Als ik wil praten over een SNES game uit 1995 verwacht je normaal een retro artikel. Zelfs als ik zou willen beginnen over een PSP titel uit 2011 kijk je waarschijnlijk in die richting. En toch praat ik over een nieuwe release, of toch alvast een remake/remastered versie van een spel. Tactics Ogre: Reborn is immers al 3 keer ontwikkeld en op de markt gebracht met telkens meer dan 10 jaar verschil tussen. Wat voor een game heeft 3 versies nodig, zoveel jaar ontwikkeling en bijschaving en durft zich dan nog een nieuwe game te noemen. Ik kan voor mezelf niet bepalen of de lat nu hoog of laag ligt, maar ik heb de game voor jullie getest en wil gerust even delen waar jullie de lat mogen leggen. Tijd om te zien wat Square Enix opnieuw uit zijn mouw schudt.
Tactics Ogre
Wie de titel ingeeft in zijn zoekmachine vindt waarschijnlijk vooral links en reclame voor de nieuwe release van de titel. Mocht je ‘tactics ogre SNES’ en ‘Tactics Ogre: Let Us Cling Together’ ingeven, vind je al wat vlotter nieuws en feiten over de 2 vorige versies van het spel. Tactics Ogre: Reborn doet je in de huid kruipen van Denam, Vyce en Catiua. Drie vrienden die hun bijdrage willen leveren in het correct afronden van de burgeroorlog die zich afspeelt in de Valerian Isles. Hierbij maken ze al snel vrienden en vijanden waardoor hun eigen groep, net zoals hun vijanden, zich op een stevig tempo blijft uitbreiden.
Het spel volgt het verhaal van deze vrienden en al hun reisgenoten waarmee je op je eigen manier kan omgaan. Hoewel het verhaal bijzonder veel diepgang heeft en je echt meeneemt op een avontuur, draait het spel toch vooral om de strategische battles. Doorheen het verhaal, en alles wat erbij hoort, baan je je een weg door allerlei gevechten op een grid waarop je je vijand wilt verslaan. Hier merk je al snel allerlei verschillen op in de vorm van soorten terrein, weersomstandigheden en vernielbare objecten. Je zal spoedig merken dat er eigenlijk geen element in het spel verwerkt zit dat je niet strategisch kan benutten of waar je simpelweg rekening mee moet houden om zo succesvol mogelijk door het verhaal heen te raken. Daarbij zal je ook merken dat bepaalde acties en optionele doelen tijdens gevechten het verhaal van het spel beïnvloeden. Dit gaat van het redden van een persoon voor ze het leven laat tot een persoonlijk gesprek dat je ontgrendeld omdat de juiste personen bij elkaar op het slagveld staan. Het succesvol behalen van deze opties is alvast erg bevredigend en motiverend.
Classes
Doorheen het spel kies je eigenlijk zelf wie jij en iedereen in je team is. Zo kan je je teamleden doen wisselen tussen allerlei classes. Ook dit zal je niet onbekend in de oren klinken, maar het is in deze game zeker de moeite waard om het aanbod van classes ruim en diep genoeg te verkennen. Dit natuurlijk hoofdzakelijk om te spelen met de voor- en nadelen van elke class en hoe ze kunnen bijdragen, of je juist hinderen, tijdens je volgende gevecht. De meest gekende classes zijn in deze game aanwezig. Zo hebben we de Warrior als typische melee fighter met een breed gamma aan wapens, de archer die zich specialiseert in langeafstandswapens en de wizard die met een waaier aan spells je steunt van op een afstand. We hebben echter ook classes die wat minder vaak voorkomen of wel eens veranderen van naam naargelang de game waarin ze voorkomen. Zo hebben we nu de kans om te spelen als een Rune Fencer/Valkyrie die het hanteren van een speer combineert met healing spells, een Cleric die je in andere games zou omschrijven als een white mage, een knight waarmee je de aandacht van je vijand op je kan houden door zijn hoge verdediging, enzovoort. De lijst is echter nog niet klaar en ik kan verder vertellen over Berserkers, Terror Knights, Ninjas, Beast tames, Dragoon warriors, Swordmasters, Warlocks en Fusiliers, maar deze opsomming verbleekt bij het vergelijken van alle mogelijkheden die je best zelf kan ervaren in het spel. Het is zeker de moeite waard om te checken welk evenwicht je juist kan behouden met al deze classes zodat je je eigen speelstijl kan creëren en enkele malen kan heruitvinden doorheen het spel.
Het spel biedt je niet alleen de kans om een class te selecteren, er hangt natuurlijk het één en ander vast aan deze verandering. Zoals te verwachten kan iedere class zijn eigen wapenset gebruiken terwijl andere bepaalde wapens waarschijnlijk niet meer te hanteren zijn. Daarbij krijg je, door in level te stijgen, nieuwe skills vrijgespeeld. Deze skills zijn uiteraard gelinkt aan de class van je personage. De game heeft daarbij, in vergelijking met zijn vorige versies, nieuwe skills toegevoegd waardoor er nog meer strategische mogelijkheden en inzicht mogelijk is.
