Hands-on Preview: Airline Flight Attendant Simulator VR

Hands-on Preview: Airline Flight Attendant Simulator VR
Hands-on Preview: Airline Flight Attendant Simulator VR
Release Datum:Genre:Platform:, Ontwikkelaar:Uitgever:Getest op:

Virtual Reality, of kortweg VR, is best wel een mooie uitvinding. VR kan ervoor zorgen dat je volledig in een andere wereld gezogen wordt, waardoor je een game nog intenser beleefd, want tenslotte voer je de handelingen effectief met je handen uit, of lijkt het toch op zijn minst dat je het effectief echt beleefd. Naast games zijn er ook nog eens VR-experiences te beleven. Deze laatste categorie bieden de speler eerder een ervaring dan een echte game, waardoor je eens een andere job kan beleven, of een interactieve situatie of verhaal mag meemaken. Airline Flight Attendant Simulator VR behoort tot deze laatste categorie en biedt de speler een kijkje op de wereld van stewardessen en stewards. 

Airline Flight Attendant Simulator VR is de consumenten versie van een stukje VR-software, die eigenlijk gebruikt wordt in flight schools om toekomstig cabinepersoneel op te leiden. Deze software wordt ook effectief gebruikt bij bijvoorbeeld Lufthansa om mensen op te leiden.  Dit betekent meteen ook dat Airline Flight Attendant Simulator VR niet meteen geschikt is voor de gewone gamer. Dit hoeft natuurlijk niet te betekenen dat de doorsnee gamer deze ervaring niet leuk gaat vinden, maar je moet toch wel iets met vliegtuigen hebben om ten volle van deze titel te genieten. En laat ik nu toevallig een enorme liefhebber zijn van alles wat met luchtvaart te maken heeft.

Stewardess/Steward worden

In deze game, of VR-ervaring is het jouw taak om de verschillende lessen/examens tot een goed einde te brengen. Je hebt telkens per situatie een checklist die je moet afwerken om de situatie tot een goed einde te brengen. Je kan de checklist ten allen tijde bekijken om te weten wat de volgende stap is, waarna je na een tijdje oefenen een volleerde virtuele steward of stewardess kan worden. Zoals je nu al kan lezen klinkt het dus niet echt als een game, maar het is wel leuk om te kijken of deze job wat voor jou zou zijn. Of wanneer je van job simulators houdt.

Airline Flight Attendant Simulator VR is dan ook the real deal, dit stukje software is en blijft op elk moment serieus, waardoor je jammer genoeg niet de idioot kan uithangen. Je kan bijvoorbeeld geen flesje water naar een passagier zijn hoofd gooien of andere onzin uitvoeren. Hoewel dat natuurlijk ook niet de bedoeling is van deze sim, zou deze mogelijkheid in deze consumenten versie ervoor zorgen dat de game wat meer geschikt is voor de doorsnee gamer. Wanneer je nu poogt een flesje naar iemand te gooien, valt het gewoon als een baksteen naar beneden, jammer, maar tegelijk ook begrijpelijk, gezien wat Airline Flight Attendant Simulator VR eigenlijk is.  Desondanks blijft het voor de liefhebber wel leuk om aan boord van een vliegtuig te mogen werken en verschillende situaties het hoofd te bieden.

Airline Flight Attendant Simulator VR

De game biedt verschillende missies om te voltooien, elk met zijn eigen unieke uitdagingen. Dit omvat snelle en langzame depressurization, brand aan boord, tot zelfs een noodlanding op land en op zee.  Het is dan ook vooral deze situaties die ervoor zorgen dat je een intense, maar ook leuke ervaring mag meemaken. Het is aan jou als steward in opleiding om al deze situaties tot een goed einde te brengen. Indien er een brandje aan boord is, moet jij de brandhaard zien te lokaliseren en effectief zien te blussen.  Een onvoorzichtige passagier kan zomaar eens een brandende sigaret in een vuilbakje gooien op het toilet en zo brand veroorzaken, en in volle vlucht willen we dat natuurlijk niet.

In volle vlucht kan je natuurlijk niet zomaar de brandweer bellen, dus dan valt deze taak op de schouders van de steward/stewardess van dienst. Om te blussen dien je effectief ook alle handelingen uit te voeren zoals je dit in het echt zou moeten doen. Je moet een brandblusser halen, de veiligheid hiervan uitschakelen en vervolgens effectief hanteren zoals je dit echt zou moeten doen.  Hoewel de acties hyperrealistisch zijn, zijn deze toch leuk om uit te voeren, en als een bonus leer je meteen wat bij. En toegegeven, het is nooit slecht te weten hoe met een brandblusapparaat om te gaan.

Bij andere situaties zoals plots drukverlies in de cabine moet je de passagiers begeleiden en helpen met het opzetten van het zuurstofmasker, zodat iedereen bij bewustzijn blijft en de situatie kan overleven. Naarmate je vordert in deze VR-ervaring mag je steeds gevaarlijkere situaties te lijf gaan, met als apotheose zelfs een noodlanding op het water. Het is dan ook met deze situatie dat jij mag bewijzen dat jij het vak kent, door de juiste stappen te volgen en de passagiers correct en vlot te evacueren.

Hoewel de ervaring bijzonder realistisch is, werkt de besturing niet helemaal optimaal.  Airline Flight Attendant Simulator VR neemt de vinger tracking van de Valve Index controllers wel aan, maar niet erg nauwkeurig, waardoor je soms meerdere pogingen moet doen om iets vast te grijpen. Gelukkig is het ook mogelijk om iets vast te grijpen door een knop in te drukken, maar het is jammer dat dit momenteel niet optimaal werkt. Grafisch tenslotte is deze ervaring top, ik heb tot nu toe geen enkele VR titel gezien die er mooier en realistischer uitziet dan Airline Flight Attendant Simulator VR.

Conclusie

Airline Flight Attendant Simulator VR heeft ongetwijfeld potentie als job simulator. Deze VR titel geeft perfect weer hoe de job van een steward en stewardess eruitziet. Alle handelingen zijn realistisch, al kan dat bijna niet anders bij een titel die zijn oorsprong heeft als trainingssoftware. Desondanks is Airline Flight Attendant Simulator VR minder interessant voor de gewone gamer, tenzij je graag verschillende jobs beleeft in VR. Voor vliegtuig en sim fanaten is deze titel dan weer erg aantrekkelijk.

Airline Flight Attendant Simulator VR verschijnt in het eerste kwartaal van 2023. Zodra de uiteindelijke release plaats vindt voorzien we deze titel van een eindscore.

Jimmy "Verjim" is een gedreven gamer, met Tekken als zijn all-time favoriet. Aangevoerd door alle beschikbare soorten koffie, speelt hij elke game op zijn pad en zorgt ervoor dat zijn lezers precies weten waar games in uitblinken of net mis lopen. Overdag is hij actief bezig met fotografie, maar wanneer de schaduw valt, zal de pen van deze oprichter en hoofdredacteur genadeloos inkt doen vloeien

Lost Password