Pikmin 4

Pikmin 4
Pikmin 4
Release Datum:Genre:, Platform:Ontwikkelaar:Uitgever:Getest op:

Ondertussen is het alweer 3 jaar geleden dat Pikmin 3 Deluxe, de port van de Wii U game, op de Nintendo Switch verscheen en voor velen een eerste introductie was tot de Pikmin franchise. Ik herinner me nog hoe blij ik was om de serie terug te zien en hoopte dat een nieuw deel niet ver achter zou blijven. Na bijna 3 jaar geduldig te wachten, en ondertussen Pikmin 1 en 2 ook geport te krijgen op de Switch, is het dan eindelijk zo ver! Toen de demo verscheen ben ik er onmiddellijk op gesprongen in afwachting van de release. Ondertussen heb ik het spel ook al zo goed als compleet uitgespeeld en wil ik graag mijn bevindingen delen met jullie. Tijd om er samen in te duiken!

Rescue Officers in need of rescue!

Ons verhaal begint met een herkenbaar, althans voor spelers van de vorige games, figuur. In een tutorial-achtig level spelen we met kapitein Olimar en een hond genaamd Moss. Na dit eerste level switchen we naar de Rescue Officers en krijg je de optie om je eigen officier te maken. Met deze avatar ga je het avontuur spelen, maar je kan hem of haar later nog aanpassen. De reden waarom we met het nieuwste lid van de Rescue Officers spelen, is omdat kapitein Olimar vermist is en de Rescue Officers hem moeten zoeken. Tijdens de landing loopt er het een en ander mis en moet je je eigen team eerst zien te redden. Gelukkig zijn de Pikmin er om je te helpen, net als je eigen Rescue puppy, Oatchi. Al snel zal je er achter komen dat er nog veel meer mensen van verschillende planeten gestrand zijn op deze wereld, en dat er ook een deel veranderd zijn in “Leaflings”. Een van deze Leaflings lijkt overigens erg hard op iemand die we eerder al eens gezien hebben… Hoe dan ook is het jouw taak om iedereen te redden, een geneesmiddel te zoeken om de Leaflings terug te veranderen in hun oorspronkelijke gedaante en genoeg materialen te vinden om je schip te herstellen en deze planeet achter je te kunnen laten!

Voor het verhaal te kunnen volgen moet je trouwens de vorige games niet gespeeld hebben, want Olimar lijkt de Pikmin in deze game opnieuw voor het eerst te zien. Tijdens het spel zal je regelmatig logs van Olimar zijn dagboek vinden die je meer inzichten geven over Pikmin en zijn ontdekkingen in deze vreemde doch ergens bekende wereld (voor de spelers tenminste). Ik kan mis zijn, maar voor mij voelde het aan als een reboot van het oorspronkelijke verhaal voor kapitein Olimar. Niet dat dit een probleem is, maar het is vreemd om te zien dat ze het verhaal van de voorgaande games op deze manier lijken links te laten liggen.

Embrace Dandori

Hoe dan ook, dit moet tot op heden toch echt wel een van de mooiste games zijn op de Switch. Alle omgevingen zien er kleurrijk en gedetailleerd uit, de Pikmin zijn schattiger dan ooit en we krijgen zelfs twee nieuwe soorten er bij! De Ice Pikmin, die monsters en water kunnen bevriezen, en de Glow Pikmin, waar we straks nog dieper op in gaan, vullen de andere soorten naadloos aan. Op vlak van performance loopt Pikmin 4 als een trein. Ik heb op geen enkel moment last gehad van vertragingen of crashes. Het enige wat soms wat aan de lange kant was, waren de laadtijden tussen levels en transities naar de grotten. Deze ondergrondse secties maken hun terugkeer van Pikmin 2, met het grote verschil dat ze deze keer niet meer random gegenereerd worden en dat tijd niet verder loopt zolang je in een grot vertoeft.

