Pokémon Sun & Moon

Jo Smeets
Pokémon Sun & Moon
Pokémon Sun & Moon
Genre:Ontwikkelaar:Uitgever:

Toen Pokémon uitkwam in 1996 werd het al gauw een van de grootste rages die we ooit hebben meegemaakt. Kaarten, games, anime, spinoffs, knuffels, je kunt het zo gek niet bedenken of Pokémon had het. Maar iedereen weet dat rages natuurlijk niet blijven duren. Iedere generatie heeft immers zijn eigen gektes en die vliegen over. Toch? Het voelt voor mij als gamer dan ook ontzettend gek om nu, 20 jaar later, nog evenveel hype te voelen voor het uitkomen van een Pokémon game.

Pokémon Sun & Moon zijn de zevende generatie in de familie, dat betekent 81 nieuwe Pokémon en een nieuwe regio om te verkennen. Klinkt bekend? Toch weet Game Freak er dit keer een verrassend verfrissende draai aan te geven. Laten we erin vliegen!

Opgelet! Spoilers!!!

Welkom in Alola!

Zonoverdekte stranden, tropische jungles, glooiende grasvlaktes en torenhoge gevaarlijke bergen, je vindt ze allemaal in deze vette knipoog naar de hawaiiaanse eilanden. Maar liefst vier grote eilanden en verschillende kleintjes wachten op je om ze te verkennen, en dat is zeker de moeite waard.

Voor mensen bekend met Pokémon zal hier het grootste verschil opvallen. Waar de gebieden in vroegere games vrij vlak waren, paadje hier, vierkant grasveldje met Pokémon daar, komt in sun en moon een opmerkelijk mooi level design voor. De verschillende gebieden gaan geleidelijk over in mekaar en ze ogen ontzettend levendig en dynamisch.

Gameplay

Om de volledige gameplay van Pokémon onder de loep te nemen gaat mijn review in plaatsgebrek komen, dus focus ik mij vooral op de nieuwigheden. In deze game komen er namelijk geen HM’s meer voor! Voor de leken, een Hidden Machine is een item dat je Pokémon een move leert die hij buiten het gevecht kan gebruiken. Zoals vliegen naar nieuwe plaatsen, licht brengen in een donkere grot en surfen op het water. In Alola komen die items niet voor! Maar hoe kom je dan voorbij die obstakels? Je krijgt daar een handige Ride Pager voor. Deze roept op jouw commando speciale Pokémon op waar je op mag rijden. Een Charizard om naar de verschillende eilanden te vliegen, een Lapras om te surfen, een Machamp om stenen te verplaatsen en dat is nog maar het topje van de ijsberg

De gevechten zijn grotendeels hetzelfde gebleven, al hebben de animaties van de moves een mooie vloeiende update gekregen. Daarnaast komt er in Sun en Moon een nieuw soort aanvallen bij, de Z Moves. Dit zijn aanvallen die jij als trainer samen met je Pokémon moet uitvoeren, met een Z ring die jij aandoet, en een Z crystal dat je aan je Pokémon geeft. Voor ieder type is er een crystal en er zijn verschillende Z moves per type. Hierover ga ik natuurlijk niet teveel verraden.

Er komt ook een nieuwe manier om te vechten bij, de Free For All battle. Hier nemen 4 trainers het met 3 Pokémon tegen mekaar op, iedere trainer die een KO maakt krijgt een punt en het gevecht eindigt wanneer er 1 van de 4 trainers al zijn Pokémon kwijt is. Dit maakt wel voor een vrij chaotisch gevecht, maar het is een leuke toevoeging om met vrienden te proberen.

Ook hebben wilde Pokémon nu de mogelijkheid gekregen om te roepen om hulp. Wanneer ze dit doen is er een kans dat er een tweede Pokémon het gevecht insnelt om zijn of haar vriendje te helpen. Dit werd al snel de grootste frustratie die ik in het spel heb meegemaakt want je kunt ze pas vangen als er maar een meer is, maar het maakt levelen wel een stuk sneller

De Island Challenge

Dan zijn we aangekomen bij de grootste nieuwigheid in Sun & Moon, er zijn namelijk geen gyms in Alola! Ja, je hoort me goed, er zijn dit keer geen gymleaders te verslaan noch badges te verkrijgen! Maar niet getreurd, in alola mag ieder kind dat zijn eerste Pokémon krijgt de Island Challenge proberen.

Deze bestaat uit het ondergaan van 7 trials, die verdeeld zijn over de 4 eilanden. Ieder eiland bezit ook zijn eigen Pokémon meester, die in Alola Kahuna’s heten.

Je zult al wel denken, trials, gyms, 1 pot nat toch? Nee, helemaal niet! De trials passen naadloos in de omgevingen van alola en voelen daarom heel natuurlijk aan. Je moet ook geen trainers verslaan maar wilde Pokémon die de trial gebieden bezetten. Daarnaast moet je natuurlijk de opdracht van de trial voltooien. Die kan gaan van foto’s maken van Pokémon, tot ingredienten verzamelen voor een lekker gerecht of zelfs een Pokémon quiz.

Het Verhaal

Een leidend verhaal is wat een goede RPG fantastisch maakt, en in Sun en Moon hebben Game Freak hun meest ambitieuze schrijfwerk tot nu toe neergezet. Hier ga ik angstvallig details vermijden, aangezien de game vandaag pas uit is en ik niemand het plezier wil ontnemen. Het verhaal centreert zich rond de Ultra Dimensie, een andere wereld die begint door te lekken naar alola, en de beesten die daarin leven. Ook zijn er weer een team schurken genaamd Skull, die zich in gangster mondmaskers en zwarte hip hop stijl aan je komen opdringen. Aan jullie om de rest te ontdekken!

Er valt natuurlijk uren en uren te vertellen over deze game, maar het meeste willen jullie zelf nog ontdekken, dus laten we afronden met de conclusie.


Conclusie:

Het is niet gemakkelijk om een franchise levend te houden, en al draait Pokémon na al die jaren nog even sterk vond Game Freak het toch nodig om de zaken goed op te schudden en fris te houden. Ik kan jullie verzekeren dat ze dat meer dan gelukt is. Sun & Moon voelen niet als de zoveelste Pokémon, en toch is er die vertrouwde sfeer en de gekende elementen zijn allemaal aanwezig. Het enige wat ik erop kan aanmerken is de momentaire frame rate drops, maar ik denk dat ze tegen het randje van de mogelijkheden van de Nintendo 3DS zitten, misschien uitkijken naar een release voor de Switch volgend jaar?

 

 

 

Good

  • Prachtige omgevingen -
  • Sterk verhaal
  • Een nieuw avontuur zonder standaard gyms

Bad

  • Roepen om hulp van wilde Pokémon is frustrerend
  • Lichte Frame Rate Drops
9.5

Fantastisch

Jo Smeets
Snapback is Rhythm game zot, dol op RPGs en fighting games en verslindt games met een goed verhaal. Met een uitgesproken mening gaat hij zijn reviews te lijf zodat jullie weten waar jullie aan beginnen.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lost Password