All new
De game heeft veel meer gedaan dan wat bijschaven en bijkleuren van zijn visuele mogelijkheden. In Tactics Ogre: Reborn zijn er enkele nieuwe mogelijkheden in het spel verwerkt waardoor het spel zich echt onderscheidt van zijn vorige versies. Zo zijn er nu ‘Charms’ in het spel aanwezig. Charms zijn nieuwe items die je de kans geven om de stats van je units te beïnvloeden of ze van exp te voorzien. Daarnaast zijn er nieuwe mogelijkheden in je battle party screen. Er zijn aanpassingen gemaakt om het je makkelijker te maken tijdens het opstarten van battles. Zo heb je nu de kans om de omgeving en de vijandige opstelling te zien om zo je opstelling te beïnvloeden. Ook heb je nu de kans om tot 5 verschillende samengestelde parties te creëren waardoor je enkele favoriete combinaties onmiddellijk kan selecteren voor een gevecht.
Een terugkerende optie uit de vorige versie van het spel, namelijk de ‘let us cling together’ game op de PSP, is het gebruik van het ‘Wheel of Fortune’. Met deze optie heb je de kans om personages te redden of bij je aan te doen sluiten terwijl je deze kans eigenlijk al verkeken hebt door je gemaakte keuzes. Daarnaast hebben we ook de kans om gebruik te maken van ‘The Chariot Tarot’. Dit is de mogelijkheid om de tijd terug te draaien in een battle naar een eerder moment. Natuurlijk moet je het gevecht terug aanvangen van dat moment en rek je daarmee de duur van je gevechten erg uit. Ook buiten de battles heb je de kans om ‘The World Tarot’ te gebruiken. Eenmaal je die optie vrijspeelt, heb je de kans om zelfs in het verhaal terug te keren om andere keuzes te maken en te zien hoe deze de evolutie van het verhaal beïnvloeden.
Time to play
De game gaf me voldoende om over uit te wijden alvorens het spel zelfs maar op te starten, maar natuurlijk heb ik het spel wel degelijk gespeeld. De game is een ware wervelwind wanneer hij het verhaal en je gameplay opstart en begint zowat alles in vliegende vaart. Je krijgt in het begin wel een introductie van het verhaal en een oefengevecht die je grotendeels vecht met ‘guests’, die hun eigen acties automatisch ondernemen en mogelijkheden tonen, maar dit voelt redelijk klein in verhouding met de diepgang en het breed aanbod van het spel. Er is dus zoveel om te ondernemen en nodig om te leren, dat er echt gerekend wordt op je zelfstandigheid en inzicht doorheen het spel. Er zijn daarbij erg veel gegevens die nergens worden benoemd, maar die je zelf moet opmerken, onthouden en rekening mee moet houden in je gameplay zoals het effect van je omgeving/reliëf van de kaart. Zo zal je al snel rekening beginnen te houden met hoogteverschillen, landschappen, traject van je aanvallen en meer.
Het is niet ongewoon in strategische games dat de opmerkzame gamer wordt beloond en ze op die manier een streepje voor hebben. Het maakt van Tactics Ogre wel zo’n game die je met je volle aandacht moet spelen en niet tussendoor erbij kan snoepen en hoopt dat deze valt als luchtig tussendoortje. Als laatste wil ik nog even iets kwijt over de stijl en afwerking van de game. Zoals al enkele malen gezegd is het een nieuwe uitgave van een oudere game en dus wouden de makers hier duidelijk naar verwijzen. Visueel houdt de game zich dus vast aan zijn roots en ziet het hele gebeuren er bijna uit als een 16 bit game. Dit is echter zo stijlvol en correct gedaan dat je duidelijk kan zien dat het is gemaakt als eerbetoon, niet als goedkope of snelle oplossing. De muziek is in kwaliteit ook volledig bijgebeend aan de huidige standaard waardoor de game op deze 2 vlakken, hoewel wat retro van uiterlijk, zeker een aangename ervaring bezorgd.
Conclusie
De game is een succesvolle knipoog naar 1995 en 2011. Tactics Ogre is een titel die menig oudere gamers kent als een powerhouse qua gameplay en mogelijkheden en nu kan de moderne gamer dit ook zelf ervaren. Het is zo’n game waar je tijd en moeite in moet steken, maar waarvan je als gamer alleen maar fier kan zijn op je verworven vooruitgang en prestaties. Persoonlijk word ik liever meer bij de hand genomen om de mogelijkheden en opties uitgebreider aan te leren, maar ook zonder deze mogelijkheid vind je je weg wel in de game. Tactics Ogre is een game die je waar voor je geld geeft en je urenlang bezig kan houden met zijn verhaal en battles. Eigenlijk alles wat een liefhebber van strategie games zou willen.