En tijd is een immens belangrijke factor in de Pikmin games, want je moet op een zo efficiënt mogelijke manier proberen zoveel mogelijk voorwerpen te vinden, Pikmin te doen groeien en mensen te redden vooraleer de avond valt. De game benoemt het ook een paar keer, de “Art of Dandori”, wat zoveel wil zeggen als het strategisch organiseren van je taken om je plannen zo efficiënt mogelijk uit te voeren. In tegenstelling tot de vorige games zit er geen limiet op het aantal dagen dat je kan spenderen en moet je ook geen voorraden aanvullen om een game over te voorkomen. Door deze druk weg te nemen, voelt deze Pikmin veel gemakkelijker aan en leent deze zich meer als een goede eerste kennismaking voor nieuwkomers.

Om zo efficiënt mogelijk te werken heb je heel wat extra handjes nodig, en daar komen de Pikmin van pas. In het begin zal je niet over veel Pikmin beschikken, en zal je vrij beperkt zijn in het aantal Pikmin dat je kan meenemen. Gedurende je avontuur zal je meerdere Pikmin Onions vinden, enkele in de kleur van de soorten Pikmin, maar ook lichtgele. Door deze te verzamelen kan je nieuwe Pikmin maken van de kleur van de Onion en door de lichtgele te verzamelen mag je meer Pikmin op avontuur mee nemen. Door een specifieke soort Pikmin pellets of monsters naar de Onion te laten brengen zal de Onion nieuwe Pikmin zaadjes uitspuwen van dezelfde soort Pikmin die de grondstoffen bracht. Op deze manier kan je snel een heel leger van deze schattige creaturen kweken als het ware, en je zal ze nodig hebben!

Dandori battles and challenges

Af en toe worden je skills ook beproeft, in de nieuwe Dandori Battle en Dandori Challenge modi. De leukste van de twee, naar mijn mening toch, is de Dandori Challenge waarin je met een beperkte set aan Pikmin onder een tijdslimiet zoveel mogelijk voorwerpen en monsters moet verzamelen om zo de hoogste score neer te zetten. Hier is het dus heel belangrijk om de skills van je verschillende soorten Pikmin te kennen, je taken goed te verdelen en ook geregeld te switchen tussen je officier en Oatchi. De Dandori Battle daarentegen is wat meer hectisch, want je neemt het op tegen een andere officier (meestal een Leafling) die zijn eigen hond heeft. Je begint ook met enkele Pikmin en moet je eerst proberen wat extra Pikmin te kweken terwijl je ook probeert meer punten te scoren dan je tegenstander. Er zijn power-ups te vinden die je tegenstander kunnen tegenwerken of jou een voordeel geven, maar er is ook een bom die af en toe verschijnt waarmee je het tij kan keren door deze bij de vijand te bezorgen en zo punten af te snoepen. Om het extra spannend te maken zijn er bepaalde monsters en voorwerpen 2x of 3x hun punten waard, waardoor het afwegen is waar je je focus op wil leggen.

Deze laatste mode is trouwens ook beschikbaar in multiplayer mode, en vervangt een beetje de Bingo Battles van Pikmin 3. Ook tijdens het gewone spel kan je in multiplayer co-op stand spelen, maar je metgezel zal enkel monsters kunnen afleiden door er stenen naar te gooien. Je vult terwijl ook een balkje op en als deze vol is krijg je voorwerpen zoals bommen die de hoofdspeler kan gebruiken. Dit is een beetje een terugval van de vorige game, waar je split screen met twee officiers tegelijkertijd door het level kon snellen om nog efficiënter je slag te slagen voor de zon onder ging.

Glowing in the dark

Een andere nieuwigheid in Pikmin 4, is dat je nu ook nachtelijke expedities kunt ondernemen. In vorige Pikmin games werd altijd gezegd dat de nachten gevaarlijk waren en dat er ergere en meer agressieve monsters zich zouden vertonen. Deze keer mogen we dit zelf meemaken, want in deze nieuwe mode kunnen we immers de grondstoffen verzamelen om medicatie te maken voor de Leaflings. Het is ook in deze mode dat de nieuwe Glow Pikmin hun intrede doen. Wat deze Pikmin onderscheidt van de andere, buiten het feit dat ze enkel in het donker kunnen leven, is dat ze geen enkele zwakte hebben voor water, vuur, elektriciteit en zo verder. Zo kunnen bijvoorbeeld enkel blauwe Pikmin zwemmen en zijn enkel rode Pikmin in staat om vuur te trotseren om maar enkelen te benoemen. Tijdens de nachten heb je dus enkel de Glow Pikmin die je helpen om de Lumiknoll te beschermen. Deze holachtige heuvels zijn de bron van de ingrediënten voor de medicijnen te maken en tevens de locatie waar Glow Pikmin te vinden zijn.

