Train Life: A Railway Simulator

Train Life: A Railway Simulator
Train Life: A Railway Simulator
Release Datum:Genre:Platform:, , , , , Ontwikkelaar:Uitgever:Getest op:

Simulator games, een genre dat het toch maar zelden doet voor mij. Laatst was ik wel aangenaam verrast door Powerwash Simulator, mede door de Final Fantasy VII themed DLC, maar over het algemeen blijf ik toch vrij sceptisch over Simulator games. En toch wil ik gerust zo af en toe eens uit mijn comfort zone stappen en mij nog eens laten onderdompelen in een of andere virtuele verwezenlijking van een job die je in het echte leven zou kunnen uitoefenen. Ditmaal is het dus Train Life – A Railway Simulator. Tijd om mijn pet op te zetten en de sporen te volgen!

All aboard!

Simulator games trachten om een handeling uit het echte leven om te zetten in een virtuele beleving, en de games trachten er zo realistisch mogelijk uit te zien. Echter zie je vaak nog steeds overduidelijk dat de gamewereld toch wat ruwe kantjes heeft, en dat is hier niet anders. Grafisch ziet het geheel er matig uit, en zien we ook heel vaak elementen plots verschijnen uit het niets op de achtergrond. Ik ben meestal de laatste die je zal horen klagen over grafische pracht en praal, maar in een game zoals deze waar immersie het belangrijkste is, durf ik daar wel eens over vallen. In ieder geval voldoet het nog om te kunnen genieten van je locomotief die lustig door de landschappen heen tuft, en het is wel tof om herkenbare plaatsen zoals Antwerpen Centraal te zien.

First stop: tutorials galore

Zo een digitaal treintje besturen, hoe moeilijk kan dat trouwens zijn? Blijkbaar best moeilijk, want vanaf het moment dat je begint aan je carrière word je bestookt met een hele resem aan tutorials. Je kan ze skippen, maar dan ga je absoluut niet weten waar te beginnen. Zelfs een schijnbaar simpele actie zoals vooruit of achteruit rijden omvat meerdere handelingen. Er is ook heel wat om in de gaten te houden, zoals je brandstof, maar ook de staat van je trein. Zo zal je op tijd op onderhoud moeten gaan en je trein weer voltanken. Daarnaast kan je ook meerdere treinen kopen, werknemers inhuren zodat je meerdere contracten kan aannemen en je budget kan blijven aanvullen, want dat is ook iets om in de gaten te houden.

Penalties

Jaja, je budget gaat vrij belangrijk zijn, zeker om je treinen te onderhouden en je werknemers te betalen. Maar ook om de overvloed aan boetes te blijven betalen, want je zal toch gemakkelijk boetes vergaren als je je hoofd er niet bij houdt. Van te snel te rijden tot geen toegang te vragen om een bepaald station in te rijden of wanneer je trein ontspoort of botst. Dit laatste had ik gehoopt te kunnen zien in vol spektakel, maar zo een type game is dit niet. In ieder geval komt er enorm veel bij kijken als het aankomt op het opereren van een trein, of je nu mensen gaat transporteren of grondstoffen zoals hout moet vervoeren. Wagons aan- en afkoppelen, op tijd afremmen voor een station dat je inrijdt, of het schakelen tussen verschillende sporen, het is best veel en gedetailleerd. Het mooiste aan de game is wel dat je dit in verschillende viewpoints kunt spelen, en in de view van je bestuurderszit kan je alle knopjes apart bedienen en gebruiken!

Conclusie

Het kan aan mij liggen, maar deze game lijkt me vooral voor de echte treinfanaten weggelegd te zijn, of als je een job bij de NMBS als treinbestuurder ambieert. Toch snap ik de charme van het spel wel, maar de vele en lange laadtijden, soms ook in menu’s, bovenop de tergend trage progressie zorgen er voor dat ik mijn concentratie meer dan eens verloor. Gamen blijft voor mij vooral een ontsnapping aan de realiteit en een moment om te genieten van diepgaande verhalen en absurde momenten die mij helemaal weten te captiveren. En dat is nu iets wat ik hier totaal niet kan vinden, wat ik dan wel weer had bij bijvoorbeeld Powerwash Simulator. Is deze game dan helemaal afgeschreven en moet je het ontwijken? Absoluut niet, want wat aanwezig is, gaat zeker voor fans zorgen voor een diepgaande ervaring. Het is gewoon niet aan mij besteed.

Good

  • Heel veel herkenbare locaties
  • Treinen en interieur zijn redelijk gedetailleerd
  • Diepgaande mechanics en systeem

Bad

  • Grafisch vrij zwak, vooral de omgevingen
  • Heel veel tutorials
  • Lange laadtijden
6.5

Aardig

Sinds het vroege Nintendo tijdperk wist Niels al dat hij een gamer was in hart en nieren. Zijn liefde voor games is enkel gegroeid, voornamelijk zijn grote voorliefde voor RPG's en alles wat Japans is. Met de controller in de ene hand, en de machtige pen in de andere speelt en laat hij zijn oordeel vallen over elke game die zijn pad kruist.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lost Password