51 Worldwide Games

51 Worldwide Games
51 Worldwide Games
Release Datum:Genre:Platform:Ontwikkelaar:Uitgever:Getest op:

Naast videogames maken boardgames en klassieke gezelschapspellen ook deel uit van mijn passies. Van simpele spelletjes zoals Saboteur tot de meer strategische zoals Terraforming Mars, ik heb een breed gamma aan fysieke gezelschapspellen in mijn kasten staan. Tijdens de afgelopen lockdown was het spelen hiervan echter wat moeilijk en moest ik vaker naar alternatieven grijpen zoals een tabletop simulator. Plots komt Nintendo uit het niets met een interessante titel om mij nog een extra mogelijkheid te geven om enkele gezelschapspellen digitaal te kunnen spelen. Maar weet Nintendo zijn slag te slaan en de competitie schaakmat te zetten met 51 Worldwide Games?

King of Games

Waarom was ik zo enthousiast hierover? Enkel en alleen omdat ik fanatiek ben over gezelschaps- en bordspellen? Dat ook natuurlijk, maar nog meer omdat Nintendo in het verleden al bezighield met entertainment voor jong en oud. Jazeker, Nintendo heeft vroeger enkele spellen geproduceerd waaronder de Hanafuda kaarten, gomoku en shogi. Op deze cartridge worden echter spellen van over heel de wereld verzameld, zoals de titel al liet vermoeden. 51 stuks zelfs. Ik ga ze hier niet allemaal toelichten of opsommen, maar via onderstaande afbeelding heb je alvast een goed zicht op welke er allemaal in het spel zitten.

Zoals je kan zien is er een gevarieerde waaier aan klassieke spellen aanwezig. Op zich een indrukwekkende keuze, maar kwantiteit alleen is niet voldoende. Gelukkig voorziet Nintendo ons van een kwalitatieve presentatie. Voor we beginnen met spelen worden we gepresenteerd met de keuze om te spelen op één Switch, lokaal met meerdere Switch consoles via lokale communicatie of in mozaïekstijl en tenslotte om online te spelen met vrienden of vreemden. In mozaïek mode worden de Switch consoles zonder controllers tegen elkaar aangelegd om samen te spelen alsof je fysiek aan een tafel zou zitten. Wat trouwens erg handig is, is de mogelijkheid om gebruik te maken van de “Guest Edition”. Dit is een gratis download die je in de eShop kan vinden waarmee tot 3 andere mensen dan via lokale communicatie een beperkt aantal spellen kunnen spelen met een vierde persoon die over het volledige spel beschikt.

World of Games

Om terug te komen op die kwalitatieve presentatie dan. Nadat je je keuze hebt gemaakt krijg je eerst de kans je eigen pion te maken. Verwacht echter geen diepgaande character builder, maar dat is ook niet nodig want deze pion heeft geen invloed op je spellen. Daarna krijg je een wereldbol te zien waarop andere pionnen staan. Elke pion stelt een gids voor die je kan uitnodigen. Ze hebben ieder een selectie aan spellen, om je keuze wat gemakkelijker te maken. Je kan op elk moment ook gewoon zelf kiezen uit de lijst met alle spellen.

Als je een keuze hebt gemaakt krijg je een kort filmpje te zien van een gezin dat het spel introduceert. Hierin wordt meestal het spel al kort uitgelegd. Is dit echter niet voldoende, dan kan je nog op “uitleg” klikken voor duidelijke uitleg, strategieën en tips. Sommige, wat meer ingewikkelde, spellen zoals Shogi hebben ook trainingsronden. Voel je je klaar voor de uitdaging, kan je kiezen om het spel of een variant er van te starten. Zowat elk spel heeft meerdere moeilijkheidsgraden en je verdient een medaille per uitgespeeld niveau. Dit is een leuke extra om je te motiveren om al deze spellen te leren en volledig onder de knie te krijgen. Daar bovenop krijg je nog een extra in de vorm van wat je weetjes en spelinfo. Deze trivia is voor velen misschien niet zo interessant, maar ik vond het wel fijn om bepaalde dingen te leren over enkele van deze spellen.

Feel of Games

Allemaal mooi en wel, maar de spellen zelf moeten ook leuk spelen natuurlijk! In docked mode kan je spelen met een enkele Joy Con of met een Pro Controller. De spellen zelf zien er mooi uit in hun simpliciteit en laten zich gemakkelijk spelen door de simpele bediening. Bewegen met de joystick en vaak is 1 knop voldoende om je acties uit te voeren. Elk spel is ook zo opgebouwd dat je niet kan vals spelen en elke zet moet een correcte zijn. Hierdoor is het ook zeer fijn om nieuwe spellen te leren spelen. Op vlak van muziek krijgen we te maken van enkele rustige deuntjes zoals we gewend zijn uit andere Nintendo titels zoals Wii Sports, Wii Fit, …

Je kan overigens ook spelen met touch controls, om het dat tikkeltje meer authenticiteit te geven. Dit zowel op één systeem als in de mozaïekstijl stand. Bepaalde spellen zoals schaken of shoji voelen hierdoor veel leuker aan omdat je tegenover je tegenspeler kan zitten zoals het hoort. Als je trouwens met 2 speelt op één Switch zullen een deel spellen niet speelbaar zijn. Best logisch, want in deze spellen zou je anders elkanders hand kunnen zien en dus weten welke kaarten ze hebben. Voor deze spellen moet je dus sowieso in handheld mode spelen en iedere op zijn of haar eigen Switch.

Conclusie

Ben je op zoek naar een leuke manier om wat klassieke gezelschapspellen te spelen, dan zit je zeker goed met deze 51 Worldwide Games. Heel wat leuke games die op een simpele maar effectieve manier gepresenteerd worden. Zowel mensen die deze spellen eerder speelden als complete nieuwelingen gaan hier uren plezier uit kunnen halen. Ik weet alvast welk spel deze Vaderdag bovengehaald zal worden!

Good

  • 51 spellen om uit te kiezen
  • Verschillende moeilijkheidsgraden

Bad

  • Sommige spellen lijken iets té hard op elkaar
8.5

Geweldig

Sinds het vroege Nintendo tijdperk wist Niels al dat hij een gamer was in hart en nieren. Zijn liefde voor games is enkel gegroeid, voornamelijk zijn grote voorliefde voor RPG's en alles wat Japans is. Met de controller in de ene hand, en de machtige pen in de andere speelt en laat hij zijn oordeel vallen over elke game die zijn pad kruist.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lost Password