Je kan nieuwe Glow Pikmin maken door ze luminols te laten verzamelen of door glow seeds te gebruiken die je krijgt na succesvolle nachtelijke excursies. Het doel van een nachtelijk level is om de nacht door te komen zonder dat de Lumiknoll vernietigd wordt. Je kan ook kleinere Lumiknolls activeren die als afleiding dienen en waar je ook luminols naar kan transporteren. Op bepaalde momenten gaan de monsters agressiever worden en richting je Lumiknolls trekken, waar jij hopelijk klaar staat met een legertje Glow Pikmin en je trouwe metgezel Oatchi. Oh, en een kleine tip: probeer overdag zoveel mogelijk bruggen en andere binnenwegen af te werken en vrij te maken zodat deze ’s nachts ook beschikbaar zijn.

Olimar’s Shipwreck Tale

Weet je nog dat ik aanhaalde dat de game, door de tijdslimieten in het aantal dagen weg te nemen, veel gemakkelijker aanvoelde? Voor de die-hards is er, eenmaal je iedereen gered hebt en voor de tweede keer de credits zag rollen, een modus waar je met kapitein Olimar speelt. Hier heb je slechts 15 dagen om alle onderdelen van zijn schip te vinden, en ben je er dus op aan gewezen om zo tactisch mogelijk te spelen. Je speelt wel door dezelfde levels, wat enorm helpt om te weten hoe de lay-out is en om zo te plannen wat je wanneer wilt doen. Deze mode voelde echt aan als een leuke throwback naar de eerste Pikmin game en was voor mij toch wel het hoogtepunt van de game. Hierna speel je nog een andere modi uit, dus je zal sowieso niet snel klaar zijn met deze game!

Conclusie

Pikmin 4 ziet er gewoonweg prachtig uit en speelt zeer vloeiend. Het heeft dan wel even geduurd vooraleer we een echt vervolg kregen in de Pikmin serie, maar het was het wachten meer dan waard. De twee nieuwe soorten Pikmin, in combinatie met een deel nieuwe types van levels, zorgen er ook voor dat fans van het eerste uur zich kunnen verheugen op het uitdokteren van nieuwe strategieën. Toch voelt de game initieel een stuk gemakkelijker aan dan de voorgaande games door het wegnemen van de tijdsdruk, behalve in de levels zelf uiteraard. Gelukkig is er na de credits nog heel wat extra content te ontdekken waaronder ook een throwback mode met kapitein Olimar waarin je terug met een 15-dagen limiet zit. Als ik echt nog een minpunt zou moeten benoemen, dan is het de minder sterke multiplayer/co-op ervaring. Waar je in Pikmin 3 split screen co-op had om door het verhaal te gaan, is de rol van de tweede speler hier gedegradeerd tot een hulpje dat stenen kan gooien naar monsters om ze af te leiden. Buiten dat minpunt is dit in mijn ogen de beste Pikmin ervaring voor zowel nieuwkomers als de die-hard fans van de reeks!

Toch nog niet helemaal overtuigd, of wil je eerst eens een proevertje van deze game? Dan kan je de Pikmin 4 demo hier downloaden!

Good

  • Pikmin 4 voelt veel relaxter aan dan zijn voorgangers
  • Oatchi en diens upgradeable vaardigheden zijn een welkome toevoeging
  • Nacht missies en Dandori modi zijn toffe nieuwe toevoegingen en een leuke afwisseling

Bad

  • Co-op mode laat te wensen over
  • Verhaal van voorgaande games lijkt volledig genegeerd te worden
9.2

Fantastisch

Sinds het vroege Nintendo tijdperk wist Niels al dat hij een gamer was in hart en nieren. Zijn liefde voor games is enkel gegroeid, voornamelijk zijn grote voorliefde voor RPG's en alles wat Japans is. Met de controller in de ene hand, en de machtige pen in de andere speelt en laat hij zijn oordeel vallen over elke game die zijn pad kruist.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lost Password