopt. Je stuitert niet terug zoals in andere games. Maar eenmaal je het beheerst, voelt het eens zo lekker om perfect overal door te driften!

All the ingredients for a good fruit salad

Nu dat we alle mechanics van de game uit de weg hebben, gaan we uiteraard ook nog even over de rest moeten gaan, zoals de verschillende modi, de visuals en de muziek. De muziek doet me vooral denken aan tracks die perfect zouden passen in levels van Spyro the Dragon of Crash Bandicoot. Dit kan zowel als compliment beschouwd worden, maar evenzeer als minpunt. Beide games zijn geen race games, en daardoor voelt de muziek in deze game vaak gewoon niet op zijn plaats. De visuals zien er gelukkig erg mooi en kleurrijk uit, de tracks zijn allemaal vrij mooi opgemaakt en bieden voldoende variatie. Het ene moment slippen we door ijzige vlaktes en bergtoppen, het andere moment scheuren we over een strand om dan plots door een imitatie Jurassic Park te cruisen. Die laatste is overigens mijn favoriete level, gewoonweg van de leuke referentie met de iconische poort.

Een leuke toevoeging zijn de fruitweetjes tijdens de laadschermen die soms toch wat lang duren bij momenten. Over het algemeen zijn ze niet overdreven lang, maar toch lang genoeg om te zorgen dat ik meerdere weetjes ontdekte in een laadsessie. Er mocht van mij ook wat meer weetjes erin gestoken worden, want op den duur zie je te vaak dezelfde weer tevoorschijn komen.

Er zijn verschillende modi beschikbaar om te spelen overigens. Zo is er de custom race, wat eigenlijk gewoon een quick play is waar je kan instellen op welke manier de power-ups ingesteld worden met de “juicer” opties. Daarnaast is er de hoofdschotel, de career mode, waarin je probeert de trofee te winnen in elke klasse. Hiermee speel je extra tracks en racers vrij. Er zijn Fast Championship en Custom Championship mogelijk, beide laten je om een bepaalde trofee racen met standaard of zelf ingestelde regels. En tenslotte heb je nog Time Attack en Training, welke beide voor zichzelf spreken.

Geen online hoor ik je al zeggen? Neen inderdaad, de Switch versie heeft momenteel nog geen online functie, terwijl de game deze op alle andere platformen wel heeft. Echter heeft de developer al laten weten hier druk mee bezig te zijn, en ze hopen zo snel mogelijk deze functie ook op de Switch te krijgen. Je kan wel lokale multiplayer races spelen tot en met 4 spelers, wat zeker ook fijn genoeg is wanneer je wat vrienden op bezoek hebt.

Conclusie

All-Star Fruit Racing heeft dan wel geen ijzersterke cast van All-Star personages, zoals de title je zou doen denken. Echter is deze race game een meer dan degelijke toevoeging in het genre. Is het een Mario Kart killer voor de Switch? Absoluut niet, maar het staat zeker wel haar mannetje met enkele unieke spel elementen. Eenmaal je het power-up systeem en het driften in de vingers hebt, speelt de game erg vlot en ga je de verwijzingen naar de buren waarvan deze game geleend heeft extra appreciëren.

De game is al sinds 2017 verkrijgbaar op Steam, maar is sinds enkele dagen (13 juli 2018) dan ook eindelijk beschikbaar op de Nintendo Switch. Momenteel is de online functie dan wel nog niet beschikbaar, maar deze zou wel zo snel mogelijk verschijnen. Heb je nog geen Mario Kart, of ben je uitgekeken hierop, dan is deze game zeker en vast een goed alternatief!

Good

  • Levels zien er mooi uit met voldoende variatie
  • Goed uitgewerkt power-up systeem
  • Beste elementen uit voorgaande gelijkaardige games gecombineerd

Bad

  • Voorlopig geen online op Nintendo Switch
  • Muziek past niet echt bij de game
  • Af en toe framedrops
6.8

Aardig

Sinds het vroege Nintendo tijdperk wist Niels al dat hij een gamer was in hart en nieren. Zijn liefde voor games is enkel gegroeid, voornamelijk zijn grote voorliefde voor RPG's en alles wat Japans is. Met de controller in de ene hand, en de machtige pen in de andere speelt en laat hij zijn oordeel vallen over elke game die zijn pad kruist.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lost Password