Ad Infinitum

Ad Infinitum
Ad Infinitum
Release Datum:Genre:, Platform:, , , , Ontwikkelaar:Uitgever:, Getest op:

Voor ik op Gamescom dit jaar de kans kreeg om Ad Infinitum te testen, had ik nog niet gehoord van Ad Infinitum of de kleine Duitse studio Hekate, maar van de eerste beelden die ik zag, werd ik onmiddellijk warm om de game te kunnen spelen. Na een korte demo was ik ook al helemaal verkocht. Of deze psychologische thriller je van begin tot eind kan weten vast te grijpen, dat heb ik de afgelopen tijd voor jou uitgezocht en wil ik nu graag met jullie delen.

You’ve done it once, now you need to do it again

We beginnen het spel als een Duitse soldaat, wiens naam ik niet ga noemen om spoilers te vermijden, die in staat voor de communicatie aan het front. Het noodlot slaat toe wanneer over de intercom de boodschap komt dat je je medesoldaten moet komen ondersteunen op het slagveld. Veel oorlogs-actie moet je echter niet verwachten, want al snel klinkt er een luide knal waarna jij in de prikkeldraad terechtkomt en het er op lijkt dat je je einde hebt bereikt. Uiteraard kan de game hier nog niet gedaan zijn, dat zou maar een heel korte game geweest zijn. Na deze eerste proloog begint Ad Infinitum pas echt, en vanaf nu betreden we het psychologische horrorverhaal. Je ontwaakt in je ouderlijk huis, maar niets is wat het lijkt. Het grote herenhuis is bezaaid met brieven en documenten die vertellen over een tragedie die zich in de familie heeft afgespeeld, er zijn heel wat gesloten deuren en hier en daar krijg je flashbacks naar conversaties uit je verleden. Na het uitvoeren van een seance door instructies te volgen, een kleine (voorspelbare) jumpscare te krijgen word je terug wakker in de loopgraven, waar het beangstigend stil is, maar het is al snel duidelijk dat je niet alleen bent.

Het verhaal wisselt dus af tussen het herenhuis, waar je enkele puzzels moet oplossen om meer inzicht te krijgen in je achtergrond verhaal en wat er juist allemaal gebeurd is, en de loopgraven waar mysterieuze monsters je opwachten. Vragen zoals wat er met je familie is gebeurd, ben je nog in leven of is dit een soort van hiernamaals, zit het allemaal in je hoofd… worden stilaan duidelijker naarmate je door de verschillende hoofdstukken vordert en zetten je aan om verder te spelen, zodat je hier ook de antwoorden op kan krijgen. Het helpt uiteraard dat de game er prachtig uit ziet. Elke omgeving is erg gedetailleerd en er werd heel wat onderzoek gedaan om alles er zo authentiek mogelijk uit te laten zien en voelen. Wat het geluid betreft, is het griezelen geblazen wanneer je moederziel alleen aan het ronddolen bent en overal vreemde geluiden hoort. Zo hoor je af en toe een telefoon rinkelen ergens in de buurt, een deur die ergens achter je dicht slaat en meer.

De weinig aanwezige muziek is echter zeer doeltreffend en bouwt verder mee aan de sfeer. De voice-acting, in meerdere talen selecteerbaar, is ook noemenswaardig en helpt met de inleving. Het is alleen jammer dat er niet voor gekozen werd om de Duitsers altijd in het Duits te laten klinken, of Franse soldaten in het Frans te laten spreken. Nuja, het zijn niet echt de soldaten zelf, maar hun achtergelaten brieven die voorzien zijn van gesproken tekst. Het is tof dat dit ingesproken werd, maar soms strookt de toon van zo een brief niet met de situatie waarin jij je bevindt, en niet alle brieven en teksten zijn van gesproken tekst voorzien.

Your actions will have consequences

Op vlak van gameplay draait de game enorm soepel en vlot. De game speelt zich af in een First-Person view en de gameplay deed me vooral denken aan de laatste Amnesia game (Amnesia: The Bunker) waar je ook heel wat schuiven van kasten moest open doen op zoek naar documenten. Je zal ook enkele voorwerpen vinden op je korte avontuur, zoals lucifers om kaarsen en lampen aan te steken, een bijl die je gebruikt om houten planken en muren te vernielen, een gasmasker voor bepaalde secties van de loopgraven waar mosterdgas hangt en een lampje waarvan je aan een koordje moet trekken om even een beetje licht te hebben.

Deze game is trouwens geen typische survival-horror-game waar je effectief de monsters te lijf kan gaan, want ook al heb je een bijl, je zal er niet veel mee kunnen doen. Elke chapter heeft zijn eigen soort wezens, die hun eigen zwakte hebben. Zo zullen de eerste vijanden die je tegenkomt reageren op geluid en zal het level bezaaid zijn met touwen waaraan lege conserven blikken hangen die lawaai maken als je er doorheen loopt. In een volgend level heb je vijanden die niet tegen licht kunnen en zo zijn er nog wel enkele. Het is dus vooral voorzichtig navigeren, sluipen en kiezen wanneer je een sprintje kan doen om de vijanden te omzeilen.

Hoewel het spel vrij lineair is, zal je vaak dezelfde wegen doorlopen en heel wat zaken van de loopgraven herkennen, wat mee in speelt op de psychologische horror dat je vast zit in een doolhof en steeds dezelfde zaken terug ziet. Dit klinkt misschien negatief, maar eigenlijk stoort het amper, want er zijn steeds verschillen op te merken en heel wat puzzels op te lossen om je af te leiden en weer op een nieuw pad te zetten. Her en der zijn er ook nog wat collectibles verstopt in de vorm van dogtags, van zowel Duitse als Franse soldaten, waardoor je ook wel aangemoedigd wordt om een beetje te verkennen, voor zoverre dat mogelijk is natuurlijk. Tenslotte zijn er ook verschillende momenten waar je een keuze moet maken die “onomkeerbaar” is en bepaalt, welk einde je te zien krijgt, wat je wel aanmoedigt om de game meermaals te spelen (en dat raad ik ook zeker aan).

Conclusie

Ad Infinitum is een unieke ervaring en zeker eentje die een diepe indruk weet te maken. Oké, de besturing kan soms wel traag en loom aan voelen en niet alle puzzels zijn even intuïtief of interessant, maar de algemene sfeer en geheimzinnigheid weet je vanaf het begin bij de haren te grijpen en niet meer los te laten. Thriller en horror fans mogen deze prachtige ervaring absoluut niet overslaan.

Good

  • Mysterieus en enorm spannend verhaal
  • Grafische pracht dankzij de artistieke stijl en belichtingen
  • Speelt enorm vlot
  • Hoge herspeelbaarheid dankzij meerdere eindes

Bad

  • Rondlopen voelt wat traag en loom aan
  • Sommige puzzels en zoeken naar objecten kan je progressie serieus tot een halt roepen
8

Geweldig

Sinds het vroege Nintendo tijdperk wist Niels al dat hij een gamer was in hart en nieren. Zijn liefde voor games is enkel gegroeid, voornamelijk zijn grote voorliefde voor RPG's en alles wat Japans is. Met de controller in de ene hand, en de machtige pen in de andere speelt en laat hij zijn oordeel vallen over elke game die zijn pad kruist.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lost Password